Çiftçilere Bugday Ve Arpa Tohumu Dagitimi Yapildi
Tarim arazilerinin kullaniminin etkinlestirilmesi amaciyla ‘Tohum bizden, üretim sizden’ projesi kapsaminda Tarim ve Orman Bakanligi, Malatya Valiligi ve Malatya Büyüksehir Belediyesi organizasyonunda çiftçilere tohum dagitimi gerçeklestirildi.
‘Tohum bizden, üretim sizden’ projesi kapsaminda gerçeklestirilen tören Malatya Büyüksehir Belediye binasi arkasinda il protokolü ve çiftçilerin katilimiyla yapildi. Yapilan törende 11 bin dekar alan için hibe destekli 275 bin 700 kilogram Bugday Tohumu, 5 bin dekar alan için hibe destekli 126 bin 400 kilogram Arpa Tohumu dagitimi yapildi.
Düzenlenen tören sirasinda Tarim ve Orman Il Müdürü Tahir Macit, “Tohum bizden üretim sizden projesi kapsaminda Arpa ve Bugday tohumlarini dagitiyoruz. Projemizle, güz döneminde yagislarin az olmasi nedeniyle toprak telbisinin uygun olmamasi sebebiyle ekilemeyen arazilerin ekimini saglamayi amaçliyoruz. Her seye ragmen üretmek ve tarim ürünlerimizi ihraç etmeliyiz. Kaliteli tohumlarla üretim yapmak zorundayiz. Çiftçilerimizi sertifikali, üretim miktari artan, verim orani yüksek tohumlarla bulusturuyoruz. Çiftçilerimiz ellerinde bulunan tohumlar yerine verimi yüksek tohumlara geçmelerini öneriyoruz” dedi.
Türkiye Ziraat Odalari Birligi Bölge Koordinatörü Yunus Kiliç, “ Son yillarda küresel isinmadan dolayi dünyada tarimda yasanan afetler, kurakliklar ve arkasindan gelen pandemi süreciyle elbette ki dünyada tarimin ve gidanin ne kadar önemli oldugu bir kez daha anlasildi. Bu anlamda ülke olarak yapilan yatirimlardan dolayi tesekkür ediyorum. Bugün barajlarimiz, göletlerimiz varsa bir nebze kuraliktan az etkilenecek durumdayiz. Ilimizde tarima yönelik yapilan yatirimlarda emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Büyüksehir Belediye Baskanimizin insa etmis olduklari tarimla alakali Dünya Kayisi Ticaret Merkezi, yeni bugday pazari, lisansli soguk hava deposu, fidancilar sitesinden dolayi tesekkür ediyorum. Malatya hep farkliydi insallah daha da farkli olacak. Dagitilacak olan tohumlarin çiftçilerimize bereket getirmesini diliyorum. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan ise “Son zamanlarda Büyüksehir Belediyemizin gerçeklestirmis oldugu çok önemli programlara katildim. Muhakkak ki bunlar arasinda en önemlisine katildigimizi düsünüyorum. Özellikle dünyadaki iklim degisikliklerden kaynaklanan ve 2019 yilinda baslayan pandemiyle beraber aslinda dünya tarimi yeniden kesfediyor. Insan hayatinin sürdürülebilirliginin en önemli faktörü olan üretmek, toprak ve su artik dünyanin en kiymetli varliklarina döndü. Dünyada gelismis ülkeler tarimla kalkinmanin yollarini aramakta. Türkiye bir tarim ülkesi ve Malatya’da tarim sehri. Son zamanlarda özellikle kayisida yapilan yatirimlarla beraber, bir taraftan da tarimsal üretimle ilgili çok önemli yatirimlar yapiliyor. Hayvancilik OSB’yi insa etme asamasina gelmis Malatya, destek veren ve bugüne kadar tarimda yapilan önemli yatirimlardan dolayi bütün paydaslara tesekkür ediyorum. Sayin Büyüksehir Belediye Baskanimiza Tarimsal Hizmetler Daire Baskanligi üzerinden vermis olduklari desteklerden dolayi tesekkür ediyorum. Yeni Sire Pazari, Bugday Pazari ve Kuru Kayisi Lisansli Depoculuk çalismalarindan dolayi da baskanimiza tesekkür ediyorum” seklinde konustu.
