Çin'den ABD'li Yetkililere Yaptirim

Çin, ABD’nin Tibet’te görev yapan iki Çinli yetkiliye yaptirim uygulayacagini açiklamasinin ardindan iki ABD’li yetkiliye yaptirim uygulanacagini bildirdi.

Çin'den ABD'li Yetkililere Yaptirim
ABD’nin Tibet’te görev yapan iki Çinli yetkiliye yaptirim karari almasinin ardindan Çin’den misilleme geldi. Çin Disisleri Bakanligi, eski ABD Disisleri Bakani Mike Pompeo’nun basdanismani Miles Maochun Yu ve Kongre-Yürütme Çin Komisyonu (CEEC) Müstesar Yardimcisi Todd Stein’e yaptirim karari aldiklarini duyurdu. Açiklamada, Todd Stein ve Miles Yu Maochun’un aile üyeleriyle birlikte Çin’e girislerinin yasaklanacagini ve Çin’de sahip olduklari tüm varliklarin dondurulacagi bildirildi.

Açiklamada ayrica ABD’li yetkililerin Çin’deki kisi veya kuruluslarla temaslarinin da yasaklanacagi belirtilirken, alinan yaptirim kararinin Çinli yetkililere uygulanan yaptirima yanit niteliginde oldugu bildirildi.

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mao Ning, ABD’yi yaptirimlari geri çekmeye çagirarak, "Tibet islerinin tamamen Çin’in bir iç meselesi oldugunu ve ABD’nin buna müdahale etme hakkinin olmadigini ve Çin’in iç islerine büyük müdahalesinin Çin’in güçlü karsi önlemleriyle karsilanacagini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. ABD’yi yaptirimlari geri çekmeye ve Tibet’in islerine ve Çin’in içislerine karismayi birakmaya çagiriyoruz" ifadelerini kullandi.

Çin dogumlu Yu, eski ABD Baskani Donald Trump döneminde Washington’in Çin’e karsi politikasinin yeniden sekillendirilmesinde rol oynayan en önemli isimlerden biriydi.

Stein ise Çin’deki insan haklari ve hukuk devleti alanindaki gelismeleri izleyerek yillik raporlar hazirlayan komisyonda sorumluluk üstlenmisti.
Kaynak: İHA