Bakan Kirisci Açiklamasi 'Yaptigimiz Etkinliklerle Türkiye'de Küçükbas Hayvancilik Daha Da Gelisecek'

Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci, küçükbas hayvan ve bugday dagitim töreninde yaptigi konusmasinda, “Yaptigimiz etkinliklerle Türkiye’de küçükbas hayvancilik daha da gelisecek. 2002 yilinda yaklasik 32 milyon civarinda olan küçükbas hayvan popülasyonumuz, son rakamlara göre 59 milyona yaklasmis durumda. Tabi ki hedefimiz 85 milyon nüfusumuz varsa, 85 milyona dogru bu hayvan varliklari noktasinda yürümek.” dedi.

Bakan Kirisci Açiklamasi 'Yaptigimiz Etkinliklerle Türkiye'de Küçükbas Hayvancilik Daha Da Gelisecek'


Tarim ve Orman Bakanligi ile Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) tarafindan ‘Sera Gazi Emisyon Yogunlugunun Azaltilmasi Için Küçükbas Hayvan Üretiminin Verimliliginin Arttirilmasi Projesi çerçevesinde, Kayseri’de 30 aileye bin 140 koyun ve 60 koç olmak üzere toplam bin 200 küçükbas hayvan dagitildi. Yine Tarim ve Orman Bakanligi ve Büyüksehir Belediyesi’nin destekleri ile Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi çerçevesinde bin 440 ton bugday ve 420 ton arpa dagitildi. Düzenlenen programa Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, protokol üyeleri ve çiftçiler katildi.



Küçükbas konusunda gayret gösterilmesi gerektiginin açik ve net oldugunu söyleyen Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci, “Burada üretimle ilgili önemli bir çalismamiz için bir aradayiz. Bir tarafta FAO gibi sürekli ortak çalismalarimizi yürüttügümüz bir uluslararasi organizasyon ve is birligi ve diger tarafta yine bakanligimizin imkanlariyla üreticimize ’Sen üret yeter’ dedigimiz ve ’Her halükarda yaninizdayiz’ dedigimiz sloganimizin yerine getirilmesi. Burada her ikisini birlikte görüyoruz. Elbette büyükbas hayvancilik bizim için yürütülmesi gereken bir faaliyet ama küçükbas grubu Türkiye gibi ekolojisi ve kendi iklim yapisi dikkate alindiginda mutlak suretle üzerinde daha fazla hassasiyetle durulmasi gereken bir hayvancilik grubu. Bizim burada koyun, keçi, küçükbas hayvan yetistiriciligi konusundaki tesvikimiz, destegimiz ki bunlar önemli. Bunlarin da daha önemli kilinmasi adina FAO’yla birlikte yürütülen yaklasik 1.1 milyon dolarlik bir bütçesi olan bir proje. Bu da anlamli ve kiymetli. Burada rakamin kendisinden çok bu is birliginin önemli oldugunun altini çizmek istiyorum. Ben eminim ki bu yapmis oldugumuz etkinlikler sayesinde ülkemizde küçükbas hayvancilik daha da gelisecek, daha da artacak. 2002 yilinda yaklasik 32 milyon civarinda olan küçükbas hayvan popülasyonumuz, son rakamlara göre 59 milyona yaklasmis durumda. Tabi ki hedefimiz 85 milyon nüfusumuz varsa, 85 milyona dogru bu hayvan varliklari noktasinda yürümek. Tipki 2002 yilinda 9.9 milyon büyükbas hayvanimiz varken, bunun 18 milyona çiktigi gibi. Elbette yeterli degil. Özellikle küçükbas konusunda daha fazla gayret göstermemiz gerektigi açik ve asikar. Bu her 2 etkinlik insallah hem bitkisel üretim tarafindan hem de hayvansal üretim tarafindan ülkemizin ve özelde de Kayserimizin daha da güçlenmesine vesile olacak” dedi.



Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise, “Biz aylar öncesinde Tarim ve Orman Il Müdürlügümüzle Sayin Bakanimizin talimatlariyla baslamistik. Ancak bugün Bakanimizin tekrar talimatlandirmasiyla bugün itibariyle ben Kayseri Valisi olarak son gücümüzle bu ise önem verecegimizi arz etmek istiyorum. Insallah önümüzdeki dönemde kendilerine küçükbas hayvanciligin verimliliginin arttirilmasi konusunda güzel haberler verecegiz. Biz topraga asik bir milletiz. Tarihin en eski dönemlerinden beri tarim yapan, hayvanciligi bilen ve bütün kayitlarda tarim yaptigimiz bilinmekte. Son dönemde tarimla ilgili yapilan atakla çiftçilere verilen özellikle tesvikler ve katkilardan dolayi biz çok mutluyuz. Çiftçilerimizle birlikte insallah bizlere verilen tesviklerin karsiligini çalisma olarak azmimizi arttiracagimizin sözünü veriyorum” ifadelerini kullandi.

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç da, “Insallah yapilacak olan bu çalismanin berekete ve hayirlara vesile olmasini niyaz ediyorum. Burada Tarim ve Orman Il Müdürlügümüzle is birligi halinde adeta çiftçimizin, hayvancilik yapan kardeslerimizin istekleri ve ihtiyaçlari dogrultusunda ne gerekiyorsa onu yapma yolunda irade gösteriyoruz. Allah’a sükürler olsun bu sene itibariyle tam 100 milyon TL’ye ulasan bir anlayis içerisinde tohum destegi ya da diger çalismalarimiz ile tarim ve hayvanciliga yaptigimiz çalismalari üreticilerimiz takip ediyorlar ve bizlere, sizlere bu firsat verildigi için dua ediyorlar” dedi.

Konusmalarin ardindan çiftçi ailelere küçükbas, bugday ve arpa dagitimi yapildi.
Kaynak: İHA