Tarim Ve Orman Bakanligi Açiklamasi 'ÇKS Basvurulari 31 Aralik 2022 Tarihinde Son Bulacak'

Tarim ve Orman Bakanligi, Çiftçi Kayit Sistemi (ÇKS) için basvurularin 31 Aralik 2022 tarihinde son bulacagini açikladi.

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, “Çiftçi Kayit Sistemi (ÇKS) 2001 yilinda Bakanligimizca devreye alinan, üreticilerin kendi tasarruflarinda bulunan arazileri ile bu araziler üzerinde yaptiklari bitkisel üretim faaliyetlerinin kayit altina alindigi ve bu kayitlara göre tarimsal destek ödemelerinin yapildigi idari bir kayit sistemidir. ÇKS is ve islemleri ’Çiftçi Kayit Sistemi Yönetmeligi’ hükümlerine göre yürütülmekte olup Yönetmelikte 23 Eylül 2022 tarihinde degisiklik yapilmistir. Yapilan degisiklik ile bürokrasinin azaltilmasi ve dijitallesme ile çiftçilerin basvuru süreç ve sartlarinin kolaylastirilmasi amaçlanmis olup bu kapsamda e-Devlet Kapisi üzerinden ÇKS kayit yenileme basvurulari alinmaya baslanmis ve bu durum çiftçiler için çok büyük kolaylik saglamistir. Dijitallesme ile çiftçilerimizin ortalama 2 günde yaptigi ÇKS kayit yenileme basvurusu 2 dakikada yapilabilir duruma gelmistir. Bilindigi üzere 2023 üretim yili Çiftçi Kayit Sistemi (ÇKS) basvurulari 1 Eylül 2022 tarihinde baslamis olup 31 Aralik 2022 tarihinde son bulacaktir. Ilk defa kayit yaptiracak olan çiftçilerimiz 2023 üretim yilina ait ÇKS basvurularini Il/Ilçe Tarim ve Orman Müdürlüklerimize giderek yapabilmektedirler. ÇKS kayit yenileme basvurulari ise Il/Ilçe Tarim ve Orman Müdürlüklerimiz ile e-Devlet Kapisi üzerinden gerçeklestirilebilmektedir” denildi.

Açiklamanin devaminda, “ÇKS basvurulari 31 Aralik 2022 tarihinde son bulacagindan çiftçilerimizin tarimsal desteklemelerden yararlanma konusunda magduriyet yasamamalari için bu tarihe kadar basvurulari gerekmektedir. Ayrica 31 Aralik 2022 tarihine kadar ÇKS basvurusu yapan çiftçilerimiz basvurularindaki ürün beyanlarinda degisiklik yapmak istediklerinde 2023 yili Subat ayi içerisinde e-Devlet Kapisi üzerinden veya Il/Ilçe Tarim ve Orman Müdürlüklerimize giderek yapabileceklerdir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA