Mezitli'de Kadin Ve Çocuklara Hukuksal Ve Psikolojik Destek Saglaniyor

Mehmet Altunören Gençlik Merkezi içerisinde faaliyet gösteren Mezitli Belediyesi Kadin ve Çocuk Danisma Merkezi. vatandaslarin ugrak noktalarindan birisi oldu. Merkezde tam zamanli olarak görev yapan psikolog Ümit Ansin, vatandaslara psikolojik destek, danismanlik ve yönlendirme hizmeti veriyor.

Mezitli'de Kadin Ve Çocuklara Hukuksal Ve Psikolojik Destek Saglaniyor
25 Kasim Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Günü’nde hizmete girmesine karsin yogun sekilde talep olan kadin ve çocuk danisma merkezinde, kadinlara yönelik psikolojik destek saglanirken, 3-15 yas arasindaki çocuklara yönelik de okulda yasadiklari problemler, güven, stres ve dikkat eksikligi gibi konularda görüsmeler yapiliyor. Merkezde İçel Barosuyla yürütülen isbirligi çerçevesinde hukuksal destek de veriliyor. Kadinlara ve çocuklara sosyal destek saglayabilmek adina çok güzel bir ortam olusturduklarini ifade eden Mezitli Belediye Baskani Neset Tarhan, “Ulasim açisindan daha merkezi bir yerde olmasi, sadece kadinlara degil, basta çocuklar olmak üzere toplumun tüm kesimlerine hitap edebilmesi amaciyla kadin ve çocuk danisma merkezinin modern binasinda hizmete girmesini sagladik. Kadina siddet konusunda belirli bir yol aldik. Ulusal ve uluslararasi alanda pek çok sözlesmeye imza attik ve uygulamaya basladik. Türkiye’de esitlik birimini kuran birkaç belediyeden birisiyiz. İçel Baromuzla bir protokol imzalayarak hukuksal destek sagladik. Bunun yaninda belediyemiz bünyesinde uzman bir psikologu tam zamanli olarak görevlendirdik. Kapsayici, katilimci hedefe yönelik çalisma yapacagiz. Herkese hitap edecegiz ama herkes de destek verecek. Mezitli’de ilk defa kadinlarimiz ve sendika isçileri omuz omuza yürüdü. Bunu her alanda yaygin hale getirecegiz. Kadinlarimiz her alanda aktif olarak yer alacak" dedi.

Mezitli Belediyesi Esitlik Birimi Sorumlusu ve toplumsal cinsiyet uzmani Burcu Sanli, Mezitli Belediyesinin Türkiye genelinde esitlik birimini kuran ilk belediyelerden birisi oldugunu ifade ederek, “Mezitli Belediyesi Türkiye genelinde esitlik birimini kuran 33’üncü belediye. Bu çok önemli. Çünkü yerel düzeyde esitligin saglanmasi için tüm birimlerle koordineli olarak çalismalar yürütmekteyiz. Diger bütün belediyelerle de firsat esitligini saglayabilmek adina koordineli olarak çalismalarimizi sürdürüyoruz. Firsat esitliginin saglanmasi, hak temelli politikalarin bütün belediyelerde uygulanabilmesi ve sosyal birlikteligin olusmasi için çalisiyoruz" diye konustu.



"Merkez çok ciddi ve yogun bir ilgi gördü"

Birim bünyesinde kadin ve çocuk danisma merkezinin açildigini belirten Sanli, “Kisa süre önce açilmasina karsin çok ciddi ve yogun bir ilgi gördü. Talep eden vatandaslara psikolojik ve hukuki konularda danismanlik hizmeti verildi.

Bünyemizde bulunan psikolog ve İçel Barosu ile yaptigimiz protokol geregince destek saglamaya çalisiyoruz. Sadece psikologumuza bu kisa sürede 150’e yakin kisi basvuruda bulundu. Tamamen ücretsiz olarak hizmet veriyoruz. Bize ulasmak isteyen vatandaslarimiz 0324 358 01 33 numarali telefondan arayarak randevu alip kadinlar ve çocuklar için ayri ayri görüsme saglayabiliyor. Çesitli uyum testleri, görüsmeler yapilabiliyor. Her ne kadar Kadin ve Çocuk Danisma Merkezi olsa da erkek vatandaslarimiz da görüsme talebinde bulunabiliyorlar" ifadelerini kullandi.

Sanli, Mehmet Altunören Gençlik Merkezi’nde, kadin ve çocuk danisma merkezinin yani sira kafe kütüphane, kurs merkezi gibi farkli birimlerin de bulundugunu hatirlatti.

Birimde görevli psikolog Ümit Ansin ise “Burada daha çok kadin ve çocuklarla ilgili çalisma yürütüyoruz ama gelen hiçbir vatandasimizi geri çevirmiyoruz. Henüz yeni olmamiza karsin bu kadar yogun talep olabilecegini düsünmemistik. 250’i askin kisiyle görüstük ama burada iki ya da üç seans görüsme yaptiklarimizi da hesaplarsak çok yogun bir talep oldugunu görebiliriz. Buranin ücretsiz olmasi çok daha fazla cezbediyor. Çünkü içerisinde yasadigimiz dönemde, maalesef insanlarimizin ekonomik durumu çok iyi degil. Ücretsiz destek onlari daha fazla mutlu ediyor" seklinde konustu.

Çocuklara yönelik oyun terapisi ve dikkat eksikligi konularinda görüsmeler yaptiklarini kaydeden Ansin, “Okulda yasadiklari problemler, güven ve stres gibi konularda destek olmaya çalisiyoruz. 3 ile 15 yas arasinda tüm çocuklara hizmet vermeye gayret gösteriyoruz. Daha ileri yaslarda olanlara da ergen danismanliginda bulunuyoruz. Bu süreçte aile görüsmesi de yapiyoruz. Daha çok kadinlarimiz geliyorlar ancak erkekler çocuklariyla ilgili konularda sürece yeterince dahil olmuyorlar. Bu da sikintili bir durum olarak ortaya çikiyor. Ama genel itibariyle destek olmaya gayret gösteriyoruz. Özellikle merkezimize agirlikli olarak çocuklarin problemlerine yönelik basvurular geliyor. Ama çocukla görüsürken kadinlarimizla da ilgili görüsmeler yapiyoruz. Problemin kaynagina ulasmak konusunda son derece faydali oluyor" dedi.

Kaynak: İHA