Uzmanlardan Sosyal Medyada Dis Sagligi Konusundaki Yönlendirmelere Dikkat Uyarisi

Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Dis Hekimi Uzmani Dr. Nurgül Demir, sosyal medya platformlarinda paylasilan içeriklerin çocuk dis sagligini etkileyebilecegini, yanlis yönlendirmelerden sakinilmasi gerektigini söyledi.

Uzmanlardan Sosyal Medyada Dis Sagligi Konusundaki Yönlendirmelere Dikkat Uyarisi
Gelisen teknolojiyle birlikte sosyal medya kullanimi her geçen gün artiyor. Bilgiye ulasimi kolaylastiran sosyal medya mecralarinin, olumsuz etkilerini de göz ardi etmemek gerekiyor. Hastalarin tedavi yöntemlerini sosyal medya platformlarindan arastiriyor olmasi tedavinin gecikmesine sebep olabiliyor. Sosyal medyada en çok arastirilan basliklar arasinda çocuk dis hastaliklari geliyor. Uzmanlar, saglik söz konusu oldugunda yönlendirici olmasi gereken tek mercinin hekimler olmasi gerektigini vurguluyor. Sosyal medyadaki renkli dünyanin çocuklari etkileme gücüne isaret eden Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Dis Hekimi Uzmani Dr. Nurgül Demir, “Dis firçalama tekniklerini, dogru yönlendirmelerle, renkli görsel veya videolar üzerinden takip ederek izleyerek ögrenmek hem daha etkili bir ögrenme sagliyor hem de eglenerek edindikleri aliskanliklar daha kalici oluyor” ifadelerini kullandi.

Sosyal medyada yapilan ürün yönlendirmelerine dikkat

Çocuklarin sosyal medya kullaniminin mutlaka ebeveyn kontrolünde olmasi gerektigini belirten Demir, sosyal medyada tedavi edici olarak lanse dilen ürün yönlendirmelerine karsi dikkatli olunmasi gerektigini vurguladi. Çocuk Dis Hekimi Uzmani Dr. Nurgül Demir, “Dis agrisi, dis eti kanamasi, dis etinde sislik gibi herhangi bir sikayeti gidermesi için ürün yönlendirmesi yapilmasini engellemek oldukça güç. Içerigi bilinmeden kullanilan ürünlerin hassas ve alerjik bünyeli hastalarda siddetli alerjik reaksiyonlari tetikleme riskidir. Agiz içi sikayetleri geçirmek için kullanilan ürünler ise, bölgesel alerjik reaksiyonlara sebep olabilecegi gibi, ciddi mukoza yaniklarina da sebep olabilir” açiklamasinda bulundu.

Tedavi uzman hekim tarafindan ve zamaninda yapilmali

Küçük veya büyük, hastada rahatsizliga neden olan her sikayetin önemli bir nedeni olabilecegini belirten Demir, “Agiz içinde olusan yaralar ve dis eti kanamalari birçok ciddi hastaligin belirtisi olabilir. Yanlis ürün kullanimi mevcut sikayeti kötülestirebilecegi gibi, altta yatan asil problemin tanisinin geciktirilmesine de sebep olabilir” uyarisinda bulundu. Dogru ve zamaninda yapilan tedavinin önemine isaret eden Demir sunlari söyledi:

“Dogru tedavinin geciktirildigi ilerleyen asamalarda dis eti ve bölgesel kemik kaybiyla birlikte, çürük veya dis enfeksiyonu olmaksizin dis çekimi gerekebilir. Maalesef bunlar biz dis hekimlerinin siklikla karsilastigimiz problemlerken, çocuk yas grubundaki hastalarimizda durum daha çok önem kazanmaktadir. Saglikla ilgili herhangi bir konuda yönlendirici olmasi gereken tek merci hekiminiz olmalidir.”
Kaynak: İHA