Cumhurbaskani Açmisti, 9 Ayda Ziyaretçi Akinina Ugradi

Aydin’da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açilisi yapilan Adnan Menderes Demokrasi Müzesi ziyaretçi akinina ugruyor. Müzeyi 9 ayda 113 bin kisi ziyaret etti.

Cumhurbaskani Açmisti, 9 Ayda Ziyaretçi Akinina Ugradi
Merhum Basbakan Adnan Menderes adina memleketi Aydin’in Koçarli ilçesinde insa edilen Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’ne ilgi her geçen artiyor. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 9 ay önce açilan müze 7’den 70’e her yastan vatandasi agirlarken, müzeyi 9 ayda 113 bin kisi ziyaret etti. Eski basbakan merhum Menderes’in icraatlarinin ve döneminin yani sira özel hayati ve siyasete giris sürecinin de anlatildigi müzede, Menderes’in nisan yüzügü gibi kisisel esyalar, fotograflari, köylüye karsiliksiz bagisladigi kendisine ait arazilerin tapulari, dönemin gazete mansetleri gibi o döneme ait belgeler ve icraatlar da yer aliyor. Özel olarak hazirlanan 27 Mayis darbesinin anlatildigi odada ise ziyaretçiler duygu dolu anlar yasiyor. Ayrica müzede Menderes’in makam araci ve kullandigi traktör de sergileniyor.

“Her geçen gün ilgi artiyor”

Müzenin açildigi günden bu yana ziyaretçi akinina ugradigini söyleyen Müze Müdürü Özay Özhan, “Adnan Menderes Müzemiz 90 dönüm üzerine konumlandirilmis bir rekreasyon alanidir. Bu alan içerisinde müze binamiz, 2 adet tescilli yel degirmenimiz, Aydin’in yöresel ürünlerinin tanitilip satisinin yapilacagi 8 adet ofisimiz, Adnan Menderes Camiimiz, eski tarihi Roma dönemine ait restorasyonu yapilan köprümüz ve uygulama restoranimiz yer almaktadir. Bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere toplam üç kattan olusan müze binamizin bodrum katinda çok amaçli salonumuz, kütüphanemiz yer almaktadir. Giris katinda Adnan Menderes’in hayati ve siyasete baslamasi, birinci katta ise Demokrat Parti süreci ve icraatlar konu edilmektedir. Müze binamizin girisinde de merhum Basvekil Adnan Menderes’in kullanmis oldugu makam araci ve ilk Türk traktörü sergilenmektedir. Müzemize ziyaretçilerimizin ilgisi her geçen gün artarak devam etmektedir. Ziyaretçi sayimiz, 9 aylik kisa bir sürede 113 bin kisi sayisina ulasmis durumdadir. Özellikle hafta sonlari yogun bir ilgi ile karsi karsiyayiz. Hafta içi ise Milli Egitim Il Müdürlügü ile yapmis oldugumuz protokol geregince ögrencilerimizi müzemizde agirlamakta ve insan haklari, demokrasi konulariyla ilgili atölye çalismalari yapmaktayiz. Ayrica gezi turlari ve üniversiteli ögrencilerimizin de yogun ilgisi ile karsi karsiyayiz. Bundan mutluluk duyuyoruz. Adnan Menderes’in o dönemlerini bilen yasayan ziyaretçilerimiz, müzemizi ziyaret ettiklerinde duygu dolu anlar yasamaktadirlar. Gözleri dolarak müzemizi terk etmektedirler. Aydin’dan, Aydin ili disindan hatta yurtdisindan farkli kültürlerden gelen ziyaretçilerimizi müzemizde agirlamaktan onur duyuyoruz. Bir Aydinli olarak bugüne kadar müzemizi ziyaret edemeyen tüm vatandaslarimizi Aydin’imiza, müzemizi gezmeye ve Adnan Menderes’i tanimaya davet ediyorum” dedi.



“Insanlari etkiliyor”

Müzenin ziyaretçilerini etkiledigini ifade eden ziyaretçilerden Necmettin Tarlan, “Emekli lise müdürüyüm. Istanbul’dan geliyorum. Aslen bu bölgedenim ama ilk defa burayi ziyarete geldim. Öncelikle geçmiste bu ülkeye 10 yil gibi uzun bir süre hizmet etmis eski basbakanlardan Adnan Menderes adina bu müzeyi yapanlara tesekkür ediyorum. Görünüsü çok güzel, hemen Mugla yolu üzerine de yapilmis Çakirbeyli’de. Belki Adnan Menderes’e daha güzel seyler layik ama bu da çok güzel olmus. Disaridan görünümü fevkalade güzel. Yani insanlari etkiliyor. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum Türk halki olarak” dedi.



“Misafirlerimi ilk getirdigim yer burasi”

Nostaljik esyalar ile o dönemleri yasadiklarini belirten Ibrahim Birben ise, “Bu benim ikinci gelisim. Ailemle beraber geliyoruz. Genelde disaridan misafirlerimiz geldiginde ilk getirdigim yer neredeyse burasi oluyor. Her geldigimizde de ailemize tanitmaya çalisiyoruz. Merhum Adnan Menderes için yapilmis, tanitimi güzel bir müze olmus. Detaylar çok güzel ama çok okumak gerekiyor. Içeride okunacak çok fazla eser var. Yani hepsini okumaya kalksak günümüzün tamamini alir diyebilirim. Nostaljik esyalari görmek için geliyoruz ama tabii okusak daha iyi olur” dedi.



“Gelecek nesillere tanitmaliyiz”

Adnan Menderes gibi devlet büyüklerinin gelecek nesillere aktarilmasi gerektigini vurgulayarak, ögrencileri ile birlikte müzeyi gezmeye geldiklerini ifade eden Eskihisar Ortaokulu Fen Bilimleri ögretmeni Rukiye Ilter de, “Hafta sonu ögrencilerimle Adnan Menderes Müzesi’ne gezi planladik. Öncelikle bulundugu yeri gezdik ve çok begendik, çok ferah. Adnan Menderes’in gözünden de görmüs olduk böyle bir ortami. Rehber esliginde müzenin iç kismini da gezdik. Ögrencilerim de memnun kaldilar. Gelecek nesillerin Adnan Menderes ve onun gibi büyüklerimizi de tanimalari gerekiyor gerçekten. Bu müze de gelecek nesilleri bilgilendirici en güzel ayrintilariyla birlikte islenmis. Hayati, yaptiklari, eserleri, dünya gözünden kim ne düsünmüs, hepsine tanik olduk burada. Ögrencilerimin de memnun kaldigini ve bilgilendiklerini düsünüyorum” seklinde konustu.

Haftanin 6 günü ziyarete açik olan müzede özellikle hafta sonlari yogunluk olusurken, ögrenci gruplari da sik sik müzeyi ziyaret ederek Adnan Menderes’i taniyor.
Kaynak: İHA