Baskan Vergili'den Akilli Su Sayaci Çikisi

Karabük Belediye Baskani Rafet Vergili, son günlerde tartisma konusu olan akilli su sayaçlari ile ilgili basin açiklamasi yaparak, kentte 4 milyon 722 bin 313 TL su parasi alacaklarini oldugunu söyledi.

Baskan Vergili, belediye binasinda düzenledigi basin toplantisinda çok sayida problemlerle ugrastiklarini çözmeye çalistiklarini söyleyerek, bir taraf begenecek, bir taraf begenmeyecek diyerek elestirilere cevap verdi.

“ 4 milyon 722 bin TL alacagimiz var”

Karabük’teki en büyük problemlerden bir tanesinin devlet dairelerinden ve sanayi sitelerinden su tahsilati oldugunu kaydeden Baskan Vergili, “ Belediye olarak aldigimiz kararlarindan bir tanesi yeni yapilan binalara akilli su sayaci degistirilmesi. Diger binalarda akilli su sayaci degistirmek gibi bir kararimiz yok. Bizim aldigimiz kararda, devlet daireleri, sanayi tesisleri, sanayi sitelerine ve yeni yapilacak binalara da kendileri takilma sarti var. Bunun disinda 100. Yil mahallesinde çok ögrenci oldugundan gelen talepler vardi. Burada ögrenciler su borcunu ödemeden gidiyor diye kiraya veren arkadaslar talepte bulundu akilli sayaçla ilgili. Bir bina da 5 daireye takiliyor, 2 tane daireye takilmayinca programda karisiklik oluyor diye arkadaslar bunlari degistirmisler. Bundan sonra kesinlikle talep eden kisilerde kendileri takacak. Bizden istedikleri için biz taktik. Ögrenci sayisi çok ve gerçekten ödenmeye su bedelleri de çok. Suan Karabük’te 4 milyon 722 bin 313 lira su parasi alacagimiz var. Bu paralar benim param degil, halkin parasi zaten. Suan sadece sanayi alanlari ve 100. Yil mahallesi disinda bir tane göstersinler. Burada ögrenci yogunlugundan dolayi gelen talep üzerine takildi.” diyerek elestirilere cevap verdi.

“ Borcu olanlar direnç gösteriyor”

Cumayani sanayi sitesi kooperatif baskaninin akilli sayaç takilmamasi için iyi bir direnç gösterdigini de anlatan Baskan Vergili; “Iyi bir direnç göstermesinin sebebi suan kendisinin 3 bin TL su borcu var ve 3 aydir da su bedeli yazilamiyor. Hemen yaninda bulunan kardesinin dükkanin 1.500 TL su borcu gözüküyor ama 2010 yilindan bu tarafa da su bedeli yazilamiyor. Sanayi sitesi kooperatifinin su borcu ise 166 bin 752 TL. Buradaki diger sanayi esnafinin borcu ise 74 bin 653 TL ve bunlarin sayisi da 10 -15 civarinda. Bugün Jandarmadan destek alinarak sanayiye gidiliyor ama yine su sayaçlarini okuyamadi arkadaslar. Biz bu dirençlerle karsi karsiyayiz. Bu arkadasin isi ve istigali ne. Bu arkadas araba yikiyor sadece ve ayda 1.500 TL su borcu gelecek, buda komik. Bir seyler kapatilmaya çalisiliyor. Bunun tahsilatini yapariz, kimseden çekincemiz yok. Bu paralar Karabük’ün parasi. Kemal oyman Sanayi sitesinde de bazi sayaçlari degistirdik, bazilari yine direniyor. Onlarda borcu olanlar ve 60 bin 585 TL tahsilat bekleyen para var. Fevri yazilar yazilarak ve yapilan asilsiz yorumlarla bu konunun üzerinde durulmasi sikintili. Herkes belirli çerçevede elestirisini ve tepkisini verebilir.” diye konustu.

“Bu milletin cebinden para çikmamasi için elimden gele her seyi yaptim”

Baskan Vergili, suan kullanilan mevcut su sayaçlarin 10 yilda bir degistirilme mecburiyeti oldugunu da belirterek sunlari söyledi:

“Yüzde 5 ile 25 arasinda eski cihazlar kullanilan suyu eksik okuyor. Ben bu milletin cebinden para çikmamasi için elimden gele her seyi yaptim. Su fiyatlarini yükseltmedim. Her kapinin önüne atmis olugum asfaltin bedeli herkese paylastirip alma hakkim var, almadim. Degistirilmis olan su borularin tamaminin bedelini alma hakkim var, almadim ve zorunludur da. Bunla ilgili bana müfettisler bana dava açtigi zaman Sayistay da gittim hepsinin hesabini verdim. Karabük’te adamdan alacagimiz üzerinde ikinci ceketi yok, parayi nasil alayim diye gidip savunmasini verdim. Üç kere sehri asfaltladim, üç kere asfaltladigim parayi alirdim.”
Kaynak: İHA