Baskan Aktürk'ten 1939 Erzincan Depremi Yil Dönümü Mesaji

Erzincan Baro Baskani Adem Aktürk, 27 Aralik 1939 tarihinde Erzincan’da meydana gelen depremin yil dönümü dolayisiyla bir mesaj yayimladi.

Baskan Aktürk'ten 1939 Erzincan Depremi Yil Dönümü Mesaji
Aktürk, mesajinda su ifadelere yer verdi:

“27 Aralik 1939 tarihinde, gece saat 02.00, Büyük Erzincan Depremi; ilimiz tamamen yikildi. Yüzey dalgasi büyüklügü 7,9 richter ölçegine göre büyüklügü 7,2 olan deprem sonucunda; toplam 32 bin 962 kisi hayatini kaybetmis, yaklasik 100.000 kisi de yaralanmistir. Olusan deprem neticesinde 116 bin 720 bina yikilmistir. Dünyanin büyük depremleri arasinda sayilan bu deprem, Türkiye’nin en ciddi deprem felaketlerinden birisi olarak tarihe geçmistir.

Can kayiplarinin fazla olmasini bir nedeni de zorlu kis sartlarindan dolayi yardimlarin güç kosullar altinda ulasmasidir. Deprem sebebiyle birçok devlet binasinin yani sira, hapishaneler de zarar görmüstür.

Erzincan Hapishanesi’nin duvarlari yikilmis ve mahkumlar açikta kalmistir. Buna ragmen mahkumlardan hiçbiri kaçmamislar, kurtarma ve yardim çalismalarina gönüllü olarak katilmislardir.

Bu çalismalarina katilan mahkumlar 1940 yilinda çikarilan özel bir kanunla affedilmislerdir. Yasanan felakette hayatini kaybeden vatandaslarimizi rahmetle aniyoruz.”
Kaynak: İHA