Mamografi Islemi Ile Ilgili Efsaneler Yeni Cihazlarla Son Buldu

Meme kanseri teshisi için önem arz eden mamografi islemi ile ilgili, “çok agrili bir islem” ya da “mamografi çektirmek meme kanseri yapiyor” gibi söylentilerin artik yeni cihazlarla birlikte son buldugunu aktaran Radyoloji Uzmani Doktor Ögretim Üyesi Süheyl Poçan, “Gelisen teknoloji ile birlikte cihazlar artik tamamen hasta dostu. Ayrica eskiye nazaran çok daha az dozda radyasyonla daha ayrintili görüntüleme yapabiliyoruz” dedi.

Mamografi Islemi Ile Ilgili Efsaneler Yeni Cihazlarla Son Buldu
Diger bütün kanser türlerinde oldugu gibi meme kanserinde de erken teshis oldukça önemli bir yer tutuyor. Özellikle meme kanseri teshisinde ve dogru tedavilerin uygulanmasi amaciyla yillardir kullanilan mamografi cihazlari teknoloji ile birlikte dogru orantili olarak gelistirilmeye devam ediyor. Eski cihazlarda yasanan bazi problemlerin artik yeni cihazlarda yasanmadigina dikkat çeken BHT CLINIC Istanbul Tema Hastanesi Radyoloji Uzmani Doktor Ögretim Üyesi Süheyl Poçan, yeni cihazlarin hasta dostu oldugunu söyledi.

Süheyl Poçan ayrica radyasyon oranlarinin da minimuma indirilmesine ragmen görüntülemenin ise aksine daha detayli ve ayrintili oldugunu söyledi.



“Cihazlar hasta kontrolünde oluyor oldugu için aci esiklerine göre ilerleniyor”

X isini ile çalisan mamografi cihazlarinin artik son teknolojiye uyumlu olarak en küçük kitleleri bile erken dönemde fark edilmesini sagladigini ifade eden Süheyl Poçan ayrica cihazlarin artik hasta kontrolünde oldugunu vurguladi. Eskisi gibi agrili bir islem olarak adlandirilmayan mamografi ile ilgili Poçan, “Mamografi cihazi hem meme kanserinin tanisinda hem de tarama amaciyla kullanilan bir cihaz. Oldukça küçük kitleleri erken dönemde fark etmemizi saglayan bulgulardan yola çikarak meme kanseri tanisi konuluyor. Bu cihaz hem American College Of Radyoloji hem de Türk Saglik Bakanliginin meme taramasinda kullanmasini önerdigi en önemli cihazlardan birisi. Hastanemizde kullanilan cihaz da dijital mamografi cihazidir. Uluslararasi kurumlar tarafindan en düsük doz ile görüntüleme yapabilecegi belgelenmis, hastalara çok düsük dozlarda görüntüleme yapabilen bir cihaz. Ayni zamanda hasta ve kullanici dostu. Konvansiyonel mamografi dedigimiz önceki nesil mamografilerde memenin sikistirtma islemini tekniker yapiyordu. Hastalar bu esnada agri duyduklarini söyleyerek sonraki mamografi çekimlerinden kaçindiklarini anladik. Agri duymamak için mamografi çekiminden imtina ediyorlardi. Fakat artik cihazin sahip oldugu kumanda hastanin kendi kontrolüne veriliyor. Böylece sikistirma islemini hasta kendisi yapiyor. Hastalar bu sayede agri esigini biraz daha yükseltebiliyor. Yani daha fazla aciya katlaniyor. Böylelikle daha etkili görüntüleme yapiyoruz” dedi.



Saniyeler içinde veriler uzmanlara iletiliyor ve ömür boyu saklaniyor

Cihazlarin dijitallesmesi ile birlikte verilerin dakikalar içinde uzmanlara iletildigini ve kaybolmadigini da söyleyen Poçan, “Teknolojinin gelismesi ile birlikte cihazlarin üretim anlayisi ve görüntülemenin teknolojisi da gelisti. Eskiden konvansiyonel filmler üzerine basiliyordu. Simdi dijital teknoloji ile görüntüyü konu hakkinda uzman kisiye saniyeler içinde göndermek mümkün oluyor ve sonsuza dek saklama imkani sagliyor. Böylelikle daha sonraki mamografi çekimlerinde kiyaslama imkani sunuyor. Tespit ettigimiz anormalligin öncesine ve sonrasina bakarak hastaligin süreci hakkinda fikir sahibi olabiliyoruz. Ayrica modern teknoloji ile üretilmis mamografi cihazlarinin görüntü degerlendirme is istasyonlari var. Bu is istasyonlarinda yapay zeka yazilimlarindan faydalaniyoruz. Gözümüzün ayirt edemeyecegi derecede küçüklükteki kireçlenme parçaciklarini cihaza tespit ettirmek mümkün. Cihaz bize o bölgeye özellikle bakmamizi yönlendirerek tanisal dogrulugumuzu arttiriyor” seklinde konustu.



“Önümüzdeki yillarda radyasyon orani en aza indirilecek”

Iki poz çekim ile 1 yilda alinan radyasyonun çok daha altinda bir radyasyona maruz kalindigini ve ilerleyen yillarda bu oranin daha da indirilecegini dile getiren Poçan sözlerine söyle devam etti:

“Bu cihaz sadece meme kanseri teshisinde degil çok düsük dozda çalismasindan dolayi bebeklerde ve çocuklarda da kullanimina imkan sagliyor. Çok hassas çalisabilen, gözden kaçabilecek küçük kiriklari, çikiklari yine mamografide degerlendirebiliyoruz. Cihaz üreticileri de öncelikle hasta güvenligini korumak adina çok daha düsük doz radyasyon ile çekim isini basarabilecek cihaz üretimine agirlik veriyorlar. Iki poz mamografi ile 3,5 miligrey seviyesinde radyasyon aliyorsunuz ki Dünya Saglik Örgütünün bir kisinin yilda alabilecegi radyasyonun çok çok altinda bir oran. Teknoloji ile birlikte çok daha düsük dozda radyasyon yayan cihazlar üretilecektir.”

Mamografi ile ilgili dogru bilinen yanlislar

Son olarak mamografi islemi için toplum arasinda dogru bilinen yanlislara da deginen Poçan, “Özellikle iki yanlisa deginmek istiyorum, ilki Mamografi çektirmenin meme kanseri yapacagi söylemi var, bu kesinlikle yanlis. Diger husus da mamografi isleminin çok agrili bir islem oldugu. Bu sehir efsanesi seklinde kadinlar arasinda yaygin bir söylem. Bunun da çok asli yoktur. Modern cihazlar hasta kontrolündedir ve meme sikistirma islemini de kendisi yapar. Hasta agri duydugu noktada sikistirma islemini sonlandirabiliyor. Yani mamografi isleminden bu söylentilerden dolayi kaçinmasinlar” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA