Italya Basbakani Meloni'den Bagdat'a Ziyaret

Italya Basbakani Giorgia Meloni, Irak’in baskenti Bagdat’a düzenledigi resmi ziyarette, “Güçlü bir Irak olmadan Orta Dogu bölgesinde istikrar ve refah saglanamaz” dedi.

Italya Basbakani Meloni'den Bagdat'a Ziyaret
Irak’in baskenti Bagdat’a resmi ziyarette bulunan Italya Basbakani Giorgia Meloni, Irak Basbakani Muhammed Sia Sudani tarafindan resmi törenle karsilandi. Askeri kitanin selamlandigi törende, iki ülkenin milli marsinin okunmasinin ardindan heyetler tanitildi. Ikili iliskiler ve bölgesel meselelerin ele alindigi görüsme sonrasi iki lider ortak basin toplantisi düzenledi.

Irak Basbakani Sudani, Italya’nin özellikle terör örgütü DEAS’a karsi mücadelede önemli bir rol oynadigini vurgulayarak, iki ülke arasinda güçlü iliskiler oldugunu söyledi.

Basta saglik ve tarim olmak üzere ikili iliskileri gelistirmek istediklerini kaydeden Irak Basbakani, Irak’ta faaliyet gösteren Italyan sirketler bulundugunu hatirlatarak, “Özellikle altyapi ve dogalgaz yatirimi alaninda daha fazla sirketin ülkemize gelmesini bekliyoruz” dedi.

Irak’in turizm alaninda Italya’dan faydalanmak istedigini aktaran Sudani, iliskilerdeki engelleri kaldirmak için ortak bir komisyon olusturuldugunu söyledi.



Italya Basbakani Meloni ise ülkesinin DEAS ile mücadelede Irak’i desteklemek için ön saflarda yer aldigini belirterek, “Güçlü bir Irak olmadan Orta Dogu bölgesinde istikrar ve refah saglanamaz” ifadelerini kullandi.

Irak’ta faaliyet gösteren Italyan sirketler araciligiyla Irak’in yaninda durduklarini söyleyen Meloni, DEAS ile mücadelede elde edilen basarilardan gurur duyduklarini kaydetti.

Italya Basbakani, Noel gününün ülkede resmi tatil olarak ilan edilmesinin Irak’taki Hiristiyan toplumuna karsi saygi göstergesi oldugunu belirterek, bu adimi takdirle karsiladiklarini dile getirdi.

Meloni, Cumhurbaskani Resit ile görüstü

Italya Basbakani Meloni, Sudani ile görüsmesinin ardindan Irak Cumhurbaskani Abdullatif Resit tarafindan kabul edildi. Irak Cumhurbaskanligi tarafindan yapilan açiklamada, Resid’in görüsmede iki ülke arasindaki iliskilerin daha da gelistirilmesini istedigi aktarildi. Italya’nin Irak’in birçok alanda ortagi oldugunu belirten Resid, yeni hükümetin ülke için siyasi ve güvenlik, istikrarin saglanmasinda katkisi oldugunu söyledi.

Ülkenin altyapisini gelistirmenin hükümetin programinda yer alan temel unsurlardan biri oldugunu dile getiren Irak Cumhurbaskani, ülkenin imari için yatirimlarin kapisinin açik oldugunu kaydetti.

Irak güçlerinin terör örgütü DEAS’a karsi elde ettigi zaferin önemine deginen Resid, Italya basta olmak üzere uluslararasi toplumun verdigi destekten dolayi tesekkürlerini iletti. Iki ülke arasindaki iliskileri güçlendirmek için çok yönlü isbirligi ve koordinasyonun bulundugunun altini çizen Resid, Papa Francis’in Irak’a yaptigi ziyaretin olumlu bir iz birakmasinin yani sira ülkenin siyasi istikrarini gösterdigini söyledi.



Italya Basbakani Giorgia Meloni ise, Irak’in güvenlik, siyaset ve diger alanlarda göstermis oldugu olumlu gelismeyi memnuniyetle karsiladigini vurgulayarak, ülkesinin Irak ile bütün alanlarda iliskilerini gelistirmeyi arzuladigini ve Irak’in egemenligi, istikrari ve güvenligini saglamak için destek vermeye hazir oldugunu söyledi.



Italya Basbakani Meloni’nin Bagdat temaslarinin ardindan ülkenin kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni (IKBY) ziyaret etmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA