Putin Açiklamasi 'Bölgemizdeki Sorunlarin Çözümüne Dair Önlemler Almamiz Gerekiyor'

Bagimsiz Devletler Toplulugu’nun (BDT) gayri resmi liderler zirvesinde konusan Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, "Bölgemizdeki sorunlarin çözümüne dair önlemler almamiz gerekiyor" dedi.

Putin Açiklamasi 'Bölgemizdeki Sorunlarin Çözümüne Dair Önlemler Almamiz Gerekiyor'


Bagimsiz Devletler Toplulugu’nun, (BDT) gayri resmi liderler zirvesi Rusya’nin St. Petersburg kentinde gerçeklesti. Zirveye Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in yani sira, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan, Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko, Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Tacikistan Devlet Baskani Imamali Rahman, Türkmenistan Cumhurbaskani Serdar Berdimuhamedov ve Özbekistan Cumhurbaskani Savkat Mirziyoyev katildi.

Yuvarlak masa toplantisi seklinde gerçeklesen zirvede liderler BDT çerçevesindeki politik gündeme deginirken, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’de bölgesel sorunlara degindi. Ukrayna dahil olmak üzere BDT çevresinde yasanan sorunlarin çözülmesi gerektigine vurgu yapan Putin, "Çevremizde, BDT cografyasinda güvenligin saglanmasiyla ilgili sorunlara da deginecegiz. Zira gerçekten trajik olaylarin yasandigi Ukrayna’nin yani sira ne yazik ki Sovyet sonrasi cografyanin diger yakin devletleri arasinda da bazen çatismalar yasaniyor. Elbette bu durum, sorunlari çözmek için önlemler almayi gerektiriyor. Terörizm ve radikalizm, suç örgütleri, uyusturucu kaçakçiligi ve yolsuzlukla mücadele alanindaki isbirligimizin tesviki konusunda görüs alisverisinde bulunmak da önemlidir" ifadelerini kullandi.

"Duda ile Morawicki’ye aç kalmamalari için bugday verecegiz"

Zirve öncesi gazetecilere açiklama yapan Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e, ülkesinde üretilen traktörlerden birini hediye ettigini, ürettikleri tahilla Polonya’ya yardimda bulunabileceklerini söyleyen Lukasenko, "Biliyorsunuz bunlardan bin tane var. Bunlarla bugday ekecegiz. Belki baska bir sey ekeriz. Duda ile Morawicki’ye de aç kalmamalari, Ukrayna’dan ekmek çalmamalari, fakir ülkelere götürmeleri için bugday verecegiz. Putin ile nükleer silah kullanma yetenegine sahip uçaklari bunun için konustuk. Bu ne anlama geliyor? Gerçekten taktik nükleer ile bir saldiri ile karsi karsiyayiz. Daha önce nükleer silah cephaneliginin Polonya’ya yerlestirilmesi konusunda anlasmaya varildigi seklindeki açiklamayi duydunuz. Düsünecegiz. Karar verdik. Buna nasil bir yanit verecegimizi düsünecegiz. Merak etmeyin her sey yoluna girecek" ifadelerini kullandi.

Gerçeklesen zirvede liderler Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in dogum gününü kutlarken, traktör hediye eden Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko’nun yani sira Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman, Putin’e meyve piramitleri ve kilim hediye etti.
Kaynak: İHA