Üretimin çok önemli oldugunu belirten Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan yaptigi konusmada, “Büyüksehir Belediyesi olarak belediyemizin uhdesinde olan kendi görevlerimizin dâhilinde toplumumuzda sorun odaklari olusturan her konuya müdahale etme gibi bir sorumlulugumuz var. Bunun bilincindeyiz. Çalismalarimizi da bu minval üzerinde sürdürmekteyiz. Çalismalarimizi yaparken toplumun bütün kesim ve kesitlerine hitap edebilecek, onlarin problemlerini çözecek, onlarin önlerindeki engelleri asabilecek bir yönetim anlayisinin Malatya’da hâkim kilinmasi için gayret ve çaba gösteriyoruz. Tarimin ne kadar önemli oldugunu diger konusmaci arkadaslarimiz ifade ettiler. Dünyaya hâkim olmak istiyorsaniz üretime özelliklede tarimsal üretime çok önem verilmesi gerektigi ifade edildi. Aç olan bir insanin is yapmasi, düsünmesi ve üretim yapmasi mümkün degildir.
Malatya Büyüksehir Belediyesi olarak suya, ulasima, tarima vermis oldugumuz desteklerin yaninda bir yandan da genel islerimizi de en iyi sekilde vatandaslarimiza en kaliteli hizmeti sunma gayreti içerisinde gösteriyoruz. Tarimsal Daire Baskanligimiz ve ilgili Genel Sekreter Yardimcimizin uhdesinde gerçeklestirdigimiz program çerçevesinde 402 ton tohumluk bugday ve arpayi çiftçilerimize dagitimini gerçeklestirecegiz. Toplamda 16 bin dekar ekim yapilacak. 11 bin dekarlik alana bugday ve 5 bin dekarlik alana ise arpa ekimi yapilacak. Bugün dagitimi gerçeklestirilecek olan tohumun verimi oldukça yüksek. Malatya için gerçeklestirilen bir jest. Tohum bizden, ekim, üretim ve toprakta sizden. Insallah memleketimizin önü aydinlik, berrak ve parlak olacak. Belediye olarak ayrica ilçelerimizde organik olarak üretilen ürünlerin pazarlanma ve satisinin yapildigi Sümer Park içerisinde bir satis standi olusturduk. Burada üreticilerimiz üretmis olduklari ürünleri vatandaslara sunma imkânina kavusmus olacaklar. Bu hizmetlerin yaninda milli ürünümüz olan kayisinin gerçek degerini bulmasi için çalismalar baslattik. Bu çalismalar kapsaminda Lisansli Kuru Kayisi Deposu 14 milyon Euro’ya mal oldu. Kayisi Ticaret Merkezi, Bugday Pazari, Fidancilar Sitesi ve nasip olursa Sanayi Sitesi esnafimiz için yeni bir Sanayi Sitesi yapacagiz. Ayrica yaylalara sondajlar açarak yollar yaptik. Hayvancilikla ugrasan vatandaslarimiz için yaylalara su yalaklari yaptik. MASKI Genel Müdürlügümüz tarafindan 6 bin 686 metre su borusu dagitimini gerçeklestirdik. Büyüksehir Belediyesi olarak yogun bir çalisma içerisindeyiz. Durmak yok yola devam diyoruz. Malatya’yi mazisine layik istikbale hazirlama noktasinda el ele verecegiz, gönül gönüle verecegiz. Birlik beraberlik içerisinde olacagiz ve Malatya’yi aydinlik yarinlara ulastiracagiz. Pandemiye ragmen, depreme ragmen Malatya olarak Türkiye’de hizmet noktasinda en fazla yatirim yapan belediyeyiz. Biz bu hemserilerimize en güzel hizmeti en güzel sekilde sunmak mecburiyetindeyiz. Tarimsal alandaki çalismalarimiz ileriki asamalarda da devam edecektir. Bu çalismalarda bizlere yardimci olan Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a, Bakanlarimiza, Milletvekillerimize ve bütün paydaslarimiza tesekkür ediyorum. Birlik beraberlik içerisinde Malatya’mizi daha modern bir yapiya kavusturmak için çalismaya devam edecegiz. Biz bir olacagiz, iri olacagiz, diri olacagiz hep birlikte Malatya olacagiz. Ekim yapacak olan çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum” seklinde konustu.
