Ukraynalilar, Tüm Dünyaya 'Savasa Hayir' Diye Haykirdi

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari 6’nci gününde devam ederken, İçel’de yasayan Ukraynalilar tüm dünyaya ‘savasa hayir’ diye seslendi. Ukrayna ve Türk bayraklari açarak, savasin bir an önce bitmesini isteyen Ukraynalilara, Rus vatandaslari da destek verdi. “Bu savasin kazanani olmayacak. Yarin olmayacak” diye haykiran Ukraynalilar, savastan sadece kendi ülkelerinin degil, tüm dünyanin etkilenecegini söylediler.

Ukraynalilar,  Tüm Dünyaya 'Savasa Hayir' Diye Haykirdi


İçel’de yasayan Ukraynalilar, merkez ilçe Mezitli Belediyesi Demokrasi Meydaninda toplanarak, Rusya ile Ukrayna arasinda devam eden savasa karsi tepkilerini dile getirdiler. İçel Ukraynalilar Kültür ve Egitim Dernegi öncülügünde bir araya gelen Ukraynalilara, basta Rusya vatandaslari olmak üzere Kirgizlar, Kazaklar, Belarus vatandaslari ve Türkler de destek verdi. Bazilarinin çocuklariyla katildiklari eylemde Ukrayna ve Türk bayraklari açan grup, seslerinin duyulmasini istedi. Sloganlar ve pankartlarla ‘savasa hayir’ diyen Ukraynalilardan bazilari gözyaslarina hakim olamadi.

“1-2 YASINDA ÇOCUKLAR ÖLÜYOR”

Grup adina bir konusma yapan İçel Ukraynalilar Kültür ve Egitim Dernegi Baskani Galina Vezeluha, böyle aci bir günde kendilerine destek olan herkese tesekkür etti. Ukrayna, Rusya, Kazakistan, Kirgizistan ve Belarus vatandaslari olarak bir araya geldiklerini söyleyen Vezeluha, “Su an Ukrayna’da aci durumlar yasiyoruz. Orada halk yer altinda kaldi, metroda kadinlar dogum yapiyorlar, çok aci. 1-2 yasinda çocuklar ölüyor. Bu, gerçek bir durum. Bu savasa ‘hayir’ dememiz gerekiyor, çünkü bu çocuklarin nesli çok kötü olacak. Bu savasta sadece Ukrayna degil, gelecekte mahrum kalacak çok ülke olacak. Harkov su anda 2. Dünya Savasi’ndaki duruma geldi, hastaneler, bütün havalimanlari bombalandi. Harkov’da simdi çok aci bir durum var. Kiev’de ülkenin en büyük çocuk hastanesi bombalandi ve çalisamayacak duruma geldi. Herkes Ukrayna’nin kuzey tarafina kaçmis ama simdi orayi bombaliyorlar. Bunlar asker degil, sivil insanlar. Burada gördüklerinizin yarisinin akrabalari, babalari, anneleri, çocuklari orada kalmis. Yari yolda kalmislar, buraya gelmiyorlar, geri gidemiyorlar. Herkes kendi ülkesinde insanlara söylesin, bu durum hiç kimseye gerekmiyor. Hepimizin birlikte bu savasa karsi durmamiz lazim” dedi.



Türkiye’ye ve Türklere minnettar olduklarini vurgulayan Vezeluha, Ukrayna Büyükelçiligi destegiyle ülkedeki halk ve askerler için yardim kampanyasi baslattiklarini, özellikle çocuklarin yemek, içecek ve bez gibi ihtiyaçlarinin çok fazla oldugunu söyleyerek, herkesten yardim istedi.

“BU SAVASTA KAZANAN OLMAYACAK. BÜTÜN DÜNYA BIZI DUYSUN, SAVASA HAYIR”

25 yildir Türkiye’de yasadigini ve ayni zamanda Türk vatandasi oldugunu söyleyen Ukraynali Irina Zengin de “Su anda nükleer savas kapinin esiginde. Dünya ikiye bölündü; iyilik ve kötülük, aydinlik ve karanlik. Bu yüzden biz buradayiz. Simdi insanlar kendi politik görüslerine, uyruguna, dinine göre degil, vicdana göre taraf seçsin. Çünkü bu savasta kazanan olmayacak. Yarin olmayacak. Bu sadece Ukrayna’nin savasi degildir. Türk halkina çok tesekkür ediyorum, çünkü gerçekten sizden gerçek bir destek görüyoruz. Allah sizden razi olsun. Savasa hayir. Bütün dünya bizi duysun, savasa hayir” diye konustu.



“RUSYA PUTIN DEGIL, PUTIN DE RUSYA DEGIL”

Rus vatandasi Aleksey Nikiforov ise “Ben Rus vatandasiyim. Sunu anliyoruz ki, ne Rusya’ya ne Ukrayna’ya savas gerekiyor. Rusya Putin degil, Putin de Rusya degil. Savasin hemen bitmesini çok istiyoruz. Bize baris gerek. Herkese baris gerek. Bütün dünyaya baris gerek” ifadelerini kullandi.

Ukraynalilar, açiklamalarin ardindan bir süre ‘savasa hayir’ slogani atarken, İçel polisi de genis güvenlik önlemi aldi.

(Kiymet Gökçe-Koray Ünlü / IHA)
Kaynak: İHA