Hayvan Haklari Koruma Kanunu Forumda Ele Alindi

Nilüfer Belediyesi ve Bursa Barosu Hayvan Haklari Komisyonu tarafindan düzenlenen “Kanunlar Çerçevesinde Sorumluluklarimiz” baslikli forumda yeni çikan 5199 sayili Hayvan Haklari Koruma Kanunu ele alindi.

Hayvan Haklari Koruma Kanunu Forumda Ele Alindi
Yeni çikan 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu ve bu kanuna bagli olarak ilgili kamu kurumlarinin sorumluluklari, Nilüfer Belediyesi Veteriner Isleri Müdürlügü ve Bursa Barosu Hayvan Haklari Komisyonu’nun birlikte düzenledigi forumda tartisildi. Karaman Dernekler Yerleskesi’nde düzenlenen “Kanunlar Çerçevesinde Sorumluluklarimiz” baslikli foruma Nilüfer, Gemlik, Iznik ve Osmangazi Belediyelerinden gelen veteriner hekimler ile Doga Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlügü’ne bagli Bursa Sube Müdürlügü’nden veteriner hekim ve orman muhafaza memuru katildi.

Bursa Barosu Hayvan Haklari Komisyon Üyesi Avukat Dilruba Uslu Cihan’in konusmaci olarak yer aldigi foruma Nilüfer Belediye Baskan Yardimcisi Mehmet Temirtas ile Nilüfer Belediyesi Veteriner Isleri Müdürü Sanem Çetiner de katildi.

Forumda yeni çikan 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu’nun maddeleri ayrintili bir sekilde ele alindi. Kanun maddelerindeki bosluklar ve sorumluluklar tartisildi. Kanunun amacinin hayvanlara iyi ve uygun ortamlarin saglanmasi olduguna deginen Bursa Barosu Hayvan Haklari Komisyon Üyesi Av. Dilruba Uslu Cihan, “Bu kanunun amaci, hayvanlarin aci ve eziyet çekmelerinin önüne geçmek en iyi sekilde korunmalarini saglamak. Bu kanun, hayvanlarin haklarini korumakla sorumlu kanundur. Sokak hayvanlari sorunlarini çözebilmek için kurumlarin da uzun bir vakit ayirip plan yapmalari gerekiyor” dedi.

Foruma katilan veteriner hekimler kanunlardaki bazi maddelerin sahayla uyusmadigina, acil durumlarda karar alinmasi gerektiginde bu kanunlarin yetersiz kalindigina dikkat çekti.

Av. Dilruba Uslu Cihan da, “Karar vericilerin bu kararlari alirken hayvanlari ne kadar bildigi, ortami ne kadar bildigi ve sahaya ne kadar hakim oldugu önemlidir. Yasa görüsmelerinde bu konuda ehli insanlar ve sorunlari bilen insanlar katilmadigi için bu sorunlar orada tartisilamiyor. Bunlari anlattigimiz kisiler uygulamayi bilmedigi için de çözüm getiremiyorlar. Kanunda bazi açiklar ve tezat noktalar var. Burada hukukta yorum teorisi öne çikiyor. Her seyi kanun koyucu koyamaz mevzuata bu sekilde isleyen bir sistem degil. Biz sadece bunu düsünürken o kanunda hangi konumda durup kimi korumaya çalisiyoruz ona bakmaliyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA