Bilici, 'Eriskin Nüfusun Yüzde 15,7'Sinde Böbrek Hastaligi Bulunmaktadir'

10 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle ZBEÜ Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Anabilim Dali Ögr. Üyesi Doç. Dr. Muammer Bilici yazili bir açiklamada bulundu.

Kronik böbrek hastaligin tüm dünyada yogun olarak görülen önemli bir halk sagligi sorunu oldugunu ifade eden Doç. Dr. Bilici, Türkiye’de yapilan arastirmaya da dikkat çekti. Kronik böbrek hastaliginin önlenebilir oldugunu vurgulayan Bilici, söyle konustu:

“Kronik böbrek hastaliginin, tüm dünyada yogun olarak görülen önemli bir halk sagligi sorunudur. “Türkiye’ de yapilan arastirmalarda, eriskin nüfusun yaklasik yüzde 15.7 ’ sinde çesitli evrelerde böbrek hastaligi bulunmaktadir. Kronik böbrek hastaligi siklikla sinsi seyreder. Düzenli tarama testleri ile hastalik erken evrelerde teshis edilebilir. Böbrek hastaligi erken saptanirsa önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastaligin farkindaliginin düsük olmasi, erken dönemde tespit edilmesinin önüne geçmektedir. Bireylerin hastaliginin farkinda olmamasi nedeni ile son dönem böbrek yetmezligi gelismekte ve yasam kalitesi bozulmaktadir. Son dönem böbrek yetmezligi gelisen hastalarin yasamini sürdürebilmesi için diyaliz ve böbrek nakli tedavilerinin uygulanmasi gerekir. Beslenme ve hayat tarzi aliskanliklarinda iyilestirmeye yönelik degisiklikler, çogunlukla önlenebilir bir hastalik olan kronik böbrek yetmezligi hastaligi ile mücadelede gereklidir.”

“Sadece bir gün degil her gün böbregini düsün”

Böbrek sagligi için yapilmasi gerekenlere dikkat çeken Bilici, “Böbrek sagliginiz için; Yeterli sivi alimi saglanmali, Düzenli egzersiz yapilmali, Dengeli beslenilmeli ve ideal vücut agirligimizi korumali, Sigaradan ve asiri alkol tüketiminden kaçinmaliyiz. Kronik böbrek hastaligi için risk altindaki kisilere yönelik düzenli tarama ve etkin tedavi ile hastaligin gelisimi ve ya ilerlemesi engellenebilir. Diyabet ve hipertansiyon gibi hastaliklarda düzenli Nefroloji kontrollerinizi ihmal etmeyiniz.”
Kaynak: İHA