Gidada Panik Yok

TMO ile Tahil ve Bakliyat Isleme Teknolojileri Depolama ve Analiz Sistemleri Dernegi (TABADER) tarafindan düzenlenen "2. Uluslararasi Tahil, Bakliyat ve Yem Zirvesi" Istanbul’da basladi.

Gidada Panik Yok


TMO ile Tahil ve Bakliyat Isleme Teknolojileri Depolama ve Analiz Sistemleri Dernegi (TABADER) tarafindan düzenlenen "2. Uluslararasi Tahil, Bakliyat ve Yem Zirvesi" Istanbul’da basladi.

Düzenlenen etkinlik kapsaminda "Uluslararasi Tahil Zirvesi"’, "Uluslararasi Bakliyat Zirvesi", "Uluslararasi Lisansli Depoculuk, Lojistik, Stok ve Kalite Zirvesi", "Uluslararasi Yem Zirvesi"’ ve "Uluslararasi Teknoloji ve Inovasyon Zirvesi" oturumlari düzenlenecek. Oturumlarda, sektörlerle ilgili önemli gelismeler ve yenilikler, konunun uzman isimleri ve otoriteriler tarafindan ele alinacak.

Bakan Yardimcisi Metin: "Gida arzinda bir sikinti yok"

Ukrayna-Rusya savasinin hububat sektöründeki etkisine iliskin konusan Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Fatih Metin, gida arzinda bir sikintinin olmadigini söyledi.

Metin, ekilmeyen arazilerin kiralanmasi noktasinda iki yildir çalismalarinin sürdügünü söyleyerek, “Hukuki düzenlemesini de yapiyoruz. Her ilde komisyonlarimiz olustu, basvurulari aliyoruz. Basvurular çerçevesinde bos arazilerde tarimsal faaliyet yapmak isteyen vatandaslarimiza destek oluyoruz” ifadelerini kullandi.

Pandemi, kuraklik ve savasin emtia fiyatlarini yükselttigini belirten Metin, “Önemli olan çiftçimizin geliridir. Gerekli maliye çalismalarini yapiyoruz. Bugün TMO destegiyle un fabrikalari 200 liraya un üretip firincilarimiza teslim ediyor" dedi.



Güldal: "Depolarimizda, lojistikte ve stoklarimizda eksiklik yok"

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, "Özellikle ham madde gida arz güvenliginin noktasinda halkimizin bazi endiseleri oldugunu son günlerde konusuldu. Bunun basinda ham yag ve ayçiçek yagi noktasindaki tedariklerin, ihtiyaçlarin ne ölçüde oldugu konusuldu. Tabi ki bu spekülasyondan ortaya çikti. Insanlar marketlere gereksiz yere yüklendiler. Bu süreçte tüketilen yaglarin yerine yenileri geliyor. Depolarimizda, lojistikte ve stoklarimizda eksiklik yok" dedi.



Ham madde ve hububata konusunda özellikle 2021 yilinda agir bir kuraklik tablosu yasandigini belirten Güldal, "Dünya çapinda bir kuraklik vardi. Özellikle üretimimizde büyük düsüsler gerçeklesmisti. Bu öngörü ile 2021 yili Temmuz ayindan itibaren dis tedarik yöntemimizi hasat dönemi olmasina ragmen istisna bir uygulama yaparak tedarik yapmaya basladik. Stoklarimizi güçlendirdik ve gereken ihtiyaç stoklarimizi koruduk. Un regülasyonu ve hayvan yetistiriciligi için yem regülasyon programini hayata geçirdik. Özellikle un fiyatlarini 7-8 aydir yakindan takip ediyoruz. Ekmekte unun maliyeti yüzde 33’dür. Daha makul seviyede yansitmaya çalistik. Un ve yem tüketicilerine toplamda 6.5 milyon ton gibi ham madde satisi gerçeklestirdik. Bu piyasadaki fiyatlarin makul seviyede seyretmesini sebep oldu. Geldigimiz noktada stoklarimiz çok güçlü ve yeterli. Tedariklerimiz devam ediyor. Rusya-Ukrayna problemi dolayisiyla aksayan gemi transferleri yeniden basladi.

Cumhurbaskanimizin devreye girmesiyle özellikle ham madde yüklü gemiler Türkiye’ye gelmeye basladi.

Iyi bir sezon bekliyoruz. Bunu söyleme sebebim, geçen seneye göre bu yil daha iyi bir yagis rejimi yasiyoruz. Yüzde 7 oraninda daha fazla yagisin oldugu bir dönem yasiyoruz" diye konustu.



TABADER Baskani Prof. Dr. Mustafa Bayram ise “Ukrayna-Rusya savasi tahil, bakliyat ve yem sektörünü oldukça etkiledi. Bu ürünler çok önemlidir, ülkelerin stratejik ürünleridir. Ülkeler bu ürünleri ellerinde tutarlar. Kuraklik durumunda oldukça koruyucudur. Son 10 yilda ciddi ilerlemelerin saglandigi lisansli depoculuk çok önemlidir. Su anda 8,2 milyon ton civarinda kapasitemiz mevcut" açiklamalarinda bulundu.

TMO ve TABADER is birligiyle alaninda uzman birçok akademisyen ve endüstri temsilcisinin gida ve yem degirmenciligi konusunda egitim verdigi 4. Uluslararasi Sertifikali Degirmencilik Egitim Programi ise bu yil 100 kursiyeri zirve kapsaminda sertifikalandiriyor.
Kaynak: İHA