AFAD, 11 Tematik Tatbikatinin Ilki Olan 'Erzurum 2022 Kis Tatbikatini' Gerçeklestiriyor

Afet ve Acil Durum Yönetim Baskanligi, “2022 Afet Tatbikat Yili” kapsaminda planlanan 11 Tematik Tatbikatin ilkini yarin “Erzurum 2022 Kis Tatbikati” olarak gerçeklestiriyor.

AFAD tarafindan yapilan yazili açiklamada, “AFAD, 2022 Afet Tatbikat Yili” kapsaminda planlanan 11 Tematik Tatbikatin ilkini yarin “Erzurum 2022 Kis Tatbikati” olarak gerçeklestiriyor. 41 il ve 503 kisinin katilimiyla gerçeklestirilecek olan arama kurtarma tatbikatinda, asiri kar yagisi sonucu olusan olumsuzluklara müdahale çalismalari test edilecek. “Erzurum 2022 Kis Tatbikati”, yarin asiri kar yagisi sonucu olusan olumsuzluklara müdahale edilen çalismalara iliskin bir senaryo üzerinden Erzurum ilinde icra edilecek. AFAD koordinasyonunda gerçeklestirilecek olan Kis Tatbikati’nda, kis sartlarinda meydana gelen afet ve acil durum olaylarina karsi il ve bölgesel imkanlarin etkin bir sekilde kullanilmasi ve kamu ve sivil toplum kuruluslari ile Türkiye Afet Müdahale Plani çalisma gruplari arasindaki is birliginin gelistirilmesi amaçlaniyor” denildi.

Açiklamanin devaminda, “Tatbikat senaryosu kapsaminda çig; yola düsen çig sonucu mahsur kalan vatandaslarin snowtrack araci kullanilarak kurtarilmasi, çig altinda kalan vatandaslarin kurtarilmasi, telesiyej kurtarma; elektrik kesintisi neticesinde telesiyejde mahsur kalan kisilerin kurtarilmasi, mahsur kalanlarin kurtarilmasi ve kazazede nakli; tipi nedeniyle mahsur kalanlarin helikopter ile kurtarilmasi, havai hat ile yarali tahliyesi; konakli bölgesinde vadiden tepe noktasina kurulacak havai ip hatti ile mahsur kalan kisilerin güvenli alanlara tahliye edilmesi, trafik kazasi; yoldan çikan bir araca yerel itfaiye birimlerince müdahale edilmesi bulunuyor. Tatbikat, 41 ve 503 kisinin katilimiyla gerçeklesecek. Erzurum ilinde gerçeklestirilecek kis tatbikatinda, 41 Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü’nden 205 personel, diger kamu kurumlarindan 181 personel, STK ve AFAD Gönüllülerinden 115 kisi, 2 K9 Timi olmak üzere, toplamda 503 personel, 70 araç, 6 kar motoru ve 9 paletli araç ile yaklasik 300 gözlemci ve destek personeli hazir bulunacak. Tatbikata; Jandarma, Emniyet, Itfaiye, UMKE, Türk Kizilay, Belediye ve Karayollari ile AFAD tarafindan arama kurtarma alaninda akredite edilen JAK, AKUT, GEA, IHH, ANDA, TIFAKE, TÜRKUAZ, BAKUT, BESIR, SAK arama kurtarma ekipleri ve akredite çalismalari devam eden PAK, SELAMET, ÇEKUT, Ejder 3200, Off-Road, EBUISAK arama kurtarma ekipleri katiliyor. Baskanligimizca, afetlere karsi dirençli toplum olusturma vizyonuyla Türkiye’de yasanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara etkin müdahalede görev alacak, kamu kurumlari, özel sektör, sivil toplum kuruluslari ve gerçek kisileri bir araya getirmek, birlikte çalisma kültürünü gelistirmek, koordinasyon içerisinde hareket etme kabiliyetini kazanmak ve gelistirmek, planlarin uygulanabilirligini ölçmek ve eksikleri tespit etmek ile afet müdahale planlarinda gerekli güncellemeleri yapmak, toplumda farkindalik olusturmak gibi amaçlarla 2022 yili “Tatbikatlar Yili” olarak ilan edildi” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA