Çagin Sorunu 'Tükenmislik' Sendromu

Sürekli olumsuz düsüncelere kapilmanin ‘tükenmislik’ sendromuna neden olabilecegini belirten Psikolog Anil Özcan, “Tükenmislik sendromu, yogun ve stresli yasam sartlarindan dolayi sik görülmeye baslanan fiziksel, zihinsel ve duygusal tükenmeye yol açan psikolojik bir rahatsizliktir. Özellikle mükemmeliyetçi kisilik yapisina sahip olanlar, sorumluluklari olmasi gerektiginden fazla olanlar, ev, is ve sosyal ortamda yogun temposu olan kisiler bu durum ile daha fazla karsi karsiya kalabilirler” dedi.

Çagin Sorunu 'Tükenmislik' Sendromu
Tükenmislik sendromunun siradan yorgunluktan ziyade bireylerin stresle basa çikmalarini ve günlük sorumluluklarini yerine getirmelerini zorlastiran bir durum olduguna dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikoloji Klinigi’nden Psk. Anil Özcan, tükenmislik sendromu hakkinda uyarilarda bulundu.

Tükenmislik sendromu yasayan bireylerin genellikle aile hayatlarinda, sosyal hayatlarinda ve is hayatlarinda bozulmalar yasayabilecegini dile getiren Psk. Özcan, bu sendromu ekonomik sikintilar içinde olanlar, kariyer sorunlari yasayanlar, hasta biriyle ilgilenenler, yeni dogmus bir bebegin bakimini tek basina üstlenenler, yogun is stresi yasayanlar ve en yakin örnegi olan pandemi nedeniyle saglik personellerinde görmenin mümkün oldugunu ifade etti.

Psikolog Anil Özcan, tükenmislik sendromu yasayan kisilerde kronik yorgunluk, bas agrisi, sirt agrisi, karin agrisi, sindirim sisteminde bozulmalar, dikkat süresinin kisalmasi, uyku düzeninde bozulmalar, yeme düzeninde bozulmalar, bitkinlik, sürekli olumsuz düsüncelere kapilma, unutkanlik, umutsuzluk, isteksizlik, karamsarlik ve tibbi nedenle açiklanamayan cilt ve mide sorunlari gibi psikolojik ve fiziksel belirtiler görülebildigini belirtti.



“Hobiler edinmeye çalisin”

Belirtilerin ilk zamanlarda hafif seyretse de zaman geçtikçe kendini çok siddetli bir sekilde gösterdiginin altini çizen Psk. Özcan, “Bu da hastalarin belirtileri dikkate almamasina ve sendromun erken teshisini zorlastirmaktadir. Erken teshis konulan hastalarda daha rahat ve çabuk sekilde iyilesmeler görülebilmektedir. Tükenmislik sendromunun çok ilerlemedigi durumlarda kisi hayatinda bir takim düzenlemeler ve degisiklikler yaparak sendromun ortaya çikan ilk belirtilerini ortadan kaldirabilir. Bunlar düzenli olarak egzersiz yapmak, iyi bir uyku düzeni olusturmak, dengeli beslenmek, hobi edinmek ve gün içerisinde yasanan stresi yönetebilmek için kendimize zaman ayirarak küçük molalara ve rutinlere sahip olmaktir” ifadelerini kullandi.

Psikolojik destek alinabilir

Tükenmislik sendromunda psikolojik destek almanin önemini vurgulayan Psk. Özcan, “Tükenmislik sendromu belirtilerinin erken ya da geç dönemlerde kisinin fark etmesi halinde alaninda uzman kisiler tarafindan profesyonel psikolojik destege basvurulmasi sürecin atlatilmasinda ciddi öneme sahiptir. Bu hastalik zamanla kendi kendine geçmeyebilir ve tedavi edilmedigi durumlarda kalp hastaligi, diyabet, depresyon, kaygi gibi ciddi psikolojik ve fiziksel hastaliklara yol açabilir” seklinde açiklamasini sonlandirdi.
Kaynak: İHA