Projenin Malatya’ya ve ülkeye hayirlar getirmesini dileyen Vali Aydin Barus da, “Insanoglunun yasamini sürdürülebilirligini devam ettirmesi için en önemli hususlardan birisi gida. Gida üretmeden insaninizi doyuramazsiniz, saglikli besleyemezsiniz ve saglikli nesiller yetistiremezsiniz. Gida da iki ana bölüme ayriliyor. Birisi hayvansal gidalar, birisi bitkisel gidalar. Bitkisel gidalari saglamanin yolu sahip oldugunuz topraklari en iyi sekilde degerlendirmenizle mümkün. Türkiye tarimsal yeterlilik bakimindan dünyanin yüzde 136 ile en önemli ülkelerinden birisi. Ancak bu orani daha yukarilara tasimamiz mümkün. Çünkü Anadolu topragi bu topraklari bin yildir yurt edinen insanlara ne kadar verdiyse onun on katini yüz katini verdi. Çok verimli topraklarimiz var. Degerlendirmek durumundayiz. Sahip oldugumuz toprak varligi yüz ölçümümüze göre üst düzeyde olmasa da bu toprak varligimizi en iyi sekilde degerlendirerek artirabiliriz. Malatya topraklarinin yüz ölçümünün yüzde 34’ü arazi. Bu arazilerin su ana kadar 92 bin 386 hektarlik alani sulamaya açilmis. Bireysel sulamalarla birlikte rakamin daha da üst seviyede oldugunu biliyoruz. Ancak bilindigi gibi küresel iklim degisikligiyle birlikte su kaynaklarinin azalmasi ve sulama imkâni olan arazilerde dahi su kitligi çekilmesi bizleri degisik tedbirler almaya sevk etmeli. Bu nedenle sadece sulanabilir arazilerin degil ayni zamanda Malatya’da sulama imkâni bulunmayan 33 bin 500 hektar arazinin çok iyi degerlendirilmesi lazim. Sonbaharda ekimi yapilmayan arazilerimize hububat ekimi gerçeklestirmek ve hububat üretimimizi artirmak üzere bu proje hayata geçirildi. Malatya’da yaklasik 558 bin dekar alanda 110 bin ton bugday üretimi, arpa ise 351 bin dekarda 70 bin ton yaklasik üretimimiz var. Insallah bugünkü tohum dagitimimiz ile 2022 yilinda daha üst düzeye tasiyacagimiza inaniyorum. Bu proje kapsaminda Tarim ve Orman Bakanligimiz, Valiligimiz ve Büyüksehir Belediyemizin isbirligi ile yaklasik 275 ton bugday tohumlugu, 126 ton arpa tohumlugu dagitacagiz. Proje bedelinin yüzde 75’i Tarim ve Orman Bakanligimiz, Valiligimiz ve Büyüksehir Belediyemiz tarafindan karsilandi. Dagitilan tohumlarin çiftçimize hayirli ugurlu olmasini diliyorum” seklinde konustu.
Yapilan konusmalarin ardindan protokol tarafindan çiftçilere tohum dagitimi gerçeklestirildi.
Kaynak: İHA
Düzenlenen tören sirasinda Tarim ve Orman Il Müdürü Tahir Macit, “Tohum bizden üretim sizden projesi kapsaminda Arpa ve Bugday tohumlarini dagitiyoruz. Projemizle, güz döneminde yagislarin az olmasi nedeniyle toprak telbisinin uygun olmamasi sebebiyle ekilemeyen arazilerin ekimini saglamayi amaçliyoruz. Her seye ragmen üretmek ve tarim ürünlerimizi ihraç etmeliyiz. Kaliteli tohumlarla üretim yapmak zorundayiz. Çiftçilerimizi sertifikali, üretim miktari artan, verim orani yüksek tohumlarla bulusturuyoruz. Çiftçilerimiz ellerinde bulunan tohumlar yerine verimi yüksek tohumlara geçmelerini öneriyoruz” dedi.
