BDT Ülkeleri Liderleri Rusya'da Bir Araya Geldi

Bagimsiz Devletler Toplulugu ülkelerinin liderleri, Rusya’nin St. Petersburg kentinde düzenlenen gayriresmi toplantida bir araya geldi.

BDT Ülkeleri Liderleri Rusya'da Bir Araya Geldi
Bagimsiz Devletler Toplulugu (BDT) ülkelerinin liderlerini bir araya getiren gayriresmi toplanti, Rusya’nin St. Petersburg kentinde gerçeklestirildi.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in ev sahipliginde Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko, Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman, Türkmenistan Cumhurbaskani Serdar Berdimuhammedov, Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan ve Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev’in katildigi toplantida, 2022 yili faaliyet sonuçlari ve gelecek planlarinin yani sira bölgesel ve uluslararasi konular ele alindi.

Putin, yaptigi açilis konusmasinda bu yil BDT ülkeleri arasindaki etkilesimin basarili bir sekilde gelistigini belirterek, “BDT ülkeleri arasinda ve Rusya’nin BDT ülkeleriyle gerçeklestirdigi ticarette istikrarli büyüme bunun kanitidir” dedi.

Rusya’nin BDT ülkeleriyle ticaretinin ocak-ekim aylarinda yüzde 6,6 artarak 81 milyar 50 milyon dolara çiktigini aktaran Putin, bu yilin sonunda bu rakamin 100 milyar dolara ulasacagini söyledi.

Ticari artislarin küresel piyasalardaki dalgalanma ve yaptirimlarla baglantili zeminde gerçeklestigine isaret eden Putin, “BDT ülkeleri karsilikli ödemelerde milli para birimine daha aktif bir sekilde geçmeye basladi.

Sonuç olarak BDT ülkelerinin ekonomik ve mali egemenligi güçlendi. Mal, hizmet ve sermaye iç piyasalari dinamik bir sekilde gelisti. Bölgesel entegrasyon derinlesti” ifadelerini kullandi.

Putin, bölgede güvenlik ve istikrarin desteklenmesinin BDT ülkeleri arasindaki isbirliginin kilit noktalarindan olduguna isaret ederek, su sekilde konustu:

“BDT ülkeleri arasinda anlasmazliklarin yasandigi kabul edilmeli. Ancak isbirligi yapacagiz. Sorunlar yasandiginda kendimiz birbirimize destek vererek birlikte çözmeye çalisiyoruz. BDT ülkeleri terörizm, asirilik, sinir ötesi suç, yasa disi uyusturucu trafigi ve yolsuzlukla mücadelede böyle yapici bir sekilde etkilesim içindedir.”

Cumhurbaskani Tokayev de, Kazakistan’in BDT dönem baskanligini yaptigi 2022’de 80’den fazla büyük etkinligin yapildigini, ekonomik isbirligini genisletmeye, yakin insani baglarin korunmasina yönelik çok sayida inisiyatiflerin hayata geçirildigini dile getirdi. Tokayev, “Ortak çabalarimiz ekimde yapilan Astana Zirvesi’nde kabul edilen belgelere yansidi. Atilan tüm adimlar meyvesini verdi” diye konustu.

Gayriresmi toplanti basina kapali olarak gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA