Bursali Çiftçi Hayvan Gübresini Tercih Ediyor

Tarimsal faaliyetlerdeki maliyet artislari; Bursa’nin Yenisehir ilçesindeki çiftçileri kimyevi gübre yerine kara gübre kullanmaya yönlendiriyor.

Bursali Çiftçi Hayvan Gübresini Tercih Ediyor
Artan gübre fiyatlarina karsi arazilerinde kara gübre kullanmaya yönelen Yenisehirli çiftçiler, hem maliyetleri azaltiyor hem saglikli ürün yetistirmenin huzurunu yasiyor. Yenisehir Ovasi’nda tarimsal faaliyetlerin en önemli gider kalemlerinden birisi olan kimyasal gübre kullaniminin günden güne azaldigi ifade edildi.

Yenisehir Ziraat Odasi ve Bursa Ziraat Odalari Il Koordinasyon Kurulu Baskani Sadi Aktas, halk arasinda "kara gübre" olarak bilinen hayvan gübresinin kullaniminin yayginlasmasi memnuniyetle karsiladiklarini belirtti.

Kara gübre kullaniminin her bakimdan yararli ve avantajli olduguna dikkat çeken Aktas, "Bu alanda geriye dönüs basladi.

Son yillarda tarlalarinda kara gübre kullanan çiftçi sayisi giderek artiyor. Yenisehir Ovasi’nda saglikli gida yetistirme konusunda duyarli kimi çiftçilerimiz de kara gübreyi tercih ediyorlar. Bu anlayis degisikligi çok sevindirici bir gelisme. Diger çiftçilerimizin de bu yönde örnek olusturacak adimlar atmasini bekliyoruz" diye konustu.

Yenisehir Ovasi’nda duyarli kimi çiftçilerin tarlalarinda kara gübre kullanmaya baslamasinin sevindirici oldugunu kaydeden Aktas sözlerini söyle tamamladi: "Isçiligi konusunda bazi zorluklar olmasina ragmen, kara gübreye yönelisin artmasini bekliyoruz. 2-3 yil bekletilip iyice kuruduktan sonra topraga atilmasi, zaman zaman karistirilmasi gerekiyor. Ilerleyen dönemlerde kara gübre kullaniminin artmasini bekliyoruz ve çiftçimize bu gübreleme yöntemini uygulamasini istiyoruz”

Tarlanin sürülüp ekime hazir duruma getirilmesinin ardindan traktörlerle getirdikleri kara gübreyi topraga serdiklerini söyleyen Barcin Köyü Muhtari Ismail Yüksel ise bu çalisma sayesinde o tarlada 6-7 yil kimyasal gübre kullanmalarina gerek kalmadigini vurguladi. Kara gübre kullanmanin her bakimdan yararli oldugunu kaydeden Yüksel, "Bizim gibi düsünen çiftçilerimizin sayisinin artmasini umuyoruz. Böylece hem maliyetleri düsürecek hem saglikli sebze ve meyve yetistirecekler" diye konustu.

Kaynak: İHA