Diyarbakir'da Amatör Koro Kulaklarin Pasini Siliyor

Diyarbakir’da Milli Egitim Bakanligi Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügü’nün baslatmis oldugu "Sarkilar Bizi Söyler Biz de Sarki Söyleriz" projesi çerçevesinde Kulp Halk Egitimi Merkezi tarafindan gerçeklestirilen Türk Sanat Müzigi korosunda yanik sesler yetisiyor.

Diyarbakir'da Amatör Koro Kulaklarin Pasini Siliyor
Milli Egitim Bakanligi Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügü tarafindan "Sarkilar Bizi Söyler Biz de Sarki Söyleriz" projesi Diyarbakir’da da basladi.

Bu çerçevede Kulp ilçesinde farkli meslek dallarinda çalisan bireyler seslerini birlestirdi. Kesfedilen sesler, kulaklarin pasini siliyor.

Konservatuar mezunu müzik ögretmenlerinin yönetiminde kurulan korolarda, Türk müziginin yöreye özgü ve en güzel eserleri ögretiliyor. Olusturulan Türk Müzigi korolarinda Türk Sanat Müziginin degisik makamlarinda hazirlanmis eserler, ögretmen, ögrenci, esnaf ve ev hanimlari tarafindan seslendiriliyor.

Kulp Halk Egitimi Merkezi Müdürü Semsettin Pehlivanogullari, ilçede koroya katilimda yogun ilgi oldugunu söyledi.



Koronun farkli meslek dallarinin birlesimiyle olusturuldugunu ifade eden Pehlivanogullari, “Sarkilar bizi söyler, biz de sarki söyleriz’ koromuz 26 Eylül 2022 tarihinde basladi.

Koromuzda esnaf, ögretmen, ögrenci ve mezunu ve üniversiteye hazirlik asamasindaki ögrenciler olmak üzere 25 kursiyerden olusmaktadir. Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügünün bu projesi çerçevesinde çok güze bir etkinlik yürütüyoruz. Bu proje yürütülürken Türkiye’de 999 Halk Egitim Merkezinde uygulamaya koyuldu. Çok güzel çalismalar elde ediyoruz. Halk Egitim Merkezleri gerçekten Hayat Boyu Ögrenme alaninda 7’den 70’e herkese dokunmakta ve güzel aktiviteler elde etmekteyiz” dedi.



"Ilçede yanik seslerin oldugunu kesfettim"

Koroda ses egitimi veren Müzik ögretmeni Arzu Pamukçu, ilçede farkli yeteneklerin oldugunu ve bunu kesfederek koro olusturdugunu dile getirdi.

Pamukçu, “Kulp ilçesine ilk atandigimda çok yanik seslerin ve farkli farkli yeteneklerin oldugunu kesfettik. Burada ayni zamanda ses egitimi dersi veriyorum ve birçok sesleri kesfedebiliyoruz. Normalde buranin çocuklari türkü ile büyümüs. Türk sanat müzigi ile tanismadiklari için biz de destek çikalim dedik. Hiç tanismadiklari bu müzik ile beraber repertuar yapalim dedik. Bunun sonucunda çok güze basarilar elde ettik” ifadelerinde bulundu.

"Hafta içi koro, hafta sonu hayvancilik ile ugrasiyorum"

Hafta içi Halk Egitimi Merkezinde çesitli dallardaki kurslara katildigini hafta sonu ise köyde ailesiyle hayvancilik yaptigini ifade eden 11. sinif ögrencisi Elvan Yildiz, müzige küçük yaslarindan bu yana ilgi duydugunu dile getirdi.

“Küçük yaslarimda müzik islerine basladim. Hafta içi halk egitim merkezinde gitar, konservatuar ve koro gibi kurslara gidiyorum. Hafta sonlari da köyde ailem ile birlikte hayvancilikla ugrasiyoruz” diye konusan Yildiz, “Müzik ile ugrastigim zaman asla içimdeki müzik askini kaybetmiyorum. Bundan dolayi kendimle gurur duyuyorum. Müzigi çok seviyorum ve müzik ile olan iliskim çok güzel bir duygu” ifadelerine yer verdi.

"Is yogunlugundan sonra koro ile stres atiyorum"

Ilçede esnaflik yapan Bayram Tosun ise, is saatinden sonra egitim merkezinde olusturulan koro ile müzik söyleyerek güzel stres attiklarini dile getirdi.

Yanik seslerin birlestirildigi koroda Türk Sanat Müzigini severek ögrenmeye çalistigini ifade eden Tosun, son olarak sunlari söyledi:

“Hafta sonlari Kulp ilçe halk egitim merkezinin açtigi koro kursuna firsat buldukça ben de geliyorum. Türk Sanat Müzigi adi altinda açilmis olan bu koroda ben de bulunmak istedim. Çok gururluyum ve hosuma gidiyor. Hepsi birbirinden kiymetli arkadaslarimla çalismalarimizi sürdürüyoruz. Diyarbakir’in en uzak ilçelerinden bir tanesi olmamiza ragmen açilan bu kurslarda firsat buldukça yer aliyoruz. Bizim için büyük bir avantaj olduguna da inaniyorum. Hafta içi is saatimizden sonra güzel stres attigimiz bu merkezde yetenekli hocalarimizla zamanimizi degerlendiriyoruz.”
Kaynak: İHA