Denizli Narinin Avrupa'ya Ihracat Yolculugu Basladi

Türkiye’nin en önemli ‘Hicaz’ nari üretim merkezinden bir olan Denizli’de, son hasatlar yapilirken, ürünün fiyat ve rekoltesi üreticisinin yüzünü güldürdü.

Denizli Narinin Avrupa'ya Ihracat Yolculugu Basladi


Tarim kenti olarak adindan söz ettiren Denizli’de, verimli ve kaliteli nar ürünün hasadi hummali çalismalarla sürüyor. Il genelinde ’Hicaz’ cinsi narin en çok üretiminin yapildigi Merkezefendi, Pamukkale, Sarayköy, Buldan ve Güney ilçelerinde hasadin sonuna dogru yaklasildi. Kalitesi, lezzeti ile insan sagligina faydalari saymakla bitmeyen organik nar, Türkiye’de oldugu kadar yurt disindan da en çok talep görülen ürünler arasinda yer aliyor. Ekim ayinda baslanan nar hasadi, kasim ayinin ortalarina kadar sürüyor. Binlerce dönüm arazide gerçeklesen nar hasati, sabahin erken saatlerinde mevsimlik isçilerin yogun mesaisi altinda basliyor. Isçiler tarafindan makas yardimiyla kesilen narlar, kasalara dizilerek traktörler araciligiyla kamyona yükleniliyor. Kamyona yükleme islemi tamamlanan narlar, isleme tesisine gönderiliyor. Tesislerde son kez islenen narlar daha sonra paketlenip, basta yurt içi olmak üzere birçok Avrupa ülkelerine de ihracati yapiliyor.

Mikroklima özelligine sahip Merkezefendi ilçesine bagli Asagisamli Mahallesi’ndeki ovada yaklasik 28 bin dekar alanda üretimi yapilan hicaz narinda bu yil 55-60 bin tona yakin hasat bekleniyor. Geçen yil tarlada kilosu toptan 4 TL’den satilan hicaz nari, bu yil 7-8 TL arasinda satiliyor. Tat, renk, aroma, kalite ve yüksek kalibresiyle ihracatçi firmalarin tercih ettigi hicaz narinin yüzde 80-90’lik bölümünün ihracata gittigini anlatan nar üreticisi Mustafa Isik, bölgeden iç piyasaya meyve suyu fabrikalarina da ürün gönderildigine, nar suyu ve nar eksisi de yapilarak hicaz narinin degerlendirildigine dikkat çekti.

“55-60 bin tonlarda hicaz nari rekoltesinin gerçeklesmesini bekliyoruz”

Alicilarin bu yil geçen yila oranla daha çok nar alimi yaptigini belirten Denizli Merkez Ziraat Odasi Baskani Hamdi Gemici, “Bulundugumuz hicaz nari bahçesinde son hasat yapiliyor. Bu suluk narlarimizin hasatti bittikten sonra sezonu tamamlamis olacagiz. Bu yil verimli bir sezon geçirdik. Nar üreticimiz hem verimden hem de fiyatlardan memnun. 7-8 TL ile baslayan nar hasadi, bu yil dalinda satildi. Bu yilki verimler kiyasladigimizda geçen yila oran artis var. Merkeze bagli bulundugumuz ovada, 28 bin dekarlik alanda hicaz nari üretimi yapiliyor. 55-60 bin tonlarda hicaz nari rekoltesinin gerçeklesmesini bekliyoruz. Alicilar bu yil yogun bir sekilde nar alimi yapti. Insallah önümüzdeki sezonda da ayni kalite ve verimden ödün vermeden yetistirerek ülkemizdeki söz sahipligini sürdürürüz” dedi.



“Bizim tek bir sorunumuz isçi bulmak oldu”

Üretici olarak elde ettikleri ürünlerin hem rekoltesinden hem de fiyatlarindan memnun olduklarini dile getiren Mustafa Isik, “Bu yil elde edilen verimlerden ve fiyatlardan memnunuz. Problem çikmadan çalismalarimizi tamamladik. Nar üretimimiz çok güzel oldu. Su anda iki defa nar kesimi yaptik. Simdi ise son hasadimizi yapiyoruz. Bizim tek bir sorunumuz isçi bulmak oldu. Çalismaya genellikle hep yasli isçilerimiz geliyor. Suluk rekoltesi geçen yila oranla çok oldu. Isçilerimiz sabah saat 06:00 gibi gelip, aksam saat 05:00 kadar çalisiyor. Kamyonlar isçiler sayesinde hizlica doldurulup, daha sonra gönderiyoruz. Basta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihracat ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA