Tatvan'da Kis Hazirliginda Sona Gelindi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde sonbaharin gelmesiyle birlikte evlerde kislik salça hazirliklari hiz kazandi.

Tatvan'da Kis Hazirliginda Sona Gelindi
Tatvan ilçesinde yasayan ev kadinlari, sonbahar mevsimiyle birlikte kislik hazirliklarina tüm hiziyla devam ediyor. Maharetli kadinlar, tarladan topladiklari kilolarca domatesi salça haline getirmek için sabahin erken saatlerinde bir araya geliyor. Özenle çalisan ev kadinlari, zahmetli olsa da dogal oldugu ve kis aylarinda kolaylik sagladigi için kilolarca domatesi odun atesinde pisiriyor. Pisirilen domatesleri tuzla birlestiren kadinlar, daha sonra kavanozlarda saklayarak kis mevsimi için kiler gibi serin yerlerde muhafaza ediyor. Çesitli yemeklerde kullanilmak üzere hazir hale getirilen domatesleri salçaya dönüstürmek için aksam saatlerine kadar ugrasan kadinlar, fabrikasyon ürünleri tercih etmeyerek lezzetten de ödün vermiyor.

Kislik salça yapiminin çok zahmetli oldugunu dile getiren Gamze Tunç, “Kislik salçalarimizi yapmak için tarladan domateslerimizi aliyoruz. Tabi biz kadinlar bir araya gelerek domateslerimizi yikayip kabuklarindan arindiriyoruz. Bu ayiklanan domatesleri kazana koyarak odun atesinde pisiriyoruz. Yaklasik yarim saat pisiyor ve pistikten sonra suyunu salmasi için süzgece koyuyoruz. Daha sonra blender yardimi ile püre haline getiriyoruz. Kati kivami aldiktan sonra da tohumlarindan arindirmak için tekrardan süzgeçten geçiriyoruz. Daha sonra günese koyabilmek için tepsilere bosaltiyoruz” dedi.

Salçalarin bozulmamasi için tuz koyarak serin yerde muhafaza ettiklerini dile getiren Tunç, “Hazirlanan domatesler güneslenme süresine bagli 5-6 gün kalip kati kivami aldiktan sonra bidonlara dolduruyoruz. Bozulmamasi için de tuzla serin yerde muhafaza ederek kis için hazir hale getiriyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA