AK Parti'li Aydemir Açiklamasi 'Cumhuriyetimizin 100. Yil Bütçesini Yapmanin Onurunu Yasiyoruz'

2023 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Görüsmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda basladi. Komisyonda bütçeye iliskin detayli bir sunum gerçeklestiren AK Parti Manisa Milletvekili ve Plan ve Bütçe komisyonu Üyesi Ugur Aydemir, cumhuriyetin 100. yil bütçesini yapmanin onurunu yasadiklarini söyledi.

AK Parti'li Aydemir Açiklamasi 'Cumhuriyetimizin 100. Yil Bütçesini Yapmanin Onurunu Yasiyoruz'
Sözlerine, “Cumhuriyetimizin 100. yilinin bütçesini yapmanin onurunu ve gururunu yasiyoruz” diyerek baslayan Aydemir, “Bunun için Rabbime sükrediyoruz.” dedi.

Bu bütçenin ayni zamanda AK Parti Hükümetlerinin 21., Cumhurbaskanligi Hükümet Sisteminin 5. bütçesi olma özelligini tasidigini ifade eden Milletvekili Aydemir; “Vatandaslarimizin ihtiyaçlari dogrultusunda hazirlanan 2023 yili bütçesi, ayni zamanda Türkiye Yüzyili’nin yolunu açacak ve tüm gönül cografyamiza umut olacak bir bütçedir.” diye konustu.

Konusmasini küresel ekonomideki gelismeler, Türkiye ekonomisinde görünüm ve bütçe rakamlari olmak üzere 3 temel baslikta gerçeklestiren Aydemir, öncelikle küresel ekonomiye iliskin izlenimlerini aktardi.

Küresel ekonomideki gelismeler

Covid-19 süreciyle küresel ekonomide arz talep dengesinde bozulmalar yasandigi, tedarik zincirinde aksamalarin oldugunu, basta enerji ve gida fiyatlari olmak üzere emtia fiyatlarinda tarihi yüksek artislar yasandigini belirten Aydemir, küresel iklim degisikligi ve Rusya-Ukrayna Savasi’nin da küresel ekonomiye büyük bir darbe vurdugunu belirtti.

Aydemir, yasanan tüm bu olumsuzluklarin küresel anlamda bir hayat pahaliligi ve enflasyon sorununun yasanmasina sebep oldugunu ifade etti.

Dünya ekonomilerinde son 40-50 yilin en enflasyonist döneminin yasandigini belirten Aydemir, ABD ile Euro Bölgesinin son yillarda yasadigi enflasyon oranlarindaki degisimi grafiklerle paylasti.

Aydemir; enflasyondaki artisi faiz artirimi yoluyla dizginlemeye çalisan ülkelerde yatirimlarin da azalmasiyla küresel ekonominin resesyon riskiyle karsi karsiya kaldigini ifade etti.



Türkiye ekonomisinde görünüm

Türkiye’nin de küresel ekonominin bir parçasi olarak dünya genelinde yasanan sorundan etkilendigini belirten Aydemir, Türkiye’de de bir hayat pahaliligi sorunu yasandigini söyledi.

Türkiye’de yasanan sorunu minimize etmek için hükümetin tüm kesimleri enflasyon karsisinda koruyacak destek paketlerini hayata geçirdigini ve vatandasi yalniz birakmadiklarini ifade den Aydemir, özellikle artan enerji fiyatlari karsisinda vatandaslari koruduklarini söyledi.

Aydemir, devletin dogalgazda yüzde 80, elektrik de ilk kademede yüzde 50 sübvansiyon uyguladigini söyleyerek Avrupa’da hane halkina en ucuz dogalgaz ve elektrik saglayan ülke oldugunu ifade etti.



Türkiye ekonomi modeli

Aydemir, “Kendimize özgü ekonomik model olan Türkiye Ekonomi Modeli’ni devreye alarak; ülkemizi kur, faiz, enflasyon sarmalina hapsetmeden yatirimlari, istihdami, üretimi ve ihracatimizi artirarak ülkemizi büyütmeye devam ediyoruz.” diyerek, Türkiye’nin son dönemlerdeki ekonomik büyüme, istihdam ve ihracat rakamlarini vererek Türkiye’nin dogru bir istikamette ilerledigini ifade etti.



"En büyük pahalilik, ulasamamaktir"

Aydemir, ayrica Rusya’nin Avrupa ülkelerine dogalgazda arz kisitlamasina gitmesi nedeniyle Avrupa ülkelerinde kisin zor geçecegini ancak Türkiye’de ise Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde hükümetin uyguladigi dengeli ve basarili politika sayesinde enerji alaninda bir sikinti yasanmayacagini vurgulayarak, "En büyük pahalilik ulasamamaktir" dedi.



Bütçe rakamlari

Milletvekili Aydemir konusmasina bütçe rakamlari üzerinde açiklamalarda bulunarak söyle devam etti: “2023 yili; bütçe giderleri 4 trilyon 470 milyar lira, bütçe gelirleri 3 trilyon 810 milyar lira, vergi gelirleri 3 trilyon 200 milyar lira, bütçe açigi ise 565 milyar lira olacagini öngörüyoruz.”

Muhalefetin bütçenin bir faiz bütçesi oldugu yönündeki elestirilerine de cevap veren Aydemir; 2002 nominal rakamlari ile 2023 yili nominal rakamlarini karsilastirmanin dogru olmadigini söyledi.

Eger bir kiyaslama yapilacaksa bunun oransal olarak yapilmasi gerektigini söyleyen Aydemir, 2002 yilinda toplanan vergilerin yüzde 85.7’sinin faiz harcamalarina gittigini, bugün ise toplanan vergilerin sadece yüzde 15.5’nin faiz harcamalarini gittigini söyledi.

Aydemir bütçedeki faiz harcamalarinin payinin azaldigina vurgu yaparak, bunun sayesinde toplanan vergilerin büyük kisminin faize degil yatirimlara ve millete aktarildigini belirtti.

Beseri sermayenin öneminin farkinda olduklarini belirten Aydemir; bu yüzden 20 yildir AK Parti Hükümetlerinin bütçeden aslan payini egitime ayirdiklarini ifade etti.

Aydemir, egitime aktarilan kaynaklarla okul ve derslik sayilarini ciddi sekilde artirildigi, okullarin fiziki ve teknolojik altyapilarinin da iyilestirildigini ifade etti.

Aydemir, konusmasinin sonunda AK Parti Hükümetleri döneminde birçok alanda toplumun farkli kesimleri için yapilan hizmetleri de ifade ederek konusmasini tamamladi.

2023 Yili Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yili Kesin Hesap Kanunu’nun görüsmeleri 25 Kasim’a kadar komisyonda görüsülmeye devam edecek, aralik ayinda da TBMM Genel Kurulunda görüsülerek bütçe süreci tamamlanacak.
Kaynak: İHA