Açik Lise Sansiyla Tekrar Egitime Kavustular, Hayallerindeki Meslegi Ögreniyorlar

Tüm Türkiye’de egitim ve ögretime birçok nedenle ara vermek zorun kalan vatandaslar, açik lise olanagiyla egitime kavustu. Diyarbakir’da da faaliyet gösteren bölgenin tek açik radyo ve televizyon bölümü ögrencileri hayalindeki meslegin egitimine basladi.

Açik Lise Sansiyla Tekrar Egitime Kavustular, Hayallerindeki Meslegi Ögreniyorlar
Birçok neden dolayi egitim-ögretime ara veren ögrenciler, Türkiye’de, Milli Egitim Bakanliginca faaliyete geçen açik lise sansiyla aksam okullarinda tekrar siralarina kavustu. Yas araligi olmadan baslanan egitimde hayalleri olan meslekleri seçen açik lise ögrencileri mücadeleye devam ediyor. Bölgenin tek aksam bölümü olan Diyarbakir Türk Telekom Anadolu Meslek Lisesi Radyo Televizyon alaninda gelecegin spiker, muhabir, radyocu, kameraman, yönetmen gibi iletisim alaninda meslek sahibi olmak ve hayallerine kavusmak isteyen ögrenciler, egitime devam ediyor.

“Hem kariyer gelistiriyor hem de meslek sahibi ediyor”

24 ögrenci ile faaliyetleri sürdüren okulda kontenjan sikintisi olmadigini ve son teknolojik ekipmanlar ile ögrencileri beklediklerini kaydeden bölüm ögretmeni Abdulrahim Kiliç, egitim hayatina baslamanin geç olmadigini vurguladi. Kiliç, “Türkiye’de egitim alanindan uzaklasmis birçok ilkokul, ortaokul ve lise terk ögrencimiz vardi. Bu ögrencilerimiz için devletimiz bir olanak olusturarak çocuklarin, ögrencilerin açik liselerde okumasini olanakli kildi. Ayni sekilde çesitli üniversitelerde mezun olanlar ya da çesitli meslek sahibi olanlarda zamanla açik liselere kayit olarak hem kariyerlerini gelistirdiler hem de kendi mesleki alanlarinda yeni olanaklara kavustular. Bu yil tüm Türkiye’de radyo televizyon bölümlerinde açik lise açma hakki tanidilar. Bunun neticesinde hiç vakit kaybetmeden hemen duyurularimiz yaptik. Çevremizde egitim olanagindan yoksul kalan bütün gençlerimize, insanlarimiza ya da radyo televizyon ve gazetecilik sektöründe kendini gelistirmek isteyen insanlarimiza haberlerimizi ulastirip haber verdik" dedi.

Çalismalara basladiklarini ifade eden Kiliç, sözlerini söyle devam etti:

"Aksam lisesi dedikleri açik liseyi su an büyük bir zevk ve heyecanla sürdürüyoruz. Ögrencilerimiz gün boyun aksam saat 17.00’den 19.00-20.00-22.00’a kadar haftanin 4 günü bazen 5 günü çalisiyoruz. Diyarbakir Türk Telekom Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde her türlü çekim, montaj araç ve gereçleri mevcut durumda. En son model kameralarla çalisiyoruz. Kurgu nitellerimiz dünya çapinda. Bilinen markalarla çalisiyoruz ve her türlü montaji yapabilecek efektleri uygulayabilecek donanima sahip teknolojik birikimimizde var. Araç gerecimizde var. Bu teknolojiye sahip olmakla birlikte bunlari ne amaçla kullanildigini ya da nasil kullanildigi çok önemli. Biz, bütün bu araç gereçleri çocuklarimiza, ögrencilerimize teorik ve pratik olarak ögretiyoruz. Sadece akilli tahtalarda konuyu anlatmakla yetinmiyoruz. Burada ögrettiklerimizi sahada da uygulama olanagi veriyoruz. Kameralari, kurgulari, fotograf makinelerini ögrencilerimize bizzat kullandirtarak saha da çalisma yaptiriyoruz. Klipler, kisa filimler, belgeseller, kisa kisa küçük bölümlü dizi filmler. Açik lisede radyo televizyon bölümünde egitim almakta 24 ögrencimiz bulunmaktadir.”

“Bazi durumlardan dolayi liseye ara vermek durumunda kalmistim”

Ögrencilerden Firdevs Sakan, bazi durumlardan dolayi egitim hayatina ara verdigini ve su anda çalistigi yerel radyo televizyon meslegini gelistirmek için egitime basladigini vurgulayarak, okul okuyamayan ögrencilere çagrida bulunup egitime davet etti. Sakan, “Diyarbakir’da, radyo televizyonda alaninda yerel bir kanalda çalisiyorum. Bazi durumlardan dolayi liseye ara vermek durumda kalmistim. Çalistigim sektörde kendimi daha iyi gelistirmek içinde radyo televizyon bölümünü tercih ettim. Burada aktif olarak dersler görüyoruz, çok verim aliyorum. Dört yildir okula gitmiyordum, ara vermistim. Aksam okulunun açilmasi benim ve benim durumumda olan ögrenciler için çok iyi oldu. En azindan hem lise diplomalarini alabiliyorlar hem de bu bölümde farkli alanlarda çalisa biliyorlar. Radyo televizyon da çalismak isteyen bütün arkadaslarimiz gelsinler, kayit yapsinlar, bizimle birlikte bu dersleri görsünler” diye konustu.



“Burada daha veril aliyorum”

Daha önce düz liseden mezun olan fakat meslek sahibi olmak için hayali olan radyo televizyon bölümde egitime basladigini kaydeden Zafer Tüzün ise burada aldigi egitimin katkisi sayesinde gelecege umutla baktigini belirtti.

Tüzün, “Daha önce serbest gazetecilik yapiyordum, reklam ajansinda çalismistim. Bu bölüme kendimi daha iyi gelistirmek için geldim. Daha önce düz lise diplomam vardi, su an mesleki liseye geçtim. Mesleki lisenin avantajlari daha çok. Is bulma anlaminda, sanat anlaminda daha iyi. Kendimi gelistirmeye adadim ve buraya geldim. Onu da gördüm burada hocalar ilgileniyorlar, daha iyi verim aliyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA