Görme Bozuklugunun Sebebi 'Sari Nokta Hastaligi' Olabilir

Medicana International Ankara Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Sadullah Keles, "Sari nokta hastaligi farkli kisilerde degisik belirtilerle ortaya çikabilmektedir. Her iki göz birden etkilenirse okurken veya çalisirken zorluk hissedilmeye baslanir. Bu durumda; baktiginiz noktanin ortasinda koyu karanlik bir bölge olur, baktiginiz noktadaki düz çizgilerde bükülmeler görülür, renkler daha soluk görünür" dedi.

Görme Bozuklugunun Sebebi 'Sari Nokta Hastaligi' Olabilir
Medicana International Ankara Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Sadullah Keles, sari nokta hastaliklari ve sasilik hakkinda bilgi verdi. Retinanin en net gören bölgesinin sari nokta alani olarak adlandirildigini belirten Doç. Dr. Keles, bu bölgede soruna neden olan pek çok hastalik bulundugunu kaydetti.

Bu hastaliklardan en dikkat çekici olaninin yasa bagli gerçeklesen sari nokta hastaligi oldugunu belirten Doç. Dr. Keles, genetigin sari nokta hastaliginda önemli rolü oldugunu, 55 yas sonrasi kisilerde sigara içmenin ve yetersiz beslenmenin sari nokta hastaliginda önemli risk faktörü oldugunu anlatti.

"Detayli bir retina muayenesi sari nokta hastaliginin tanisinda büyük önem tasiyor"

Doç. Dr. Keles sari nokta hastaliginin belirtilerine iliskin su bilgileri paylasti:

"Sari nokta hastaligi farkli kisilerde degisik belirtilerle ortaya çikabilmektedir. Her iki göz birden etkilenirse okurken veya çalisirken zorluk hissedilmeye baslanir. Bu durumda; baktiginiz noktanin ortasinda koyu karanlik bir bölge olur, baktiginiz noktadaki düz çizgilerde bükülmeler görülür, renkler daha soluk görünür."

Göz Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Sadullah Keles, sari nokta hastaligina erken dönemlerde tani koymanin kolay olmadigini söyledi.

Erken taninin hastaligin tedavisinde büyük önem tasidigini vurgulayan Keles, "Göz muayenesinde görme keskinliginin degerlendirildigi rutin muayenenin yani sira, detayli bir retina muayenesi sari nokta hastaliginin tanisinda büyük önem tasimaktadir" ifadelerini kullandi.

Sari nokta bölgesini ilgilendiren farkli hastaliklarin da bulundugunu belirten Doç. Dr. Keles, "Sari nokta zari, sari nokta çekintisi, sari nokta deligi gibi tedavileri cerrahi olan baska hastaliklar da bulunmaktadir. Sari nokta bölgesini ilgilendiren genetik geçisli hastaliklar da vardir. Diyabet ve bazi ilaçlar da sari nokta bölgesini etkileyerek görme problemlerine sebep olabilmektedir" diye konustu.



Sasilik sonradan da olusabilir

Doç. Dr. Keles, halk arasinda sasilik olarak bilinen gözlerde kayma hakkinda da bilgi verdi. Sasiligin, gözlerden birinin bakilan objeye odaklanamama durumu oldugunu belirten Dr. Keles, sasiligin dogustan ortaya çikabilecegi gibi sonradan da olabilecegini belirtti.

Sasiligin göz tembelligi, derinlik hissi kaybi ve kozmetik problemlere neden olduguna isaret eden Dr. Keles, sasilik tedavisi hakkinda bilgi verdi. Tedavide görmenin korunmasi ve gözlerin tekrar paralel konuma getirilmesinin amaçlandigini belirten Keles, "Tedavide birçok yöntem olsa da; gözlük, cerrahi veya ikisinin kombinasyonu temel yaklasimlardir" bilgisini paylasti. Sasilik tedavisinin mutlaka uzman bir hekim tarafindan yapilmasi gerektigini vurgulayan Doç. Dr. Keles, dogustan gelen sasilik vakalarinda tedavinin 7 yasindan önce tamamlanmasini önerdi. Dr. Keles, herhangi bir yakinmasi olsun veya olmasin her çocugun ilkokul çagindan önce en az bir kez uzman bir hekim tarafindan muayene edilmesi gerektigine dikkat çekti.
Kaynak: İHA