Yildirim'da Atiklar Sifirlaniyor

Yildirim Belediyesi, atiklarin azaltilmasi, kaynaginda ayri biriktirilmesi, geçici depolanmasi, ayri toplanmasi, tasinmasi ve islenmesi süreçlerinin hepsini içine alan ‘Sifir Atik Projesi’ne tam destek veriyor.

Yildirim'da Atiklar Sifirlaniyor
Bu çerçevede israfin önlenmesi, dogal ve kamu kaynaklarinin daha verimli kullanilmasi ile atik olusumunun engellenmesi hedefiyle çalismalarina hiz kazandiran Yildirim Belediyesi, her geçen gün çevreci yatirimlari ilçeye kazandirirken vatandaslari bilinçlendirmeye devam ediyor. Yildirim Belediyesi atiklarin geri dönüsümü için bir ilke imza atarak ‘Yildirim Atik Dönüsüm Timi’ uygulamasini hayata geçirdi. ‘Yildirim Atik Dönüsüm Timi’ uygulamasi ile saglik sigortalari ve düzenli gelirleri olmayan sokak toplayicilarini istihdam ederek sosyal güvence altina aldi. Yildirim Belediyesi uygulama ile 18 yas alti çocuk gruplarinin çalistirilmasinin önüne geçip sokak toplayicilarini tek elden kontrol altina alarak denetimlerini kolaylastirdi. Sokak toplayicilarindan kaynakli güvenlik sorunlarinin da ortadan kaldirilmasinin hedeflendigi projenin ilk etabinda 70 sokak toplayicisi istihdam edildi. Yildirim Belediyesi ‘Yildirim Atik Dönüsüm Timi’ ile düzensiz sokak toplayicilarinin topladiklari atiklarin lisansi olmayan uygunsuz alanlarda depolanmasindan dolayi olusan çevre kirliliginin önüne geçiyor.

Yildirim Belediyesi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Bakanligi’nin destegiyle ‘Kompost Üretim Tesisi’ni ilçeye kazandirdi. Bu çerçevesinde tesis ile pazar atiklarini komposta dönüstürerek dogal süreçler sayesinde hiçbir masraf yapmadan elde edilen organik gübreyi topraga geri kazandiran Yildirim Belediyesi, haftalik 3 bin 500 litre organik atik isleme kapasitesine sahip kompost makinesi sayesinde hizmet birimleri ve sosyal tesislerden çikan organik atiklar ile ilçedeki semt pazarlari ve park bahçe atiklari toplayarak kompost gübreye dönüstürüyor. Tarimsal faaliyetlerde degerlendirilmek üzere hazirlanan kompost gübre daha sonra bitkilendirme ve agaçlandirma çalismalarinda kullaniliyor. Yildirim’da yer alan park, bahçe ve yesil alanlardaki gübre ihtiyacinin yüzde 20’sinin tefarik edilmesi planlaniyor. Elde edilen kompost gübre ile dis alimla yapilan kimyasal gübre tüketimi azaltiliyor, tarima ucuz ve daha faydali girdi elde edilerek ekonomik kazanim elde ediliyor.

Geri dönüsümü mümkün atiklari ekonomiye kazandirmak amaciyla geçtigimiz yil haziran ayinda ilçeye kazandirilan ‘Atik Getirme Merkezi’nde 14 farkli sinifta atiklar depolaniyor. 3 bin metrekare alan üzerine kurulan ‘Atik Getirme Merkezi’nde vatandaslarin, ahsap, cam, plastik, metal, giysi, kâgit, pil ve yag gibi 14 farkli sinifta getirdikleri atiklar depolaniyor. Sonrasinda tesiste toplanip ayristirilan atiklar ise lisansli geri dönüsüm firmalarina gönderiliyor ve geri dönüsümü saglaniyor. Geri dönüsüme kazandirilamayan diger atiklar ise mevzuata uygun bir sekilde bertaraf edilmesi için ilgili tesislere yönlendiriliyor. Proje çerçevesinde israfin önüne geçilerek, kaynaklar daha verimli kullaniliyor. Ayrica yine bu yil hizmete açilan Toplama Ayirma Tesisi ile de ambalaj atiklarinin toplanip ayristirilmasini saglaniyor. Sifir Atik ve Iklim Degisikligi Müdürlügü ekipleri tarafindan 2022 yilinda 2 bin 494 ton ambalaj atigi toplanirken 4 bin 689 litre atik yag, bin 842 kilogram atik pil, 2 bin 13 kilogram e-atik,2 bin 322 kilogram mavi kapak, 944 kilogram atik ilaç ve 5 bin 530 adet ömrünü tamamlamis lastigi geri dönüsüme kazandirdi.

Yildirim Belediyesi, geri dönüsümü tesvik etmek ve kolaylastirmak için ilçenin dört bir yanina mobil atik getirme merkezleri kuruyor. Ekipler tarafindan; sitelere, okullara ve ilçenin belirli meydanlarina yerlestirilen mobil atik getirme merkezleri ile atiklar kaynaginda ayristirilarak ekonomiye geri kazandiriliyor. Yildirim Belediyesi ilçedeki mevcut 55 mobil atik getirme merkezlerinin sayisini 250’ye çikarmayi hedefliyor.