Türkiye Ziraat Odalari Birligi Bölge Koordinatörü Yunus Kiliç, “ Son yillarda küresel isinmadan dolayi dünyada tarimda yasanan afetler, kurakliklar ve arkasindan gelen pandemi süreciyle elbette ki dünyada tarimin ve gidanin ne kadar önemli oldugu bir kez daha anlasildi. Bu anlamda ülke olarak yapilan yatirimlardan dolayi tesekkür ediyorum. Bugün barajlarimiz, göletlerimiz varsa bir nebze kuraliktan az etkilenecek durumdayiz. Ilimizde tarima yönelik yapilan yatirimlarda emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Büyüksehir Belediye Baskanimizin insa etmis olduklari tarimla alakali Dünya Kayisi Ticaret Merkezi, yeni bugday pazari, lisansli soguk hava deposu, fidancilar sitesinden dolayi tesekkür ediyorum. Malatya hep farkliydi insallah daha da farkli olacak. Dagitilacak olan tohumlarin çiftçilerimize bereket getirmesini diliyorum. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
Ticaret Borsasi Baskani Ramazan Özcan ise “Son zamanlarda Büyüksehir Belediyemizin gerçeklestirmis oldugu çok önemli programlara katildim. Muhakkak ki bunlar arasinda en önemlisine katildigimizi düsünüyorum. Özellikle dünyadaki iklim degisikliklerden kaynaklanan ve 2019 yilinda baslayan pandemiyle beraber aslinda dünya tarimi yeniden kesfediyor. Insan hayatinin sürdürülebilirliginin en önemli faktörü olan üretmek, toprak ve su artik dünyanin en kiymetli varliklarina döndü. Dünyada gelismis ülkeler tarimla kalkinmanin yollarini aramakta. Türkiye bir tarim ülkesi ve Malatya’da tarim sehri. Son zamanlarda özellikle kayisida yapilan yatirimlarla beraber, bir taraftan da tarimsal üretimle ilgili çok önemli yatirimlar yapiliyor. Hayvancilik OSB’yi insa etme asamasina gelmis Malatya, destek veren ve bugüne kadar tarimda yapilan önemli yatirimlardan dolayi bütün paydaslara tesekkür ediyorum. Sayin Büyüksehir Belediye Baskanimiza Tarimsal Hizmetler Daire Baskanligi üzerinden vermis olduklari desteklerden dolayi tesekkür ediyorum. Yeni Sire Pazari, Bugday Pazari ve Kuru Kayisi Lisansli Depoculuk çalismalarindan dolayi da baskanimiza tesekkür ediyorum” seklinde konustu.
Üretimin çok önemli oldugunu belirten Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan yaptigi konusmada, “Büyüksehir Belediyesi olarak belediyemizin uhdesinde olan kendi görevlerimizin dâhilinde toplumumuzda sorun odaklari olusturan her konuya müdahale etme gibi bir sorumlulugumuz var. Bunun bilincindeyiz. Çalismalarimizi da bu minval üzerinde sürdürmekteyiz. Çalismalarimizi yaparken toplumun bütün kesim ve kesitlerine hitap edebilecek, onlarin problemlerini çözecek, onlarin önlerindeki engelleri asabilecek bir yönetim anlayisinin Malatya’da hâkim kilinmasi için gayret ve çaba gösteriyoruz. Tarimin ne kadar önemli oldugunu diger konusmaci arkadaslarimiz ifade ettiler. Dünyaya hâkim olmak istiyorsaniz üretime özelliklede tarimsal üretime çok önem verilmesi gerektigi ifade edildi. Aç olan bir insanin is yapmasi, düsünmesi ve üretim yapmasi mümkün degildir.
Malatya Büyüksehir Belediyesi olarak suya, ulasima, tarima vermis oldugumuz desteklerin yaninda bir yandan da genel islerimizi de en iyi sekilde vatandaslarimiza en kaliteli hizmeti sunma gayreti içerisinde gösteriyoruz. Tarimsal Daire Baskanligimiz ve ilgili Genel Sekreter Yardimcimizin uhdesinde gerçeklestirdigimiz program çerçevesinde 402 ton tohumluk bugday ve arpayi çiftçilerimize dagitimini gerçeklestirecegiz. Toplamda 16 bin dekar ekim yapilacak. 