Brezilya'da Seçimi Kaybeden Bolsonaro'nun Destekçileri Yollari Trafige Kapatti

Brezilya’da Devlet Baskani Jair Bolsonaro’nun Pazar günü yapilan seçimi kaybetmesinin ardindan destekçileri, ülke genelinde 20 eyalette 300’den fazla yolu kapatarak protesto gerçeklestirdi.

Brezilya'da Seçimi Kaybeden Bolsonaro'nun Destekçileri Yollari Trafige Kapatti
Brezilya’da Pazar günü düzenlenen ikinci tur devlet baskanligi seçimini kaybeden Devlet Baskani Jair Bolsonaro’nun destekçileri sokaklara döküldü. Ülke genelindeki 26 eyaletten 20’sinde sokaga çikan ve çogunlugunu kamyoncularin olusturdugu göstericiler, 300’den fazla noktada yollari trafige kapatti. Otoyollarin da trafige kapatilmasi nedeniyle yollarda uzun kuyruklar olustu. Bazi noktalarda yollara koyulan lastikleri atese veren protestocular, seçimi kazanan solcu Luiz Inacio Lula da Silva’nin devlet baskani olmasini önlemek için "askeri müdahale" çagrisinda bulundu. Karayolu polisine göre en fazla abluka, Bolsonaro’nun büyük bir destege sahip oldugu Santa Catarina ve Mato Grosso do Sul’da gerçeklestirildi.



Bolsonaro sessizligini koruyor

Ülkede pazar günü düzenlenen seçimleri kaybeden Bolsonaro, seçim sonuçlarinin açiklanmasinin üzerinden 24 saatten fazla bir süre geçmesine ragmen helan sessizligini bozmadi. Böylelikle Bolsonaro’nun solcu rakibi Luiz Inacio Lula da Silva’nin zaferine meydan okuyabilecegi belirtiliyor.

Brezilya Iletisim Bakani Fabio Faria yaptigi açiklamada, Bolsonaro’nun Sali gününe kadar konusmayacagini duyurdu.

Lula yüzde 1.8 farkla zafer elde etti

Ikinci tur devlet baskanligi seçiminde eski Devlet Baskani ve Isçi Partisi adayi Luiz Inacio Lula da Silva geçerli oylarin yüzde 50.9’unu, son 4 yildir ülkeyi yöneten asiri sagci Jair Bolsonaro ise 49.1’ini almisti. Toplam 124 milyon 252 bin 796 seçmenin oy kullandigi seçimlerde, iki aday arasindaki 2 milyon 139 bin 645 oy farki yüzde 1.8 olarak kayitlara geçti.
Kaynak: İHA