AB'den Kosova Ve Sirbistan'a Gerilimi Düsürme Çagrisi

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova ile Sirbistan arasindaki gerilimin düsürülmesi çagrisi yaparak, "Kosovali Sirplar derhal görevlerine dönmeli" dedi.

AB'den Kosova Ve Sirbistan'a Gerilimi Düsürme Çagrisi
AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrel ve AB Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak’in Fransa’nin baskenti Paris’te Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ve Kosova Basbakani Albin Kurti ile ayri ayri görüstügü bildirildi.

Görüsmelerde her iki tarafa da uzlasmaya hazir olduklarini göstermeleri ve diyalog taahhütlerini yerine getirmelerinin hatirlatildigi belirtildi. Borrel’in ofisinden yapilan açiklamada toplantilarin amacinin, Kosova ile Sirbistan arasindaki iliskilerdeki kritik sorunlari ele almak oldugu ve görüsmelerde, taraflarin mevcut krize karsi acilen ihtiyaç duyulan çözümleri bulmalarina yardimci olmaya, sahada baris ve istikrari korumaya odaklandigi bildirildi.

Açiklamada Borrell’in iki ülke arasindaki iliskilerin normallestirilmesi gerekliligini vurguladigi bildirilerek, "Mevcut jeopolitik ortam, geçmisin mirasinin üstesinden gelmeyi ve Kosova, Sirbistan halklari ve tüm bölge için gerçekten önemli olan sey hakkinda anlamli müzakerelere girmeyi daha da zorunlu kiliyor. Kosovali Sirplar derhal Kosova kurumlarina dönmeli ve görevlerine devam etmeli ve Kosova, plakalar üzerindeki eylemlerini geçmis Diyalog anlasmalariyla uyumlu hale getirerek daha fazla gecikme olmaksizin Sirp çogunluklu belediyeler toplulugunun kurulmasina iliskin müzakereleri baslatmalidir. Diyalog kapsaminda alinan bu yükümlülükler geçerli ve baglayici olmaya devam etmektedir" seklinde konustugu aktarildi.

Her iki liderle yapilan görüsmelerde Borrell’in ayni zamanda tek tarafli eylemlerden ve kiskirtici söylemlerden kaçinmanin öneminin altini çizdigi belirtilerek, "Ukrayna’daki savasla birlikte Avrupa, topraklarinda baska bir çatisma yasayamaz. Mevcut tirmanan davranis tersine çevrilmezse en çok kaybedecek olan kendi halklaridir. Halklari yararina bundan kaçinmak taraflarin sorumlulugundadir. Yükümlülükleri hizli bir sekilde yerine getirememek ve gerilimi düsürmemek, öncelikle Kosova ve Sirbistan’daki insanlar üzerinde, her iki tarafin Avrupa gelecegi ve Avrupali ve uluslararasi ortaklar nezdindeki güvenilirlikleri için zararli sonuçlar doguracaktir" ifadelerini kullandigi bildirildi.

Açiklamanin sonunda ise Borrell’in Sirp ve Kosovali liderlerle yaptigi görüsmeler hakkinda pazartesi günü Disisleri Bakanlari Konseyi’nde AB Üye Devletlerine bilgi verecegi ve durumla ilgili analizini sunacagi belirtildi.
Kaynak: İHA