11 bin dekarlik alana bugday ve 5 bin dekarlik alana ise arpa ekimi yapilacak. Bugün dagitimi gerçeklestirilecek olan tohumun verimi oldukça yüksek. Malatya için gerçeklestirilen bir jest. Tohum bizden, ekim, üretim ve toprakta sizden. Insallah memleketimizin önü aydinlik, berrak ve parlak olacak. Belediye olarak ayrica ilçelerimizde organik olarak üretilen ürünlerin pazarlanma ve satisinin yapildigi Sümer Park içerisinde bir satis standi olusturduk. Burada üreticilerimiz üretmis olduklari ürünleri vatandaslara sunma imkânina kavusmus olacaklar. Bu hizmetlerin yaninda milli ürünümüz olan kayisinin gerçek degerini bulmasi için çalismalar baslattik. Bu çalismalar kapsaminda Lisansli Kuru Kayisi Deposu 14 milyon Euro’ya mal oldu. Kayisi Ticaret Merkezi, Bugday Pazari, Fidancilar Sitesi ve nasip olursa Sanayi Sitesi esnafimiz için yeni bir Sanayi Sitesi yapacagiz. Ayrica yaylalara sondajlar açarak yollar yaptik. Hayvancilikla ugrasan vatandaslarimiz için yaylalara su yalaklari yaptik. MASKI Genel Müdürlügümüz tarafindan 6 bin 686 metre su borusu dagitimini gerçeklestirdik. Büyüksehir Belediyesi olarak yogun bir çalisma içerisindeyiz. Durmak yok yola devam diyoruz. Malatya’yi mazisine layik istikbale hazirlama noktasinda el ele verecegiz, gönül gönüle verecegiz. Birlik beraberlik içerisinde olacagiz ve Malatya’yi aydinlik yarinlara ulastiracagiz. Pandemiye ragmen, depreme ragmen Malatya olarak Türkiye’de hizmet noktasinda en fazla yatirim yapan belediyeyiz. Biz bu hemserilerimize en güzel hizmeti en güzel sekilde sunmak mecburiyetindeyiz. Tarimsal alandaki çalismalarimiz ileriki asamalarda da devam edecektir. Bu çalismalarda bizlere yardimci olan Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a, Bakanlarimiza, Milletvekillerimize ve bütün paydaslarimiza tesekkür ediyorum. Birlik beraberlik içerisinde Malatya’mizi daha modern bir yapiya kavusturmak için çalismaya devam edecegiz. Biz bir olacagiz, iri olacagiz, diri olacagiz hep birlikte Malatya olacagiz. Ekim yapacak olan çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum” seklinde konustu.
Projenin Malatya’ya ve ülkeye hayirlar getirmesini dileyen Vali Aydin Barus da, “Insanoglunun yasamini sürdürülebilirligini devam ettirmesi için en önemli hususlardan birisi gida. Gida üretmeden insaninizi doyuramazsiniz, saglikli besleyemezsiniz ve saglikli nesiller yetistiremezsiniz. Gida da iki ana bölüme ayriliyor. Birisi hayvansal gidalar, birisi bitkisel gidalar. Bitkisel gidalari saglamanin yolu sahip oldugunuz topraklari en iyi sekilde degerlendirmenizle mümkün. Türkiye tarimsal yeterlilik bakimindan dünyanin yüzde 136 ile en önemli ülkelerinden birisi. Ancak bu orani daha yukarilara tasimamiz mümkün. Çünkü Anadolu topragi bu topraklari bin yildir yurt edinen insanlara ne kadar verdiyse onun on katini yüz katini verdi. Çok verimli topraklarimiz var. Degerlendirmek durumundayiz. Sahip oldugumuz toprak varligi yüz ölçümümüze göre üst düzeyde olmasa da bu toprak varligimizi en iyi sekilde degerlendirerek artirabiliriz. Malatya topraklarinin yüz ölçümünün yüzde 34’ü arazi. Bu arazilerin su ana kadar 92 bin 386 hektarlik alani sulamaya açilmis. Bireysel sulamalarla birlikte rakamin daha da üst seviyede oldugunu biliyoruz. Ancak bilindigi gibi küresel iklim degisikligiyle birlikte su kaynaklarinin azalmasi ve sulama imkâni olan arazilerde dahi su kitligi çekilmesi bizleri degisik tedbirler almaya sevk etmeli. Bu nedenle sadece sulanabilir arazilerin degil ayni zamanda Malatya’da sulama imkâni bulunmayan 33 bin 500 hektar arazinin çok iyi degerlendirilmesi lazim. Sonbaharda ekimi yapilmayan arazilerimize hububat ekimi gerçeklestirmek ve hububat üretimimizi artirmak üzere bu proje hayata geçirildi. Malatya’da yaklasik 558 bin dekar alanda 110 bin ton bugday üretimi, arpa ise 351 bin dekarda 70 bin ton yaklasik üretimimiz var. Insallah bugünkü tohum dagitimimiz ile 2022 yilinda daha üst düzeye tasiyacagimiza inaniyorum. Bu proje kapsaminda Tarim ve Orman Bakanligimiz, Valiligimiz ve Büyüksehir Belediyemizin isbirligi ile yaklasik 275 ton bugday tohumlugu, 126 ton arpa tohumlugu dagitacagiz. Proje bedelinin yüzde 75’i Tarim ve Orman Bakanligimiz, Valiligimiz ve Büyüksehir Belediyemiz tarafindan karsilandi. Dagitilan tohumlarin çiftçimize hayirli ugurlu olmasini diliyorum” seklinde konustu.
Yapilan konusmalarin ardindan protokol tarafindan çiftçilere tohum dagitimi gerçeklestirildi.