DEAS Saldirilarinda Ölen ABD'li Askerlerin Ailelerinden Lafarge'a Dava

Terör örgütü DEAS’in düzenledigi saldirilarda hayatini kaybeden ABD’li 3 askerin ailesi, DEAS’a yardim ettigi yönündeki suçlamalari kabul eden Fransiz çimento devi Lafarge’a dava açti.

DEAS Saldirilarinda Ölen ABD'li Askerlerin Ailelerinden Lafarge'a Dava
Suriye’de bir fabrikayi çalisir halde tutmak için terör örgütü DEAS’a ödeme yaptigi için kendisine yöneltilen “DEAS’a yardim etme" suçunu kabul eden Fransiz çimento devi Lafarge’a DEAS’in düzenledigi saldirilarda ölen ABD’li 3 askerin ailesi dava açti. Aileler, Lafarge’in ekonomik kisisel çikarlarinin DEAS’in ABD’liler de dahil olmak üzere masum sivilleri katletmesine olanak sagladigini aktardi. Aileler dava dilekçesinde, "Davalilarin DEAS’a yaptigi ödemeler ve is ortakligi, DEAS’a 2010’larin basinda yeni baslayan bir milis gücünden ABD’lileri öldürme niyeti ve kabiliyetine sahip acimasiz bir terörist deve dönüsmesi için ihtiyaç duydugu sermayeyi sagladi" ifadelerini kullandi.

“DEAS’in uluslararasi terör eylemlerine yardim ve yataklik ettiler”

LaFarge’nin DEAS’a yardim ve yataklik ettigine dikkat çekilen dilekçede, "Davalilar, yabanci paravan sirketler ve aracilar ile yabanci terör örgütlerine nakit ve örtülü ödemeler yapmak, onlardan hammadde satin almak ve onlarla rekabete aykiri anlasmalar yapmak da dahil olmak üzere bilerek önemli miktarda yardim saglayarak, DEAS’in uluslararasi terör eylemlerine yardim ve yataklik ettiler” denildi.

“Davalilar, maddi destegin uluslararasi terör eylemleri gerçeklestirmek için kullanilacagini biliyorlardi"

Söz konusu çimento fabrikasinin güvenli bir sekilde kapatilip tahliye edilememesi sonucu tonlarca çimento ve hammaddenin DEAS’in eline geçmesine neden oldugu aktarilan dilekçede, “Davalilar, bu maddi destegin yabanci terör örgütlerine ödendigini ve uluslararasi terör eylemleri gerçeklestirmek için kullanilacagini biliyorlardi" ifadeleri kullanildi.

“Daha fazla ailenin davaya katilmasini bekliyoruz”

Lafarge’in zaten federal suçlari kabul ettigi vurgulanan dilekçede, “LaFarge DEAS’a milyonlarca dolar ödedigini itiraf etti. Bu davanin amaci, Lafarge’in igrenç ve hukuka aykiri davranislari nedeniyle mahvolan asker ailelerine karsi sorumlu tutmak. Daha fazla ailenin davaya katilmasini bekliyoruz” denildi.

Ailelerin avukati Jenner&Block LLP’nin ortagi Lee Wolosky yaptigi açiklamada, "Davayi New Yorklulardan olusan bir jüri önünde mahkemeye götürmeyi sabirsizlikla bekliyoruz" ifadelerini kullandi.

Dava, 20 Ekim 2016’da Irak’ta DEAS tarafindan yerlestirilen bir el yapimi patlayicinin (EYP) patlamasi sonucu hayatini kaybeden Astsubay Jason Finan’in ailesi, 24 Kasim 2016’da Suriye’nin Ayn Isa kentinde DEAS tarafindan EYP patlatilmasi sonucu ölen Astsubay Scott Cooper Dayton’in ailesi ve parali asker olarak çalistigi sirada 27 Ocak 2015’te Libya’daki Corinthia Oteli’ne düzenlenen DEAS saldirisinda ölen savas gazisi olan denizci David Berry’nin ailesi tarafindan açildi.

Ailelerin tazminat talep ettikleri LaFarge, dava ile ilgili henüz açiklama yapmadi.

Lafarge, DEAS’a yardim ettigi yönündeki suçlamalari kabul etmisti

Lafarge, 18 Eylül’de ABD’nin New York kentindeki Brooklyn Federal Mahkemesi’nde görülen davada Suriye’de bir fabrikasini çalisir halde tutmak için terör örgütü DEAS’a ödeme yaptigi için kendisine yöneltilen “DEAS’a yardim etme" suçunu kabul etmis ve 777,8 milyon dolar para cezasi ödeyecegini açiklamisti. Lafarge’nin suçunu kabul etmesi ile bir sirket ABD’de bir terör örgütüne maddi destek saglama suçlamalarini ilk kez kabul etmisti.
Kaynak: İHA