Sabanci Gönüllüleri Unutulmaya Yüz Tutmus Meslekler Için Kollari Sivadi

TEMSA Motorlu Araçlar, ‘Sabanci Cumhuriyet Seferberligi’ çerçevesinde ‘Kaybolmadan Kesfet’ projesi ile unutulmaya yüz tutmus mesleklere dikkat çekiyor. Bursa’da baslayan projede TEMSA Motorlu Araçlar Gönüllüleri çinicilik deneyimi yasarken, ipek dokumaciligi da anlatildi.

Sabanci Gönüllüleri Unutulmaya Yüz Tutmus Meslekler Için Kollari Sivadi
TEMSA Motorlu Araçlar, Sabanci Toplulugu’nundogaya, canlilara ve yeni nesillere güzelbir gelecek birakmak için geçen yil baslattigi ‘Sabanci Cumhuriyet Seferberligi’ çerçevesinde çalisanlari ile “Kaybolmadan Kesfet”projesini hayata geçirdi. Bursa’da baslayan ve Türkiye’nin 7 bölgesinde 7 meslek grubunu hedefleyen proje çerçevesinde Türkiye’de kültürel mirasi devam ettiren, unutulmaya yüz tutmus çesitli meslek gruplarina faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için satis ve pazarlamaalaninda egitim destegi veriliyor. Proje dogrultusunda 50 TEMSA Motorlu Araçlar gönüllü çalisani, Genel Müdür Ilgaz Korkmaz’in da katilimiyla düzenlenen atölye çalismasinda çini ustasi Zerrin Sarigül ile çini sanatinin inceliklerini kesfetti.

TEMSA Motorlu Araçlar, Sabanci Toplulugu’nun geçtigimiz yil baslattigi,41 ilde 15 bin gönüllü ile devam eden Sabanci Cumhuriyet Seferberligi’ne‘’Kaybolmadan Kesfet’’projesiyle katiliyor. Bursa’da baslatilan proje ile Türkiye’de kültürel mirasi devam ettiren ve geleneksel degerleri yansitan dokumacilik, yorgancilik, çinicilik gibi unutulmaya yüz tutmus çesitli meslek gruplarina faaliyetlerini devam ettirmeleri ve islerini satis ve pazarlama konusunda gelistirmeleri için destek olunuyor. Zanaatkârlarave meslek erbaplarina yeni medya kullanimi, fotograf çekimi, ürün sergileme, online kanalda müsteri iliskileri gibi konulari kapsayan egitimler veriliyor, günümüzün degisen kosullarina ayak uydurmalarina katki saglaniyor.

Proje çerçevesinde Bursa’da TEMSA Motorlu Araçlar Genel Müdürü Ilgaz Korkmaz’in ev sahipliginde düzenlenen etkinlikte 50 TEMSA Motorlu Araçlar gönüllü çalisani, çini ustasi Zerrin Sarigül’ün koçlugundaçini sanatini uygulamali olarak deneyimleme firsati buldu. Proje çerçevesinde egitim alan ipek dokumaciligi ustasi, Kültür Bakanligi tarafindan somut olmayan kültürel miras tasiyicisi seçilenKasim Uzunöz de atölye çalismasina katildi.

Ilgaz Korkmaz: ‘Türkiye’nin en genis katilimli sosyal sorumluluk hareketi için sahadayiz’

