Prof. Dr. Tufan Tükek, 'Istanbul Tip Fakültesi Kardiyoonkoloji Mükemmeliyet Merkezi Türkiye'de Ilk'

Istanbul Tip Fakültesi bünyesinde bulunan kardiyoonkoloji poliklinigi gerekli kosullari saglayarak Uluslararasi KardiyoOnkoloji Dernegi’nden akreditasyon aldi ve KardiyoOnkoloji Mükemmeliyet Merkezi unvanini kazandi. Merkeze iliskin bilgi veren Istanbul Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tufan Tükek, “Su ana kadar Türkiye’de böyle dünyayla entegre olmus bir merkez yok. Dünyanin kabul gördügü, altin standartlarda bir kardiyoonkoloji mükemmeliyet merkezi ilk defa üniversitemizde, bizim için de gurur verici" dedi.

Prof. Dr. Tufan Tükek, 'Istanbul Tip Fakültesi Kardiyoonkoloji Mükemmeliyet Merkezi Türkiye'de Ilk'
Kanser tanisi konan bireylerine uygulanan cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinin kalp ve damar sagligi üzerindeki etkisini inceleyen kardiyoonkoloji bölümüne iliskin merkezlerin sayisi tüm dünyada artiyor. Istanbul Üniversitesi-Istanbul Tip Fakültesi bünyesinde bulunan kardiyoonkoloji poliklinigi de gerekli kosullari saglayip Uluslararasi KardiyoOnkoloji Dernegi’nden akreditasyon alarak KardiyoOnkoloji Mükemmeliyet Merkezi unvanini kazandi. Alanin Türkiye’de ilk oldugunu ifade eden Istanbul Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tufan Tükek ile merkezin sorumlusu Doç. Dr. Cafer Zorkun alana iliskin bilgi verirken, Dr. Naci Senkal acile gelen hastalarin merkeze yönlendirilisine iliskin konustu.



"Türkiye’de dünyayla entegre olmus böyle bir merkez yok"

Merkeze iliskin bilgi veren Istanbul Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Tufan Tükek, “Kardiyoonkolojinin mantigini aslinda bilmek gerekiyor. Onkoloji hastalari hem dünyada hem de ülkemizde giderek artiyor. Bu hastalara da ciddi anlamda yogun kemoterapötik ilaçlar uygulaniyor ve bu ilaçlar için en önemli organ kalp oluyor. Kalp üzerine problem çikartabiliyor bu ilaçlar bunlari erken tarayip tedavi ettiginizde bu kemoterapötik ajanlari çok daha rahat uygun dozda kullanabiliyorsunuz. Bu amaçla öyle bir organizasyona gidildi ve dünyayla da birlestirildi. Dünyadaki özellikle kardiyoonkoloji camiasi içerisine Istanbul Tip Fakültesi’ndeki kardiyoonkoloji birimi de entegre oldu ve sonuç olarak bir mükemmeliyet merkezi olustu. Burada onkolojide tedavi gören hastalar zaman zaman bu bölüme gönderilmekte ve kalp açisindan incelenmekte. Kalbinde sorun olanlar aninda müdahale edilerek çözüme kavusturularak hastalarin daha uygun ve düzenli bir kemoterapi almalari saglanmakta. Böyle hastalarin bir merkezde toplanmasi hem hastalar hem de hekimler açisindan saglik yönetimi açisindan daha uygun bir durum. Böyle bir merkezin olmasi bu isle ugrasan hekimlerin de hastalarin elini çok kolaylastiriyor. Rahat bir sekilde bu merkeze gelerek tedavilerini olabiliyorlar. Su ana kadar Türkiye’de böyle bir merkez yok, böyle bir merkezin açilmasinin yani sira dünyayla entegre olmus bir merkez yok. Dünyanin kabul gördügü, altin standartlarda bir kardiyoonkoloji mükemmeliyet merkezi hakikaten ilk defa bizim üniversitemizde, fakültemizde gerçeklesti. Istanbul Tip Fakültesi, Istanbul Üniversitesi ülkemizin göz bebegi, hepimizin çok malumu böyle bir merkezin bizim fakültemizde açilmasi hakikaten bizim için de gurur verici bir durum" seklinde konustu.



