Kilometresi Düsürülen Araci Satanlara Yargitay'dan Sok

Tüketicilerin magduriyetine sebep olan 2. el araçlarda kilometre düsürülme olayiyla ilgili milyonlarca tüketiciyi yakindan ilgilendiren karara imza atan Yargitay, kilometresi düsürülen aracin degerinin üzerinde satilmasinin "nitelikli dolandiricilik" suçunu olusturduguna dikkat çekti.

Internet sitesi üzerinden 68 bin kilometrede bir otomobil için ilan sahibiyle anlasmaya varan bir tüketici, bir süre sonra arizalanan otomobilini yetkili servise götürünce büyük sok yasadi. Aracin gerçek kilometresinin 200 bin oldugunu ögrenince dolandirildigini anlayan magdur tüketici, Agir Ceza Mahkemesi’nin yolunu tuttu.

Araci satan kisi, ’nitelikli dolandiricilik’ suçundan hapis cezasina çarptirildi. Sanik, karara itiraz edince devreye Yargitay girdi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Yüksek Mahkeme; kilometresi düsürülmüs araci degerinin üzerinde satmanin, ’nitelikli dolandiricilik’ suçunu olusturduguna dikkat çekti. Kararda söyle denildi:

"Davacinin araci satin aldigi ancak aracin yetkili servise götürülmesi ile, aracin kilometre saatinin degistirildiginin ve 200 bin kilometrede oldugunun tespit edilmistir. Bu suretle sanigin nitelikli dolandiricilik suçunu islediginin iddia edildigi olayda; tüm dosya çerçevesine göre sanigin mahkumiyetine yönelik mahkemenin kabulünde isabetsizlik görülmemistir. Mahkeme hükmünün onanmasina oy birligi ile kabul edilmistir."

Kilometreyi düsürüp araç satanlara 10 yil hapis

Aracin gerçek degerinden daha yüksek degere satmak için yapilan hilelerden biri de aracin kilometresini düsürmek. Gerek teknik yöntemlerle gerekse de yeni araçlarda yazilim vasitasiyla kilometre degeri düsürülebiliyor. Araçlarda kilometresi aracin degerini etkileyen asli unsurlarindan birisi olarak görülüyor. Aracin yipranma payinin hesaplanmasi ve ileride çikabilecek sorunlarin ve motor ömrü bakimindan çok önemli bir husus olarak biliniyor. Türk Ceza Kanunu’nun 158. maddesinde ’Nitelikli dolandiricilik’ basligi altinda bu tür hileye basvuranlara yönelik verilecek cezalar söyle açiklaniyor:

"Nitelikli dolandiricilik suçunun cezasi 3 yil ila 10 yil arasinda hapis olarak belirlenmistir. Buna ek olarak 5000 güne kadar adli para cezasi da hükmedilmektedir."
Kaynak: İHA