Binbir Emekle Üretiliyor, 50 Liraya Satiliyor

Elektrikli süpürgelerin henüz yayginlasmadigi dönemde evlerde temizlik için kullanilan ve Sakarya’daki az sayida usta tarafindan üretilen cografi isaretli ot süpürgeler, adeta teknolojiye direniyor. Usta ellerde binbir emekle üretilen süpürgeler, 50 liradan alici buluyor.

Binbir Emekle Üretiliyor, 50 Liraya Satiliyor
Cografi isarete sahip ot süpürgeler, teknolojinin gelismesiyle popülaritesi artan elektrikli süpürgelerle mücadele ediyor. Insanlarin yüklü miktarda para harcayarak aldigi elektrikli süpürgelerin yayginlasmadigi zamanlarda temizlik araci olarak kullanilan ot süpürgeler, Sakarya’da sayili usta tarafindan üretiliyor. Elektrikli süpürgelerin yayginlasmadigi zamanlarin en gözde mesleklerinden birisi olan süpürgecilik, diger el emegi mesleklerde oldugu gibi adeta can çekisiyor. Türkiye’nin önemli süpürge üretim merkezlerinden olan Sakarya’da ise az sayida süpürgeci, babalarindan ögrendikleri yöntemle üretimlerini devam ettiriyor. Ayakta kalma mücadelesi veren meslekte ustalar yetistirecek çirak olmayinca kendilerini son durak olarak görüyor.

Süpürge otunun hasadi, temizlenmesi, kükürtle kurutulmasi, belirli bir boy haline getirilmesi, tek tek ayrilmasi, taslak haline getirilmesi, tutma yerinin yapilmasi ve dikis atilmasi gibi birçok mesakkatli asamadan geçen süpürgeler, ustalarin dokunuslarindan sonra tam bir süpürge halini alarak, ülkenin birçok sehrine ve yurt disina gönderiliyor.

"Mahalle ismine dönüsmemek için direniyoruz"

Bilal Babacan, "Meslegimiz teknoloji karsisinda mutlaka gerileyecektir, bunu kabul ediyoruz ama el emegi süpürgenin kullanildigi önemli yerler var. Örnegin su anda Almanya, Hollanda, Fransa, Ingiltere, Belçika’ya süpürge satiyoruz. Sakarya’da 5-6 degisik mahalle isimleri var, bunlar Yagcilar, Tigcilar, Papuççular gibi. Bunlar geçmiste meslek olup simdilerde mahalle ismi olarak yasamakta. Biz de bir mahalle ismine dönüsmemek için direniyoruz. Yetkililerden bizim ürettigimiz ürünleri alarak kullanmalarini istiyoruz. Bu sekilde de ayakta kaliriz" dedi.



"Çocuklarimizi bu meslekle büyüttük"

Süpürgecilikten geçimini saglayan Mustafa Sahin, "Bu meslekte eleman yok, kayitli sayi olarak da az. Biz de üzülüyoruz ama yapacak bir sey yok. Çocuklugumuzdan beri bu meslekteyiz, ne yaptiysak buradan yaptik. Çocuklarimizi bununla büyüttük, emekli de olduk" diye konustu.



"Türkiye’de tek cografi isaretli süpürge"

Gelisen teknolojiye karsi direndiklerini vurgulayan Sakarya Süpürgeciler Sitesi Baskani Nuri Köseoglu, "Teknoloji gelisti, tabii evlere kalebodur ve fayans da girince biz biraz evlerden disariya çikarildik. Bu süpürgenin Türkiye’de kabul görmesi için cografi isaret ve Sakarya süpürge tescili basvurusunda bulunduk, kabul gördü. Sifir atik oldugu ve topraga karistigi için son zamanlarda Avrupa’dan bize talep var ama Türkiye’den de bize talep olmasini bekliyoruz. Cografi isaretini aldik ama hala daha geri dönüs olmadi. Su an Türkiye’de tek cografi isaretli süpürge. Maliyeti gayet uygun. Bizden çikisi 28 ile 35 arasi ve komisyoncunun aldigi parayla da yaklasik 50 liraya alici buluyor. Bunun 1 yil garanti ömrü var. Su anki sartlarda pahali bir ürün de degil" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA