Ziya Sahin Açiklamasi 'Dünyada Aracilikta Ikinci Siradayiz'

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Baskani Ziya Sahin, Türkiye’nin dünyada aricilikta ikinci sirada oldugunu belirterek "Otellerde sahte bal tüketmek istemiyoruz. Bal cennetinde bal yenilmelidir" dedi.

Ziya Sahin Açiklamasi 'Dünyada Aracilikta Ikinci Siradayiz'
Artvin’de düzenlenen, Aricilar Birligi bölge toplantisina Trabzon, Gümüshane, Bayburt, Rize, Ardahan ve Artvin ili baskanlari katildi.

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Baskani Ziya Sahin’in baskanliginda gerçeklesen toplantida aricilarin sorunlari masaya yatirildi.

"Kestane balinin ciddi bir marka olmasi lazim"

Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi Baskani Ziya Sahin toplanti sonrasi gazetecilerin sorularini yanitladi. "Dünya ariciligi büyüyor ve Türkiye bunun içerisinde ciddi bir konumda, dünya ikincisi bir ülkeyiz" diyen Baskan Sahin "Dünya pazarlarinin gerisinde kalmamak için malimizi satmak zorundayiz. Bunun içinde balimizi dünyaya güzel tanitmamiz lazim. Türkiye Aricilar Birligi olarak 8 tane balimizin kimligini çikardik. Bugüne kadar Kestane Bali ile hiç çalisilmamis, biz çalistik. Bu çalisma sonucunda doktorlar ’Bu bal için alzheimer hastalari için kullanilabilir’ diyor. Artik bu çalismalari uluslararasi bir standartta götürmemiz gerekiyor. Bos duracak zamanimiz yok, bunlari yapmamiz gerekiyor ki ilerde Kestane balinin ciddi bir marka olmasi lazim. Yeni Zelanda’nin Manuka Bali var ve o balin fiyati 40 Euro, bizim ballarimiz 5 Euro. Projelendirip, ARGE yapip, üniversite, bakanlik ve STK hep ciddi bir çalisma içerisine girmemiz lazim. Ari genetigi bakiminda hep böyle agliyoruz. Küresel iklim degisikligi diye ama yurt disindan arilar giriyor, bunun yasaklanmasi gerekiyor, bu kabul edilebilir degil, Dünyadaki 27 tane arinin 7 tanesi ülkemizde. Irk zenginiyiz dolayisiyla bu konuda hassasiyet göstermemiz lazim" seklinde konustu.



“Sahte balla ilgili proje hazirliyoruz”

Otellerde sahte bal tüketildigine dikkat çeken Sahin "Bal cennetinde bal yenir. Tarim ve Orman Il Müdürlerimizin kontrollerini biraz daha ciddi yapmasi gerekiyor. Aricisi ise ariciyi yakalim ama firma ise güç birligi yapip firmanin üzerine gidelim. Bunu tedavülden kaldiralim, benim ülkemin insanini zehirlemeye hiç kimsenin hakki yok. Biz sahte ballarla ilgili proje yapiyoruz, Türkiye Aricilar Birligi 2019 yilindan bu yana bakanligimizin ilgili bölümü ile beraber çalisiyoruz. Bu konuda ne bakanligi suçlayabiliriz ne aricilar birligini, hata kimdeyse onun kafasini uçurmaliyiz" diye konustu.

Kaynak: İHA