Tutuklu Bulunan Bolivya'nin Eski Devlet Baskani Anez Açlik Grevinde

Bolivya’nin eski geçici Devlet Baskani Jeanine Anez’in tutuklu bulundugu cezaevinde açlik grevine basladigi bildirildi.

Tutuklu Bulunan Bolivya'nin Eski Devlet Baskani Anez Açlik Grevinde
Bolivya’da Kasim 2019’da dönemin Devlet Baskani Evo Morales’in ordudan gelen baski sonucu istifa etmesinin ardindan geçici olarak devlet baskanligi görevini üstlenen Jeanine Anez’in darbe suçlamasiyla tutuklu bulundugu cezaevinde açlik grevine basladigi bildirildi.

Carolina Ribera annesi Anez’in adina bir radyoda okudugu mektupta, "Hayatimin en zor kararlarindan birini veriyorum, açlik grevi yapiyorum. Adaletsiz ve hukuksuz bir ülkeyi gözlemlemekten biktim" ifadelerini kullandi. Anez, açlik grevi kararini hakkinda açilan davanin baslamasina bir gün kala aldi.

Anez, daha önce de intihara kalkismisti

Anez, geçtigimiz sene mart ayinda terörizm, isyana tesvik ve darbe süphesiyle tutuklanmis, tutuklu bulundugu cezaevinde intihara kalkismisti. Anez’in avukati Norka Cuellar, Anez’in sol bileginde 3 kesik oldugunu ve kesiklerin dikildigini ifade etmisti.

Anez hakkinda baslatilan sorusturmada, ülkenin anayasasini ve yasalarini ihlal ederek kendisini yasadisi bir sekilde Bolivya Devlet Baskani ilan ettigi ifade edildi.

Ne olmustu?

Bolivya’da 20 Ekim 2019’da dönemin Devlet Baskani Evo Morales’in kazandigi genel seçimlerin ardindan muhalefet yanlilari hile yapildigi iddiasiyla sokaklara dökülmüstü. Protestolar her geçen gün siddetini arttirirken, Bolivya ordusu Morales’e darbe tehdidinde bulunmustu. Baskilara dayanamayarak 10 Kasim’da istifasini sunan Morales, siyasi siginmaci olarak önce Meksika’ya sonra Arjantin’e gitmisti. Istifa eden Morales’in yerine geçici olarak Anez geçmis, baslayan protesto gösterileri ve ardindan yasanan siddet olaylarinda 29 kisinin hayatini kaybettigi açiklanmisti. 18 Ekim 2020’de düzenlenen genel seçimlerde Morales’in adayi Luis Arce Catacora seçimden zaferle çikmisti.

Morales, destekledigi Catacora’nin seçimi kazanmasinin sonra ülkeden ayrilisinin 1. yilinda ülkesine dönmüstü.
Kaynak: İHA