'Tarim Için Yapisal Tedbirler Gerekli'

Bursa Ticaret Borsasi (Bursa TB) Yönetim Kurulu Baskani ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matli, Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) tarafindan açiklanan 2021 yilinin dördüncü çeyregine iliskin Gayri Safi Yurt Içi Hasila (GSYH) verilerini degerlendirdi.

'Tarim Için Yapisal Tedbirler Gerekli'
Türkiye ekonomisinin, Ekim-Aralik 2021 dönemlerini kapsayan yilin dördüncü çeyreginde 9,1, yilin tamaminda ise geçen yila göre yüzde 11 oraninda büyüme performansi sergiledigini söyleyen Baskan Özer Matli, “Büyüme rakamlarina baktigimizda, en fazla katkinin tüketim ve ihracattan geldigini görüyoruz. Ihracatimiz 4,8 puanlik katki ile büyümenin itici gücü olmaya devam ederken, Türkiye’nin agirlikli olarak yilin son çeyreginde yasadigi dis kaynakli döviz ve kur ataklarina ragmen böyle bir basari elde etmesi, sanayi ve üretim altyapimizin gücünü bir kez daha kanitlamistir. Ancak korona virüs salgini dönemi dahil olmak üzere art arda 12 çeyrek büyüme performansi gösteren tarim sektörünün artan girdi maliyetleri nedeniyle üçüncü çeyrekte 5,9, 2021 yilinda ise yüzde 2,2 oraninda küçülmesi de gözden kaçmamalidir. Tüm dünyada oldugu gibi ülkemiz için de oldukça stratejik bir sektör olan tarimda günlük çözümler yerine, maliyetlerin düsürülerek üreticimize rekabet gücü kazandiracak yapisal tedbirler çok geç olmadan hayata geçirilmelidir” dedi.

“Büyümeyi kalici kilmak önemli”

Türkiye’nin 2021 yilinda elde ettigi yüzde 11’lik büyüme oraniyla verisi açiklanan G20 ülkeleri arasinda ilk, OECD’de üçüncü sirada yer aldigina dikkat çeken Baskan Özer Matli, “Ülkemiz, küresel ekonomi ve ticarette pandemi kaynakli yasanan tüm zorluklara ragmen ortaya koydugu ihracat odakli büyüme stratejisi ile dünyadan pozitif yönde ayrismayi basarirken, asil önemli olan büyümeyi kalici hale getirmektir. Ancak kur kaynakli yasanan maliyet artislari ve yüksek enflasyonun yani sira, Rusya-Ukrayna krizi de fiyatlar üzerinde olumsuz bir baski yasatmaktadir. Türkiye olarak büyümeyi kalici hale getirmek için öncelikle enflasyon asagi çekilmeli, sektörler üzerindeki maliyet yükü azaltilarak, is dünyasina yönelik destek paketlerinin devamliligi saglanmalidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA