Israil'in Paris Büyükelçisi, Netanyahu Hükümetini Protesto Için Istifa Etti

Israil’in Paris Büyükelçisi Yael German, yeni Israil Basbakani Binyamin Netanyahu’ya gönderdigi mektupta istifa ettigini ve kararini Disisleri Bakanligi’na bildirdigini açikladi.



Israil’in eski Basbakani Yair Lapid’in destekçilerinden Israil’in Paris Büyükelçisi Yael German, yeni Israil Basbakani Binyamin Netanyahu’nun göreve gelmesinin ardindan hükümeti protesto etmek için istifa etti. Paris’ten Netanyahu’ya bir mektup gönderen German, istifa ettigini ve kararini Disisleri Bakanligi’na bildirdigini belirtti.

Eski hükümetin “demokrasi, insan haklari ve hukukun üstünlügüne” dayandigini söyleyen ve bu ilkeleri Israil adina temsil etmekten gurur duydugunu ifade eden German, Netanyahu hükümetini ise, Israil Bagimsizlik Bildirgesi ilkelerini ihlal etmekle suçluyor.

Netanyahu hükümeti yemin etti

Israil’de 1 Kasim’daki seçimlerde galip gelen Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu 37. hükümeti kurdu. Israil’in en uzun süre görev yapan basbakani ve en sagci hükümetin lideri Netanyahu, yemin ederek 6. kez basbakan olarak göreve geldi. Netanyahu’nun ardindan kürsüye çikan bakanlar da yemin ederek görevlerine resmi olarak basladi.

Netanyahu’nun kabinesinde 5’i kadin toplam 31 bakan bulunuyor.

Netanyahu’nun lideri oldugu Likud Partisi 32 sandalye ile birinci, eski Basbakan Yair Lapid’in lideri oldugu Yesh Atid 24 sandalye ile ikinci, Benny Gantz liderligindeki Ulusal Birlik Partisi ise 12 sandalye ile mecliste üçüncü parti olmustu. Netanyahu liderligindeki sag blok 120 sandalyeli mecliste 64 sandalye kazanarak, hükümeti kurmak için yeterli olan çogunlugu saglamisti.

Netanyahu hükümeti kurmasi için 21 Aralik gece yarisindaki sürenin bitmesine dakikalar kala Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog’u arayarak kabinenin hazir oldugunu bildirmisti. Netanyahu’nun basin ofisinden yapilan açiklamada Herzog ile görüsmesinde Netanyahu, "Seçimlerde kazandigimiz halk destegi sayesinde, tüm Israil vatandaslarina hizmet edecek bir hükümet kurmayi basardigimi size bildirmek istedim" ifadelerini kullanmisti.

Hükümet karsitlari sokaga döküldü

Israil parlamentosu Knesset’in önünde toplanan yüzlerce protestocu ise Netanyahu’nun yemin ederek yeni hükümeti kurmasini protesto etti. Ellerindeki Israil bayraklari ile slogan atan protestocular, "Karanligi kov", "Bibi ve Ben Gvir demokrasiyi yok ediyor" diyerek hükümete çagrida bulundu.
Kaynak: İHA