Sifir Atik ve Iklim Degisikligi Müdürlügü tarafindan geçtigimiz yil hayata geçirilen ‘Emektar Kitaplariniz Geri Dönüsüyor’ kampanyasi ile ömrünü tamamlamis defter ve test kitaplarini getiren 200 gence kirtasiye hediye çeki verildi.

Bu yil projenin devami olarak ‘Emektar Kitaplariniz Kirtasiye Çekine Dönüsüyor’ sloganiyla ilçenin 6 noktasina kurulan stantlara kullanilmis test kitabi, defter, okul kitabi, dergi, gazete vb. atiklari getiren vatandaslara kilogram basina 5 TL’lik kirtasiye çeki verildi.

1 haftada 50 ton kitap toplanirken 250 bin TL’lik hediye çeki çevre dostu vatandaslara dagitilirken toplamda 850 agaç kesilmekten kurtarildi. Geçtigimiz yaz Mugla’da yasanan yangin felaketlerinin yaralarini sarmak için ekipler tarafindan hem felaket bölgesine destek olmak hem de atiklarin geri dönüsümü konusunda farkindalik olusturmak için baslatilan ‘Geri Dönüstürülebilir Atiklariniz Fidana Dönüsüyor’ kampanyasi ile 2 bin fidan dikildi. Elektronik atiklarin dogayi kirletmesinin önüne geçmek için de ‘Elektronik Atik Getirene Led Ampül Hediye’ kampanyasini düzenleyen Yildirim Belediyesi; elektronik atik ve pillerini geri dönüsüme gönderilmek üzere ekiplere teslim eden vatandaslara tasarruflu led ampül hediye ediyor. ‘Bitkisel Atik Yag Getirene Kahve Fincani Hediye’ kampanyasi ile mutfakta kullanilan atik yaglarin lavaboya dökülmesinin önüne geçiliyor ve su kirliligi engelleniyor. Engelli araci kampanyalarina destek olabilmek amaciyla ilçenin belirli noktalarina mavi kapak toplama kutulari yerlestiren Yildirim Belediyesi, kampanyada toplanilan her mavi kapak ile engelli vatandaslara engelli araç destegi sagliyor. Sifir Atik ve Iklim Degisikligi Müdürlügü ekipleri insan sagligini tehdit eden atik ilaçlari da çevreye zarar vermeden toplayabilmek için ‘Evsel Atik Ilaç Toplam Kampanyasi’ düzenledi.

Kampanya çerçevesinde, vatandaslar son kullanma tarihi geçen ilaçlari eczanelere yerlestirilen toplama kutularina atiyor.

Yildirim Belediyesi, Ulasim Hizmetleri Müdürlügü ve Sifir Atik ve Iklim Degisikligi Müdürlügü’nün ortak çalismasiyla, ömrünü tamamlamis lastikler dogaya atilmadan geri kazandiriliyor. Ömrü bitmis otomobil lastiklerinin kauçuk tozu haline getirilerek asfalt içine katilip kullanilmasini saglayan Yildirim Belediyesi, 2022 yilinda ömrünü tamamlayan 5 bin 530 adet lastigi kullanarak modifiye asfalt elde etti.

Yildirim Belediyesi; vatandaslari bilinçlendirmek ve farkindalik olusturmak için de egitim programlari düzenliyor. 2019 yilindan bu yana Yildirim ilçesinde bulunan okul, kamu kurumu ve kurslar olmak üzere 372 kurumda 32 bin 300 ögrenciye sifir atik, geri dönüsüm, tasarruf, küresel isinma ve çevre konularinda egitim verildi.

Yildirim’i sifir atik, geri dönüsüm ve çevre bilinci konularinda marka kent yapmak için çalistiklarini vurgulayan Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, “Çevre kirliligi, tüm dünyada giderek büyüyen ve gelecegimizi tehdit eden bir sorun. Çevre kirliliginin ve tehdidinin bertaraf edilebilmesi için yapilacak en dogru is ise geri dönüsümü yayginlastirmak. Biz de atiklarin geri dönüsüme kazandirilmasi için üzerimize düsen görevi yapiyoruz. Etkin geri dönüsüm faaliyetleriyle hava kirliligini ve su kirliligini önemli ölçüde azaltabiliyoruz. Çevreye duyarli uygulamalarimizla insan sagligini tehdit eden durumlarin önüne geçiyor, çevremizi koruyarak gelecek nesillere birakiyoruz. Geri dönüsüm sayesinde hem çevremizi koruyor hem de ekonomimize arti deger katiyoruz. Yildirim Belediyesi olarak, Yildirim’i tam anlamiyla çevre dostu bir kent haline getirmek için çalismalarimizi sürdürecegiz” sözlerini kaydetti.

Kaynak: İHA