Bakan Akar Açiklamasi 'Azerbaycan Ve Ermenistan Arasindaki Iliskilerin Normallesmesi Için Her Türlü Çabayi Destekliyoruz'

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, “Azerbaycan ve Ermenistan arasindaki iliskilerin normallesmesi için her türlü çabayi destekliyoruz. Fakat çözümsüzlügü körükleyen bazi girisimler var, bunlara karsi durdugumuzu herkesin bilmesi lazim” dedi.

8 Kasim Karabag Zafer Günü dolayisiyla Kara Harp Okulu’nda bir program düzenlendi.

Sehitlere saygi durusu ve Türkiye ve Azerbaycan ulusal marslarinin çalinmasiyla baslayan programin açilis konusmasini yapan Bakan Akar, gecenin öneminden bahsederek, “Önemli bir gece, anlamli bir yil dönümü. Sayin cumhurbaskanimizin en samimi selamlarini iletmekle görevlendirildim. Bu günlere kolay gelinmedi. Azerbaycan Türkü’nün bizim kalbimizdeki, hayatimizdaki yeri çok özel ve önemli. Dostlugun çok ötesinde kardeslik bagi ile bütün faaliyetlerimizi yürüttük, yürütüyoruz. Biz bir ananin iki çocuguyuz, bu bilinçle çalismalarimizi sürdürdük. Dünyada bu kadar samimi, bu kadar birbirini anlayan, taniyan ikinci bir millet yok" ifadelerini kullandi.

“44 günde Türk’ün gücünü dünyaya gösterdiler”

“Yaptigimiz tüm faaliyetlerde kendi haklarimizi nasil degerli görüyorsak Azerbaycanli kardeslerimizin de hakkini öyle görüyoruz” diyen Bakan Akar, söyle devam etti:

“Bu zafer gününde gerçekten yüksek bir duygu ile meselelere bakiyoruz. Ermenistan’in Azerbaycanli kardeslerimizin topraklarini isgal ettiginde, 1 milyondan fazla Azerbaycanli kardesimiz topragini terk ettiginde, Hocali katliami oldugunda bunlari görmeyenlerin Azerbaycan hakkini aldiginda ortaya çikmalari gerçekten manidardir. 30 yillik isgalden sonra Ermenistan, Azerbaycan topraklarina pervasizca saldirilarini sürdürdü ama bunun da bir siniri vardi. Bu 44 günde Türk’ün gücünü dünyaya gösterdiler. Bu süreçte kardesimiz Azerbaycan için elimizden ne geldiyse ortaya koyduk. Bu manada askeri isbirligi konusunda Azerbaycan’la birlikte karar veriyoruz, birlikte uyguluyoruz. Kaderde ve kivançta biriz. Karabag Zaferi’nin kazanilmasinda sanli Azerbaycan ordusunu tebrik ediyorum. Ermenistan saldirilarini pervasiza sürdürmeye çalisti. Bunun da bir siniri vardi, Azerbaycanli kardeslerimiz ayaga kalktilar, topraklarini isgalden kurtardilar.”

“Her türlü çabayi destekliyoruz”

Bakan Akar, bölgenin istikrara kavusmasi için iki ülkenin de elinden geleni yaptiginin altini çizerek, “Ateskesten sonra Ruslar ile birlikte ortak çalisma sürüyor. Yapilan faaliyetler çerçevesinde bütün gelismeleri yakindan takip ediyoruz. Tesis edilen mekanizmalar var, bu mekanizmalarin hayata geçirilmesi ile bölgenin bir an önce istikrara, barisa kavusmasi için elimizden gelen neyse biz ve Azerbaycan yapti, yapmaya da devam ediyor. Azerbaycan ve Türkiye’nin birlikte Ermenistan’a uzatilan baris elinin Ermenistan tarafindan önce anlasilmasi, sonra gereginin yapilmasinin çok önemli oldugunu herkesin görmesi lazim, öncelikle de Ermenistan’in. Azerbaycan-Ermenistan sinirinda 40 kisilik bir misyon duruyor, peki bunlar su ana kadar deredeydi? Bunun cevabi yok. Biz güçlü olmak durumundayiz, hazirlikli olmak durumundayiz. Biz Azerbaycan ve Ermenistan arasindaki iliskilerin normallesmesi için her türlü çabayi destekliyoruz. Fakat çözümsüzlügü körükleyen bazi girisimler var, bunlara karsi durdugumuzu herkesin bilmesi lazim” açiklamasinda bulundu.

Azerbaycan’in Ankara Büyükelçisi Resad Memmedov, Azerbaycan Cumhurbaskani Yardimcisi Hikmet Haciyev, Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani Ehliman Emiraslanov’un da katildigi program, sanatçi Esat Kabakli’nin konseriyle devam etti.
Kaynak: İHA