1860'Li Yillardan Kalma Isviçre Marka Köstekli Saat Nostaljiseverlerin Begenisi Topluyor

Eskisehir’de bir antikacinin elinde bulunan 1860’li yillardan kalma oldugu öne sürülen Isviçre yapimi köstekli saat, antikaseverlerin yogun ilgisini çekiyor.

1860'Li Yillardan Kalma Isviçre Marka Köstekli Saat Nostaljiseverlerin Begenisi Topluyor
Eskisehir’de saat tamirciligi yapan Selim Can Kelek, antika ve eski model saatlerin yeni üretilenlere göre daha fonksiyonlu olduklarindan bahsetti. Elindeki 1860’li yillardan kalma Isviçre yapimi köstekli saatin nostaljiseverler tarafindan büyük bir ilgi gördügünü belirten Ipek, bir ögretmenin mezattan aldigi bu ürünü sonradan kendilerinin satin alip tamir ettiklerini anlatti. Saatin internetteki piyasasinin oldukça yüksek oldugundan da söz eden Kelek, sorunsuz sekilde çalistigini da belirterek, Eskisehir’de tek olduguna vurgu yapti.

“Bu yadigârlarin ustasi artik pek bulunmuyor”

Yaklasik 15 yildir babasindan ögrendigi saat tamirati ile Eskisehir’de esnaf yaptiklarini dile getiren Kelek, “Babamin yanina gidip gelerek bu isi ögrendim. Antika pazarlarindan gelen çok kiymetli saatlerin bakimlarini yapiyorum. Elimize geçenlerde 1860 model köstekli saat geldi. Epey gösterisli ve bu ise deger verenlerin de dikkatini çekiyor. Saatin ön kadrani tamamen porselen oldugu için çok hassas bir yapiya sahip. En ufak bir darbe ile kirilabilir. Balansi altin tozundan disi ise gümüs kaplamadan imal edilen bu ürünün cami da kristaldir. Bu yadigârlarin ustasi artik pek bulunmuyor. Eskisehir’de de bildigim kadari ile iki usta anliyor. Bunun bir parçasi eksilse bulmak için 81 vilayete haber veriyoruz. Eski mekanizmalarin teknolojisine hayran kalmamak mümkün degil” dedi.



“Isviçre, Polonya ve Almanya, saat sektörünü elinde bulunduruyor”

Saatin isleyisi hakkinda konusan Kelek, “Köstekli saatlerin içindeki bulunan tulum, normal saatlerdeki pil görevini görüyor. Tulumun yayini kuruyorsunuz ve döndükçe kendi kendisini sariyor. Ayni zamanda balansa da enerji veriyor. Balanstan gelen bu akim ise masayi hareketlendirerek sirasi ile akrep, yelkovan ve saniyeyi çalistiriyor. Tulum kurulduktan itibaren 2-3 gün boyunca durmadan hareket eder. Fakat içi bos ise ne kadar sallanirsa sallansin çalismayacaktir. Babam bana bu isi ögretirken saatin içini açar açmaz, ‘Bak oglum bu tulumdur ve saatin kalbidir’ demisti” ifadelerini kullandi.

“Mekanizma bakimsiz kalir ise 3-5 dakikalik bir aksama yapabilir”

Antika degerinde olan köstekli saatlere 2-3 yilda bir detayli bakim yapilmasini öneren Kelek, konuyla ilgili olarak sunlari aktardi:

“Mekanizma bakimsiz kalir ise 3-5 dakikalik bir aksama yapabilir. Genellikle saatler bize geldiginde tüm parçalarini komple söküyoruz ve tezgâhta sadece tenekesi kaliyor. Öncelikle bu parçalari tek tek yaglariz, tinerleriz ya da benzinleriz. Çarklarin girdigi minik masa uçlarina ise yag dokundururuz. Ondan sonra ise saati söktügümüz gibi toplariz ve 2 gün boyunca kontrol altinda tutariz. Müsteriye teslim etmeden de 1 dakika kronometresini tutariz. Eger 60 saniye boyunca bir aksama yapmaz ise kolay kolay bir daha problem çikartmaz. Fakat 1 dakikayi 5 saniye erken veya geç tamamliyor ise ariza devam ediyordur.”
Kaynak: İHA