Iran'daki Amini Protestolari Liselere Siçradi

Iran’da Mahsa Amini’nin ölümünün ardindan baslayan gösteriler liselere siçradi. Dersleri boykot eden ögrenciler, basörtülerini çikararak düzenledikleri protestolarda “Diktatöre ölüm” slogani atti.

Iran’da 22 yasindaki Mahsa Amini’nin basörtüsü kullarina uymadigi gerekçesiyle ahlak polisi tarafindan gözaltina alindiktan sonra hayatini kaybetmesinin ardindan ülke genelinde baslayan gösteriler 17’nci gününde devam ediyor. Baskent Tahran’da Üniversite Ögrencileri Sendikasinin eylem çagrisi sonrasi ülke genelindeki üniversitelerde baslayan eylemler, liselere de siçradi.

Kiz ögrenciler egitim görevlisini okuldan atti

Kerec sehrindeki bir lisede dersleri boykot eden ögrenciler, siniflarinda asili olan Iran’in eski Dini Lideri Ayetullah Humeyni ve mevcut Dini Lideri Ayetullah Hamaney’in resimlerini indirdiler. Sosyal medyada paylasilan görüntülerde, “Mollalar yok olmali” sloganlari atan ögrenciler, eylemlerine okul bahçesinde devam ederken egitim görevlisi olarak çalisan bir kisiyi de okuldan zorla çikardiklari görüldü.

Siraz kentinde onlarca lise ögrencisi kiz ise, ana yolu trafige kapatarak, “Diktatöre ölüm” sloganlari esliginde basörtülerini çikardi.

Lise ögrencileri sosyal medyada akim baslatti

Bazi lise ögrencileri ise, siniflarinda ayakta baslari açik sekilde siniflarinda fotograflari bulunan Humeyni ve Hamaney’in fotograflarina el hareketi yaptiklari sirada çekilen fotograflarini paylasti.

Üniversitelerdeki gösteriler devam ediyor

Amini’nin ölümü ardindan Tahran basta olmak üzere ülkede bulunan bir çok üniversitede gösteriler baslamis ve ardindan üniversitelerde egitime ara verilmisti. Geçtigimiz cumartesi günü üniversitelerin tekrardan açilmasiyla birlikte ögrenciler gösterilere kaldiklari yerden devam ediyor. Eylemlere katilan birçok üniversitede sloganlar esliginde yürüyüsler yapilirken, diger üniversitelerde ise oturma eylemi yapilarak dersler boykot edildi.

Protestolarda su ana kadar 154 kisinin öldügü öne sürüldü

Norveç merkezli Iran Insan Haklari tarafindan dün yapilan açiklamada, güvenlik güçleri tarafindan simdiye kadar en az 154 kisinin öldürüldügünü öne sürüldü. Iran devlet televizyonu, ülke genelindeki protestolarda aralarinda polis memurlari ve Devrim Muhafizlarina bagli Besic milislerinin üyelerinin de bulundugu en az 41 kisinin hayatini kaybettigini duyurdu.

Ne olmustu?

Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen Irsad devriyeleri tarafindan gözaltina alindiktan sonra hastaneye kaldirilan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatini kaybetmisti. Amini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkiz kentindeki cenaze merasimi sonrasinda baslayan gösteriler ülke geneline yayilmisti. Tahran Emniyet Müdürlügü Mahsa Amini’nin ölümüne iliskin yaptigi açiklamada, Amini’nin uygun olmayan basörtüsü nedeniyle gözaltina alindigini ve ardindan karakolda hiçbir fiziki temas olmadan bayginlik geçirdigini belirtmisti.
Kaynak: İHA