Sperm Dondurma Islemi Açiklamasi Erkeklerde Üreme Fonksiyonlarinin Korunmasinda Önemli Seçenek Sunuyor

Sperm dondurma isleminin, sperm hücrelerini kaybetme riski tasiyan erkeklerde üreme fonksiyonlarinin korunmasinda son derece önemli bir yöntem oldugu bildirildi.

Sperm Dondurma Islemi Açiklamasi Erkeklerde Üreme Fonksiyonlarinin Korunmasinda Önemli Seçenek Sunuyor
Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi, Üroloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Cevahir Özer, kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavisinde kullanilan yöntemlerin sperm hücrelerinin üretiminde kalici hasara neden olabilecegini belirterek, "Tip bilimindeki ilerlemeler; kanser tedavisinde de her geçen gün yüz güldüren gelismeleri beraberinde getirmistir. Genç erkek hastalarin hayatta kalma orani yaklasik yüzde 80 civarindadir. Bazi kanserlerde ise bu oran yüzde 95’e çikabilmektedir. Bununla birlikte verilen tedaviler hayatta kalan hastalarin yaklasik dörtte birinde üreme fonksiyonlarinda kalici bozulmaya neden olmaktadir ve bu durum kisirlik ile sonuçlanmaktadir. Bu nedenle özellikle genç yasta veya çocuk sahibi olma istegi olan erkeklerde; üreme fonksiyonlarinin korunmasi için, sperm dondurma islemi çok önemli bir seçenek olarak karsimiza çikmaktadir” dedi.



"Sperm dondurma islemi ile çocuk sahibi olma sansi devam edebilir"

Kanserle mücadele eden erkeklerde üreme fonksiyonlarinda bozulma riskinin önemli bir endise kaynagi olduguna dikkat çeken Doç. Dr. Cevahir Özer, söyle devam etti:

"Kanser hastalarinda üreme fonksiyonlarinin korunmasi kritik bir öneme sahiptir. Günlük pratikte ise bunu saglamak her zaman kolay degildir. Çünkü yeni kanser tanisi alan bir hasta ve hekimi öncelikle hastaligin tedavisine odaklanmaktadir. Ayrica sperm dondurma isleminin tedavide gecikmeye neden olabilecegi ve çok maliyetli bir islem olduguna dair yanlis bir algi mevcuttur. Bu nedenle sperm dondurma ve saklama islemi, kolay ulasilabilen ve kolay uygulanabilen bir yöntem olmasina ragmen etkili düzeyde kullanilamamaktadir. Oysa ki bu hastalarin tedavi öncesi dondurulan sperm hücreleri ile çocuk sahibi olma sanslari devam etmektedir."

"Kanser tedavisinde gecikmeye neden olmadan kolaylikla uygulanabilir"

Doç. Dr. Cevahir Özer, sperm dondurma isleminin; kadinlardaki yumurta dondurma isleminden farkli olarak, ilaç kullanimi ve tibbi girisim gerektirmeden yapilabildigine isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Hastalarimizdan alinan meni örnegi içerisindeki spermler, koruyucu solüsyon içeren kaplara konarak sivi azot tanklarinda saklanmaktadirlar. Uygun sartlarda saklanan spermlerin süresiz olarak hayatta kalabilecegi varsayilmaktadir. Dondurulduktan sonra 20 yil saklanmis spermlerin bile canliligini korudugu ve bu spermlerle basarili gebelikler elde edildigi bildirilmistir."

"Kanser tedavisi disindaki bazi özel durumlarda da uygulanabiliyor"

Sperm dondurma isleminin kanser hastalarinin disindaki bazi özel durumlarda da uygulanabildiginin altini çizen Doç. Dr. Cevahir Özer, "Ülkemizdeki yasal mevzuat kanser tedavisi alacak olan hastalarin yaninda üreme fonksiyonlarinin kaybedilmesine neden olabilecek ameliyatlar (yumurtalarin alinmasi gibi) öncesinde, sperm sayisinin çok düsük oldugu durumlarda ve cerrahi yolla sperm elde edilmesi halinde spermlerin dondurulmasina izin vermektedir” dedi.

Kanser tedavisi ile ugrasan hekimlerin ve kanserle mücadele eden hastalarin sperm dondurma islemi ile farkindaliginin artirilmasinin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Cevahir Özer, “Sperm dondurma isleminden tüm dünyada yeterli düzeyde yararlanilamamaktadir. Kanser tanisi konulduktan sonra çok kisa süre içerisinde, kolay sekilde yapilabilecek sperm dondurma islemin yapilmamasi daha sonra parayla yerine konulamayacak bir kayba neden olabilmektedir. Bu nedenle hekimlerin ve hastalarin bu konudaki farkindaliginin artirilmasi ve yanlis algilarin ortadan kaldirilmasi önemlidir. Ayrica kanser tedavisi ile ugrasan merkezler hekimlerinin ve hastalarinin bu hizmete ulasmasini kolaylastirici düzenlemeleri hayata geçirmelidir" vurgusunu yapti.
Kaynak: İHA