Beyaz Saray Açiklamasi 'Rusya-Iran Iliskileri Tam Tesekküllü Bir Savunma Ortakligina Dönüsüyor'

Beyaz Saray, Rusya’nin insansiz hava araçlari saglamasi karsiliginda, Iran’a "benzeri görülmemis" askeri destek sagladigini söyleyerek, "Rusya-Iran iliskileri tam tesekküllü bir savunma ortakligina dönüsüyor" degerlendirmesinde bulundu.



ABD’li yetkililer, Iran’in Ukrayna’daki savas için Rusya’ya silah saglamasi karsiliginda Rusya’nin Iran’a "benzeri görülmemis düzeyde" askeri ve teknik destek sagladigini söyledi.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi ABD basinina yaptigi açiklamada, Iran’in Ukrayna’da kullanilmak üzere Rusya’ya IHA tedarik ettigini belirterek, "iki ülke arasindaki iliski, her iki yöne de akan silahlar ve askeri uzmanlikla tam tesekküllü bir savunma ortakligina dönüsüyor. Bu ortaklik sadece Ukrayna için degil, Iran’in bölgedeki komsulari için de tehdit olusturuyor. Bu bilgiyi Orta Dogu’daki ve dünyadaki ortaklarimizla paylastik" seklinde konustu.



Yetkililer, Rusya’nin insansiz hava araçlari için ortak bir üretim hatti kurmak da dahil olmak üzere silah gelistirme konusunda Iran ile isbirligi yapmak istedigini ifade ederek, ABD’nin Rusya ile Iran’in ekipman, silah veya para akisini engellemek üzere diger ülkelerle birlikte çalistigini söyledi.

Bir yetkili yaptigi açiklamada, "Iran IHA’larinin Ukrayna’da kullanilmak üzere Rusya’ya transferinde yer alan aktörlere maliyet yüklüyoruz. Iran’in hassas teknolojilere erisimini kisitlamak için ihracat kontrolleri açisindan atabilecegimiz daha ileri adimlari degerlendiriyoruz" dedi.



NBC News’in bildirdigine göre, Beyaz Saray yetkilileri ayrica Iran’in, Rusya’ya yüzlerce balistik füze satmayi düsündügüne yönelik belirtilerin oldugunu söyledi.

Beyaz Saray’dan, "Iran’i rotasini degistirmeye ve bu adimlari atmamaya çagiriyoruz. Bu faaliyetleri ortaya çikarmak ve bozmak için elimizdeki araçlari kullaniyoruz ve daha fazlasini yapmaya haziriz" açiklamasi yapildi.

ABD’den Ukrayna’ya 275 milyon dolarlik ek güvenlik yardimi

Beyaz Saray, Ukrayna için yeni bir güvenlik yardimi paketini açikladi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ABD’nin Ukrayna’ya 275 milyon dolarlik ek bir güvenlik paketi gönderecegini söyledi.

Kirby, paketin, "Ukrayna’ya hava savunmasini güçlendirmesi ve Ukrayna’nin karsi karsiya oldugu tehditlere karsi koymasi için yeni yetenekler saglayacagini" söyledi.



Paket, Ukrayna’nin kendisini Rus saldirilarina karsi savunmak için kullandigi HIMARS olarak bilinen gelismis roketatarlar ve daha fazla mühimmat içerecek.
Kaynak: İHA