Rus Parlamentosundan LGBT Propagandasini Yasaklayan Yasa Tasarisina Onay

Rusya parlamentosunun alt kanadi Duma, çocuklara yönelik "geleneksel olmayan" cinsel iliskilerin tanitimina getirilen yasagin yetiskinleri de kapsayacak sekilde genisletilmesi yönündeki yasa tasarisini kabul etti. Böylece "yasa bakilmaksizin" bu tür propagandalarin yapilmasi yasaklandi.

Rusya parlamentosunun alt kanadi Duma’da çocuklara yönelik "geleneksel olmayan" cinsel iliskilerin tanitimina getirilen yasagin yetiskinleri de kapsayacak sekilde genisletilmesi yönünde sunulan karar, oy birligiyle kabul edildi. Duma’nin resmi internet sitesinde yayinlanan karara göre çevrimiçi ya da çevrimdisi medya, internet, sosyal aglar ve internet üzerinden yayinlanan filmlerde izleyici yasina bakilmaksizin bu tür propagandalarin yasaklanmasina karar verildi.



Karara uymayana para cezasi

Escinsel evliligi özendirici tüm yayinlarin yasaklandigi Rusya Anayasasi’nda yer alan Idari Suçlar Kanunu’na göre pedofili propagandasi yapanlar için 200 ile 400 bin ruble (60 bin TL - 122 bin TL) para cezasi uygulanacak. Ayrica escinsel iliskileri resit olmayan yastaki kisilere özendiren kisilere 50 bin ruble ile 400 bin ruble (15 bin TL-122 bin TL) para cezasi verilecek. Bu tür suçlari isleyen yabanci ülke vatandaslari ve vatansiz statüsündeki kisiler ise 400 bin ruble para cezasi, 15 gün boyunca tutuklanma veya sinir disi edilme gibi durumlarla karsilasabilecek.

"Bati’da escinsel evlilikler büyük sorun"

Rusya Devlet Dumasi Baskani Vyacheslav Volodin ilk tasarinin onaylanmasinin ardindan ikinci tasarinin da önünün açik oldugunu ve bu cezalarin arttirilabilecegini söyledi.

Özellikle ABD ve Batili ülkelerde escinsel evliliklerin yol açtigi sorunlardan bahseden Volodin, "Geleneksel olmayan degerlerin tesvik edilmesinin nelere yol açtigina bakin. Avrupa’da yapilan sosyolojik arastirmalara göre 14 ile 29 yas arasindakilerin yüzde 16’si kendisini LGBT üyesi olarak tanimliyor. ABD’nin Maryland eyaleti bu ideolojinin merkezini olusturuyor" diye konustu.

Rusya’da bu kanunun kabul edilmesinin önemine deginen Volodin, "Geleneklerimiz var, vicdanimiz var, çocuklari, aileleri, ülkeyi düsünmemiz, anne babalarimizin bize geleneksel olarak aktardiklarina sahip çikmamiz gerekir" ifadelerini kullandi.

Yasanin genisletilmesi teklif edilmisti

Öte yandan Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari sonrasinda Avrupa Konseyi üyeliginden çikmasinin ardindan "geleneksel olmayan" degerlerin tanitimlarinin yasaklanmasiyla ilgili bazi parlamento vekilleri tarafindan çagri yapilmis, Temmuz ayinda yasanin yetiskinleri de kapsayacak sekilde genisletilmesi gerektigi yönünde teklif sunulmustu.
Kaynak: İHA