Sabanci Toplulugu’nun bir parçasi olarak bu yil da Cumhuriyetimizin kurulus yil dönümünü çalisarak yasatmaya devam ettiklerini söyleyen TEMSA Motorlu Araçlar Genel Müdürü Ilgaz Korkmaz, su degerlendirmede bulundu: “Sabanci Toplulugu’nun bir parçasi olarak kuruldugumuz günden itibaren hep sahada ve bu topraklarin insanlariyla bir arada olmaya çalistik. Simdi de bu toplulugun, bu büyük ailenin tüm fertleri olarak hep birlikte es zamanli olarak sahalardayiz. Cumhuriyetimizin kurulusunun 99’uncu yil dönümünü kutlamak için Türkiye’nin dört bir yaninda, toplam 41 ilde, 15 binden fazla Sabanci Toplulugu çalisani ve paydasiyla Türkiye’nin en genis katilimli sosyal sorumluluk hareketini baslattik. Bu seferberlige biz de Kaybolmadan Kesfet projemizle katiliyoruz.2017’de dogal hayatta kaybolmaya baslayan hayvan türlerini kesfetmek ve farkindalik olusturmak amaciyla basladigimiz projemizde, bu yil kaybolmaya yüz tutmus mesleklerin faaliyetlerini devam ettirmelerine katkimizi sunmak ve Cumhuriyet gibi bize miras birakilan degerlere sahip çikmak adina yeni bir yolculuga çiktik” dedi.

“Sabanci Gönüllüleri olarak geçen sene dogal afetlerle bas ederken sahalara inelim ve faaliyetlerde bulunalim. Bir nebzede olsa dertlere derman olalim istedik” diyerek sözlerini sürdüren Korkmaz, “Sabanci Toplulugu’nun siari, ‘Bu topraklardan aldigimizi, bu topraklarin insanlariyla paylasmaktir’. Biz bir paylasimlar bütünü baslatmak istedik. Çok sayida sosyal sorumluluk projesi hayata geçirdik. Agaçlar diktik, okullar yaptik, bisikletler monte ettik, agillari yeniledik, yangindan etkilenen evleri bir nebze de olsa onarmaya çalistik. Bugün de burada çinicilik sanatini denedik ve ne kadar zor oldugunu gördük. Ayni sekilde ipekçilik de öyle. Bu el emegi, göz nuru sanatlarla ugrasan insanlara destek olmak, bunlarin birer sanat eseri oldugunu ve yüzyillardan bu yana gelen bilgi ve birikim içerdigini kitlelere anlatmamiz ve bu degerleri kaybetmemiz lazim.” diye konustu.

Kaybolmaya yüz tutmus meslekler e-ticarete tasinacak

Proje için TEMSA Motorlu Araçlar bünyesinde 50 kisilik bir gönüllü ekibi olusturduklarini söyleyen Korkmaz, “Ticaret Bakanliginin yayinladigi ve güncelledigi Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Degeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmus Meslekler Listesi’ni kaynak olarak aldik. Projemizde pilot il olarak Bursa’yi seçtik ve bu listedeki mesleklerden yola çikarak Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odasi Birligi’nin (BESOB) yönlendirmesi ile pek çok ustayla, zanaatkârla tanistik. Projemizi kendilerine anlattik. Yaptigimiz görüsmelerin neticesinde zanaatkârlarimiz için yeni medya kullanimi, fotograf çekimi, ürün sergileme, online kanalda müsteri iliskileri gibi konulari kapsayan bir egitim plani hazirladik ve egitimlere basladik. Bu egitimler sayesinde kaybolmus veya kaybolmaya yüz tutmus bu meslekleri e-ticaret alanina tasiyarak hem onlari hatirlatma hem de ürünlerini pazarlayabilecekleri alternatif bir alan olusturarak islerinin gelisimine katki saglayacagiz. Genis bayi agimizin da dâhil oldugu gönüllülerimiz ile bir çarpan etkisi olusturmayi umuyoruz” dedi.

Sabanci Gönüllüleri deneyimlerini anlatti

Gönüllü Ozan Özdemir, geçen yil Akdeniz Bölgesi’nde çikan yanginlarin yaralarinin sarilmasinda aktif rol oynadigini belirterek, “Benim orada görevim yanan ahirlarin tamiri ve boyanmasiydi. Bu çalismalar topluluk genelinde bir vizyon olarak belirlendi. Bugün ‘Kaybolmadan Kesfet’ projesi çerçevesinde Bursa’dayiz. Unutulmaya yüz tutmus mesleklerin geri kazandirilmasi ve ustalara destek verilmesi gerekiyor. Bu meslekleri aslinda bizler de unutuyoruz. Bunlarin halka ve genis kitlelere duyurulmasi gerekiyor. En büyük faydasi bu meslekleri hatirlamamizi sagladi. Teknik olarak ustalarimiza destek verdik. Bugün de atölye çalismasindan meslegin ne kadar ince ve zor oldugunu ögreniyoruz. Ben bu gönüllü hareketin parçasi olmaktan sonra derece mutluyum” ifadelerini kullandi.

