Devecilik Kültürünü Fotograflara Yansitiyor

Yörük kültürünün vazgeçilmezleri arasinda yer alan deve güresi arenasinda elinde fotograf makinesi ile boy gösteren 56 yasindaki amatör fotografçi Filiz Çolak devecilik kültürünü yansittigi fotograflari ile dikkat çekiyor.

Devecilik Kültürünü Fotograflara Yansitiyor


Türkiye’de özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgeleri’nde düzenlenen ve yörük kültürlerinden olan deve güresleri Aydin’in çesitli ilçelerinde de düzenlenmeye devam ediyor. 2022-2023 sezonunun baslamasi ile güressever vatandaslarin hafta sonlari adresleri güres arenalari oluyor. Güres arenasi etrafina günler öncesin konulan römorklarla yerler ayrilirken deve güresi arenalari güres günleri vatandaslarin yogun ilgisi ile dolup tasiyor. Heyecanin doruga çiktigi deve güresleri amatör fotografçilar tarafindan da ilgi görürken, Aydin’da devlet memuru emeklisi amatör fotografçi Filiz Çolak da deve güreslerinde çektigi fotograflar ile devecilik kültürünü objektiflere yansitiyor.

31 yil sürdügü mesleginin son yillarinda fotografçiliga merak saldigini ve çesitli kurslara giderek kendini gelistirmeye çalistigini belirten amatör fotografçi Filiz Çolak, "Fotograf serüvenim 2017’de Amerika’ya gittigimde fotograf makinemi almamla basladi.

Sonrasinda çesitli kurslara gidip egitim aldim. Fotograf çekmek ve güzel anlari ölümsüzlestirmek benim için çok farkli bir duygu. Bana tarifsiz bir mutluluk veren hobim için yillardir binlerce kez deklansöre bastim. Kurslar, organizasyonlar ve geziler fotografçilarla tanismam beni fotograf adina daha ileriye tasiyor. Her ani fotograf karesi ile bulusturmak, farkli teknikleri kullanmak ve fotograf gruplarinda fotografimin begenilerek degerlendirilmesi motivasyonumu arttiriyor. Sag olsun çevremdeki arkadaslarim da fotograflarimi begeniyorlar" dedi.



Kültürel organizasyonlari severek takip ettigini sözlerine ekleyen Çolak, "Kültürel etkinlikler de ilgimi çekiyor. Adeta geçmise yolculuk ediyorsunuz. Deve güresleri de bunlardan bir tanesi. Ben de firsat buldukça Aydin’in takip ediyor, sahada develerin güreslerini ilgi ile izliyor ve çevremdeki olan biteni fotograflayarak buradaki heyecani fotograf karelerine yansitmaya çalisiyorum. Kadin gözüyle bazen yörük kültürünü giysilerine yansitan birini, bazen güres sahasinda devesi güresen bir deve sahibini, bazen de çevredeki insanlari fotografliyorum. Insanlar beni sahada elimde fotograf makinesi ile gördüklerinde önce sasiriyorlar, sonra da poz verip fotograflarini çekmemi istiyorlar. Bu hobim sayesinde birçok insanla tanisarak sosyal çevre ediniyorum. Hem egleniyor hem hobimle mesgul oluyorum, bu da beni çok mutlu ediyor" diye konustu.

Kaynak: İHA