Italya'da Kalorifer Kullanimi Kisitlandi

Italya, Rusya-Ukrayna savasi nedeniyle yasanan dogalgaz krizine karsi enerji tasarrufu için kis dönemine yönelik belirlenen isitma kullanim sürelerine kisitlama getirdi.

Italya’da hükümet, kisin enerji tasarrufu için dogalgazla isinmada tüketimi düzenleyen bir kararname çikardi. Ekolojik Dönüsüm Bakani Roberto Cingolani’nin imzaladigi kararnameye göre ülke genelinde kaloriferlerin faaliyet süresi toplamda 15 gün azaltildi. Kararnamede ülke 6 iklim bölgesine ayrilirken, günlük kalorifer kullanimi ortalama 1 saat azalacak. Kararname ile daha önceki yillarda konut ve kamu binalari (hastane ve kresler hariç) için belirlenen 20 derece isi limiti 1 derece azaltilarak 19’a düsürüldü. Isletmeler ve sanayi tesislerinde ise limit 17 derece olarak belirlendi. Iklim kosullarina göre isinma sistemlerinde 2 derecelik toleransa izin verilecek ve yerel yönetimler sert iklim kosullarinda kararnamede belirtilen sinirlamalari geçici olarak degistirebilecek.

Yeni Teknolojiler, Enerji ve Sürdürülebilir Ekonomik Kalkinma Ulusal Ajansi (ENEA) kisitlamalar ile ülke çapinda 2,7 milyar metreküp dogalgaz tasarrufu yapilmasini öngörüyor. Kararname ise ülkenin güneyinde bulunan en sicak bölgelerinde (A Bölgesi) kalorifer kullanimi 8 Aralik- 7 Mart tarihleri arasinda günde 5 saat olarak belirlenirken, kuzeyde bulunan en soguk bölgelerinde (F Bölgesi) ise kisitlama uygulanmayacak.

Baskent Roma’nin bulundugu D Bölgesi’nde kaloriferler 8 Kasim-7 Nisan döneminde günde 11 saat , ülkenin finans merkezi Milano’nun bulundugu E Bölgesi’nde ise 22 Ekim-7 Nisan tarihleri arasinda günde 13 saat çalistirilabilecek.
Kaynak: İHA