Gençlik Ve Spor Bakani Kasapoglu Açiklamasi 'Yurtlara Yerlestirmede Talep Karsilama Oranimiz Yüzde 97'Ye Yükseldi'

Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, “Eylül basi ilan ettigimiz ilk faz, ilk yerlestirmelerde, yüzde 80’lik rekor bir talep karsilama orani performansina imza attik. Eylül ayi sonu ilan ettigimiz ikinci Faz’da ise talep karsilama oranini yüzde 92’ye yükselterek Eylül ayi rekorunu tazeledik. Bugün de sizinle, 3. Faz neticesinde, talep karsilama oranimizin yüzde 97’ye yükseldigini gururla, mutlulukla paylasmak istiyorum” dedi.

Kasapoglu, 2023 Merkezi Yönetim bütçe Kanun Teklifi görüsmelerine katildi ve milletvekillerine sunum yapti.

Bakan Kasapoglu, Gençlik Merkezlerinden bahsederek, “2002’de sadece 9 olan Gençlik Merkezi sayisini 2022 Kasim ayi itibariyle 419’a yükselttik. Bu merkezlere 2 milyon 937 bin 34 gencimiz üye oldu ve aktif olarak faaliyet tasarladi. Gençlik merkezlerindeki akademilerde ve kulüplerde ise bugüne kadar toplam 651 bin 918 faaliyet gerçeklestirildi ve 5 milyon 955 bin 925 gencimiz bu faaliyetlere katildi.

Hayata geçirilen tüm faaliyetlere, tüm gençler rahatlikla erisebilsin, bakanlik çalismalarindan haberdar olabilsin diyerek üniversite kampüslerinde, okullarda, yurtlarda ve mahallelerde Genç Ofisleri hayata geçirdik. 4 senede, 117’si üniversitelerde olmak üzere 345 adet Genç Ofis açtik ve mekanlarin sayisi da her geçen ay artmaya devam ediyor. Her ilçeye en az bir Gençlik Merkezi, her okula bir Genç Ofis insa etme konusundaki hedefimize emin adimlarla yürüyoruz. Bildiginiz gibi geçtigimiz yil Gençlerin Bütçesi Gençlerde diyerek, bakanlik çalismalarinda hangi faaliyetlere agirlik vermemizi istersiniz sorusunu gençlerimize sormustuk” ifadelerini kullandi.

Kasapoglu söyle konustu:

“Dünyada bakanlik düzeyinde bir örnegi daha olmayan bu E- Katilim uygulamasina 291 bin 975 gencimiz katilmisti. Gençlerin talepleri dogrultusunda bu yil, Kariyer odakli, Gönüllülük odakli, Teknoloji odakli ve Çevre odakli yeni çalismalar uygulamaya koyduk. Kariyer odakli çalismalarimizdan kisaca bahsetmek istiyorum. Akran ögrenme modeli ile gençlerimizin 21. yüzyil yetkinliklerini kazanmasini hedefleyen Vizyon Kulüpleri egitimlerini baslattik. Böylelikle gençlerin kariyer planlamalarini basarili bir sekilde gerçeklestirebilmelerine, uluslararasi gençlik çalismalarini ögrenmelerine ve gençlerin kisisel gelisimlerine destek olduk. Iletisim ögrencisi gençlerin, dijital medya alanindaki gelismeleri, sosyal ag trendlerini, meslek hakkinda bilinmeyenleri, iletisim dünyasinin gelecegi hakkinda bilgileri uzmanlardan dinledigi Genç Merkür programini gerçeklestirdik.”

Kasapoglu, Çalisan ve Üreten Gençler Programi’ni gelistirdiklerini söyleyerek, “70 bin 438 genci istihdama ve üretime kazandiran projelere, toplamda bir milyar 004 milyon 252 bin 137 lira destek sagladik. Öte yandan Gençlik Projeleri Destek Programi’yla fikir gençlerden, destek bizden diyerek proje desteklerimizi hem kapsam olarak, hem de miktar olarak büyüttük. 2012’den bu yana 5 bin 114 projeyi 331 milyon 312 bin TL destekle bulusturduk. Var olan kurumsal kapasitemizin nitelik ve niceligini artirmak, yetismis insan gücümüzden egitim faaliyetlerinde güçlü bir sekilde faydalanabilmek için Egitim Yönetim Sistemimizi devreye aldik. Bugüne kadar 2041 egitim programi bu sistem üzerinden tamamladik. Gençlerimizin sosyallesecekleri ve ders çalisacaklari alanlarin olusturulmasi için, kafe- kütüphane konseptinde kitap okuma mekanlari hayata geçirdik. 2016 yilindan bugüne kadar 533 Kitap Kahve hizmete açtik” seklinde konustu.

