Baskan Tarhan Açiklamasi 'Belediye Baskaninin Beldesindeki Uçan Kustan Haberi Olmasi Gerekir'

İçel’in merkez ilçe Mezitli Belediyesinin öncülügünde ’Mezitli Site ve Apartman Yöneticileri Dernegi tarafindan “Mezitli’de Site Demokrasisi” konulu panel gerçeklestirildi.

Baskan Tarhan Açiklamasi 'Belediye Baskaninin Beldesindeki Uçan Kustan Haberi Olmasi Gerekir'
Mezitli Belediyesi Kültür Merkezinde Doç. Dr. Ulas Bayraktar’in konusmaci olarak yer aldigi paneli , Mezitli Belediye Baskani Neset Tarhan, site yöneticileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarlari, sivil toplum kurulusu temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Panelde site ve apartman yöneticileri yasadiklari sorunlar ve çözüm önerileri konusunda fikir alisverisinde bulundu. Mezitli genelinde 3 bini askin site bulunduguna dikkat çekilen panelde, sitelerin birlikte hareket etmesinin hizmet almada saglayacagi avantajlar anlatildi.

Hemserilik ölçeginin site bazinda olusturulmasi gerektiginin altini çizen Doç. Dr. Ulas Bayraktar, "Depremde gördük, yikilan binanin altinda bize el uzatan komsumuzdu. Pandemi sürecinde kurumlardan önce komsumuzdan destek aldik. Bunun kriz dönemlerinde ne kadar önemli oldugunu biliyoruz. Suan da benzer bir ekonomik krizden geçiyoruz. Bu süreçte biz yasadigimiz siteye, komsumuza ne kadar destek olabiliriz. Komsularimizla ne denli bir araya geliriz. Bunun vesilelerini olusturmak gerekiyor. Iste kurulan bu dernek uzak kaldigimiz komsuluk ilisiklerini yeniden saglayabilir. Neden site kütüphanesi ya da benzeri bir isim altinda kitaplarimizi paylasmayalim? Farkli günlerde çocuklarimiza sirayla bakmayalim? Bir gün birimiz, diger gün komsumuz baksin. Belki de sadece yilda bir kez kullandigimiz matkap için o kadar parayi tek basimiza verelim mi? Komsu dayanismasi böyle bir sey. Bunu hemseri dernekleri çok iyi yapti. Bir isi yapan komsumuz varken neden hiç tanimadigimiz tamirciyi aramak için zaman harcayalim? Üreten bir kadin varsa bunu neden kendi iç bünyemizde tanitimini yapmayalim? Ya da hasta bir komsumuz varsa bir is iletisimle yardimina kosmayalim? Biz neden bunu site ölçeginde basarmayali" dedi.



"Baskan kimsesizlerin kimsesi olmali"

Mezitli halkinin Türkiye baz alindiginda çok iyi durumda oldugunu kaydeden Mezitli Belediye Baskani Neset Tarhan ise “Belediye baskaninin beldesindeki uçan kustan haberi olmasi gerekir. Baskan kimsesizlerin kimsesi olmali. Beldesindeki bir kisinin aç okula gitmesine, aç yataga girmesine izin vermemesi gerekir. Yol, asfalt, kaldirim, park, spor alani gibi hizmetler bitmez. Önemli olan ayakkabisinin alti delik olan çocuktan haberdar olmak. Okula soguk havalarda kabansiz giden çocuktan haberi olmak, hasta yatagi bulunmayandan haberdar olmaktir. Peki, bu iletisim agini nasil gerçeklestirecegiz? Hala kadinlarimiz, emeklilerimiz gündüz televizyon basinda saçma sapan bazi programlari izleyerek zamanlarini geçirmekte. Oysa çogunun 100 metre ilerdeki emekli evinden, gönüllü evlerinden, aktif yas alma merkezlerinden, kadin danisma merkezinden haberi bile yok. Yillardir ücretsiz yazlik sinemamiz var. Çogu insanin bunlardan haberi bile yok” diye konustu.

Kurulan dernegin çok önemli bir islevi yerine getirecegini savunan Tarhan, “Bildiginiz gibi Mezitli’de yerlesim genelde site, apartman biçimindedir. Site ve apartman yöneticilerinin daha bilinçli olmalarini, belediye ile daha yakin diyalog içerisinde olmalarini istiyoruz. Bu kenti beraber yönetmek istiyoruz. Site ve apartman yöneticileri baglaminda özellikle su hususlarda sorun yasiyoruz. Yöneticilerin çogu Kat Mülkiyet Kanunundan tam olarak haberdar degiller ve uygulamiyorlar. Biz kat malikleri ile kötü olmayalim diye belediyenin kendi yetkilerini kullanmamizi istiyorlar. Oysa yöneticiler site ve apartmanlarindaki sorunlari bu yasa çerçevesinde çözebilirler. Bazen de sorunun parçasi yönetici olabiliyor. Görüsüm odur ki eski ve yeni yöneticiler arasindaki anlasmazliklar, kat malikleri arasindaki uyusmazliklar öncelikle ombudsman gibi bir olusum ile çözümlenmelidir. Iste tamda burada düsündügümüz örgütlenme devreye girebilir. Yukarida saydigim sorunlarin hizli sekilde giderilebilmesi için, belediye sinirlarindaki her seyden çok hizli haberdar olmamiz için site ve apartman yöneticilerinin dernek veya dernekler bünyesinde örgütlenmesini yillardir yineledim. Nihayet bu amaçla iki dernek kuruldu. Mezitli ve Tece Site Apartman Yöneticileri Dernekleri adi altinda. Özendirmek için öncelikle bir dernege yönetim yeri yapma sözü vermistim. Bu gerçeklesiyor. Tüm site ve apartman yöneticilerinin bu tür örgütlenmenin içerisinde olmalarini istiyorum. Bu dernekler araciligi ile halkimiza daha hizli ulasacagiz. Hizmet önceliklerimiz daha isabetli olacaktir. Imar Planlari, Belediye yetki ve sorumluluk alanlari, sifir atik, geri dönüsüm gibi konularda egitim çalismalarini birlikte yaparak bu alanlardaki hizmetlerimizde etkinlik saglanacaktir” seklinde konustu.

Tarhan, kurulusu tamamlanan ’’Okul Aile Birlikleri Yöneticileri Dernegi’’ ve kurulmasina çalisilan ’’Site ve Apartman Görevlileri Dernegi’’ ile ’’Site ve Apartman Yöneticileri Dernekleri’’ isbirligi içerisinde çalisarak kilcal damarlar gibi Mezitli’nin her yerini ag gibi kusatarak Mezitli’yi Türkiye’de örnek ilçe haline getireceklerini söyledi.

Kaynak: İHA