"Kardiyoonkoloji Mükemmeliyet Merkezi Türkiye’de ve Balkanlarda ilk"

Alanin onkoloji hastalari için çok önemli bir nokta olduguna dikkat çeken Merkezin Sorumlusu Kardiyoloji Ana bilim dalindan Doç. Dr. Cafer Zorkun, “Dünyada en sik rastlanan rahatsizliklar kalp ve kanser hastaliklari. Bunlarin bir arada olmasi daha ürkütücü biraz daha dikkat gerektiren klinik tablolara yol açmakta. Kardiyoonkoloji dünyada 12-13 yildir emeklemeye baslayan bir bölüm. Istanbul Tip Fakültesi’nin güçlü alt yapisiyla bu sisteme çok kolay adapte olundu. Bir süreç içerisinde degerlendirmeye alinarak Kardiyoonkoloji merkezi akredite oldu. Türkiye’den bir merkezi de ilklerin yeri olan Istanbul Tip Fakültesi’nde faaliyete baslatmak çok güzel. Hem onkolojisinin hem kardiyolojinin, acil servisinden tutun da laboratuvarina kadar her açidan güçlü bir alt yapi var. Kardiyoonkoloji Mükemmeliyet Merkezi Türkiye’de ve Balkanlarda ilk merkez bizden daha dogu cografyada da yok. Hem kardiyoonkoloji birimlerinin hem merkezlerinin Türkiye’de sayilarinin hizla artacagini düsünüyorum. Kardiyoonkolojide amaç kanser hastasinin tedavi almasini kesintiye ugratmadan devam ettirmesini saglamak. Burada kardiyologun görevi onkologa hastasinin tedavisini kesintiye ugramadan bitirecek sekilde yardim etmek. Onkologun gördügü hasta tedavi öncesinde, sonrasinda ya da yillar öncesinde kanser tedavisi görmüs gerek kemoterapi gerek kanser cerrahisi, radyoterapi alan hastalar son yillarda yapilmaya baslanan immünoterapiler de buna dahil bu hastalar onkologun refere etmesiyle ya da kendi baslarina bize basvurabiliyorlar. Kardiyovasküler açidan degerlendirmeleri yapiliyor, eger bir aksama yasanirsa önlem aliniyor, hayat tarzi degisikligi öneriliyor ya da ilaç tedavisinde bulunuyoruz. Türkiye için çok yeni hizla yükselen bir merkez, farkindaligi hizla artiyor” seklinde konustu.



“Acil dahiliye birimine onkolojik hastanin basvurusunu çok sik görmekteydik"

Onkoloji hastalarinda kalp problemlerine de rastlanabildigini bu açidan merkezin hastalar için büyük bir kolaylik olacagina vurgu yapan Iç Hastaliklari Ana Bilim Dali Acil Dahiliye Birimi’nde görev yapan Dr. Naci Senkal, merkezin Istanbul Tip Fakültesi bünyesinde olmasindan gurur duydugunu ifade ederek, “Biz acil dahiliye birimine onkolojik hastanin basvurusunu çok sik görmekteydik. Ayni zamanda kalp hastaligi olan hastalar da çok sik basvurmakta. Bunlarin birlikte oldugu hastalar da aslinda takip açisindan ortada kalmaktaydi. Örnegin bir kanser hastasinin kalp hastaligi da oldugu zaman bunlarin takibini onkoloji doktoru yapmakta, fakat kardiyoloji doktoru da yapmakta böylece ortada kooperasyon da kurulamamaktaydi bu merkez bu açidan çok önemli" dedi.

Kaynak: İHA