Bir diger gönüllü Gamze Gençer ise “Sabanci Gönüllüleri olarak bu projede yer almaktan çok gururluyum. El ele verdigimizde asamadigimiz hiçbir seyin olmadigina inaniyorum. Bugüne kadar çini noktasinda bir deneyimim yoktu. Kültürel mirasimizin, geleneksel esintilerimizin burada yansitiliyor olmasi bizler için çok büyük güzellik. Ortaya çikan her ürünün bir hikâyesi var ve bu hikâyeyi insanlar elleriyle yaziyor. Bu emegin baskalarina aktarilmasi konusunda bizlerin de bir katkisi varsa ne mutlu bizlere” dedi.

Sabanci Gönüllüleri’nden Ceren Muslu, nesli tükenmekte olan hayvanlarin fotograflarini çekerek bir farkindalik olusturmak için projeye basladiklarini vurgulayarak, “Bu yil da projemizin odagini degistirdik ve kaybolmakta olan geleneksel mesleklere odaklandik. Bursa’da çinicilik ve ipek dokumaciligi üzerine bir toplanti yaptik. Çiniyi ilk defa deneyimledik. Çok odak gerektiriyor ve inanilmaz emek isteyen bir is. El emeginin önemini bir kez daha anladim” ifadelerini kullandi.

“Bizlere verilen destekten dolayi tesekkür ederiz”

Kültür Bakanligi tarafindan somut olmayan kültürel miras tasiyicisi seçilen Kasim Uzunöz, “TEMSA Motorlu Araçlar, Sabanci Gönüllüleri ile bir araya gelerek unutulmaya yüz tutmus çinicilik ve ipekçiligi, yaptigimiz çalismalari anlattik. Bizlere destek verdiler. Sosyal medya ve diger yerlerde bizlerin daha iyi bilinirlik kazanmasi için çalismalar yaptik. Bizlere verilen desteklerden dolayi çok tesekkür ederiz. Gençlerimiz ve orta kusak ipekçiligi bilmiyor. Daha yasça büyük insanlar ipekle bir sekilde tanismislar. Günümüzde gençler kozayi seker saniyor. Ipekböcegi dedigimiz zaman Bursa’daki tramvay akillarina geliyor. Dünyada köklü tarihi olan ipekçiligi insanlarimizin tanimasi lazim” seklinde konustu.

Kaybolmadan Kesfet projesinin sürdürülebilir olmasi için ticarilesme konusunda sikinti yasamis ve alaninda uzun yillardir deneyimli kisilerle çalismaya 2023 yilinda da devam etmeyi planlayan TEMSA Motorlu Araçlar, ilk etapta projesini 7 bölgede 7 meslek grubuyla sürdürmeyi hedefliyor.

Ustalar için sosyal medya kullanim rehberi hazirlandi

Küçük isletmelerin kisa vadede dijital dünyada varliklarini devam ettirmeleri için destekleyici, bilinçlendirici ve degerli ürünlerini satisa dönüstürülebilecekleri bir egitim programini hayata geçiren TEMSA Motorlu Araçlar, alaninda uzman kisilerden aldigi profesyonel destekle bir sosyal medya kullanim rehberi de hazirladi. Rehberde dijital ayak izi, sosyal medya kullanmanin avantajlari ve önemi, isletmelerin nasil sosyal medya kullanmasi ve sosyal medyada kriz yönetiminin nasil olmasi gerektigi gibi konu basliklarina yer verildi ve detaylandirildi. Hesaplarin bilinirligini artirmak üzere sosyal medya reklam çalismalari planlandi.
Kaynak: İHA