Kasapoglu yurtlar konusunda 800 yut ile 850 bin yatak kapasitesine sahip oldugunu aktararak, “Pandemi döneminde karantina uygulamalarinda, sel, deprem, yangin gibi dogal afetlerde acil toplanma ve barinma mekanlari olarak bu mekanlar aktif olarak kullanildi. 2002’de yalniz 190 adet ve 182 bin kapasiteye sahip yurtlari, 21 senede sadece büyütmekle kalmadik, ayni zamanda eski yurtlari yikarak tamamini modernize ettik. Yurtlarimiza tam donanimli bir yasam merkezi olma vasfi kazandirdik. Yurtlarda ücretsiz internet, güvenlik, temizlik, egitim ve atölye çalismalari gibi imkanlari gençlerimize sunuyoruz. Düzenli araliklarla sosyal, kültürel, sportif faaliyetler, uyum programlari, çesitli kamp programlari ve psikososyal destek çalismalari yürütüyoruz. Biliyorsunuz bu yil Sayin Cumhurbaskanimizin 105 yeni yurt binasini ve 223 bin yeni kapasiteyi hizmete almasiyla, rekor bir yurt yerlestirme performansina imza attik.”

Kasapoglu sunlari kaydetti:

“Uygulama asamasina geçtigimizde ise yurt yerlestirmelerimizi “Fazlara” ayiriyor ve 4 adet Faz dönemi içerisinde süreci noktaliyoruz. Yerlestirme süreçlerimizin tamamini Ankara ve Istanbul’da hizmete açtigimiz Yurt Koordinasyon Merkezlerimizde yürütüyoruz. Bu yil, üniversiteye ilk defa baslayacak 305 bin 083 ögrenci, ara siniflarda 86 bin 257 ögrenci, diger kontenjan 38.836 ögrenci olmak üzere, Türkiye geneli toplamda 430 bin 176 ögrencimiz, yurtlardan istifade etmek için online olarak basvurularini yapti. Yapilan basvurular 12 kamu kurumu tarafindan; ÖSYM, Yükseköretim Kurulu Baskanligi, Sosyal Sigortalar Kurumu, Adalet Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Hazine ve Maliye Bakanligi, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi, Içisleri Bakanligi, Yurtdisi Türkler Baskanligi ve Gençlik ve Spor Bakanligi’ndan dijital olarak teyit edildi. Bu teyit ögrencilere atanan puanlarla ise bir siralama meydana getirildi.

Olusan siralamayla, ögrencilerimizin kazandiklari okula en yakin GSB Yurdundan baslamak suretiyle, sirayla yurtlara yerlesimleri yapildi. Eylül basi ilan ettigimiz ilk faz, ilk yerlestirmelerde, yüzde 80’lik rekor bir talep karsilama orani performansina imza attik. Eylül ayi sonu ilan ettigimiz ikinci Faz’da ise talep karsilama oranini yüzde 92’ye yükselterek Eylül ayi rekorunu tazeledik. Bugün de sizinle, 3. Faz neticesinde, talep karsilama oranimizin yüzde 97’ye yükseldigini gururla, mutlulukla paylasmak istiyorum. Ankara’da ve Istanbul’da yedek ögrencimiz kalmadi. Izmir’de kiz ögrencilerden yedegimiz kalmadi. Çok az erkek ögrenci sirada bekliyor, onlar da bu ay ortasinda açacagimiz yeni yurtlarla birlikte tamamen yerlestirilmis olacak. Bu basari devletimizin gücünün, kudretinin ve gençlerine verdigi önemin en açik ispatidir. Ülke olarak, yurt talebi karsilama konusunda da rakibimizin olmadiginin altini çizmem gerekir.”
Kaynak: İHA