Kdz. Eregli'de Çilek Fide Ekim Zamani Basladi

Zonguldak’in Eregli ilçesinde çilek fidesi ekim zamaninin geldigini ifade eden çiftçiler, üretimin artmamasi durumunda önümüzdeki yil çilegin kilogram fiyatinin 100 TL’yi geçecegini belirtti.

Kdz. Eregli'de Çilek Fide Ekim Zamani Basladi
Kdz. Eregli ilçesinde yok olmakla yüz yüze olan Osmanli Çilegi ve diger çilek türlerinin ekim zamaninin basladigi belirtildi. Kdz. Eregli’de demir çelik fabrikasindan emekli olduktan sonra çilek üretmeye baslayan Ismet Koç esi Ayse Koç ile birlikte gençleri de üretime yönlendirmeye çalisiyor. Çilek ekim zamaninin iyi degerlendirilmesi gerektigini ifade eden Ismet Koç “Çileklerin fidelerini yolmaya basladik, su anda ekim zamani. Çileklerimiz iplik atiyor, ondan sonra kendileri yavruluyor, doguruyorlar. Tutmasi için sulamak gerekiyor. Yagmur yagarsa sulamaya da gerek yok. 3 yagmur yagmazsa 2 gün sulayip bir gün beklemek gerekiyor.”

“Geçen yil çok verimsiz geçti”

Geçtigimiz yil ilçedeki kurumlarin dagittigi fidelerden hasat yapamadiklarini anlatan Koç, bu yilda ayni sikintiyi yasamak is temediklerini söyledi.

Koç açiklamasinda “Geçtigimiz yil bazi kurumlarimiz çiftçilere çok sayida fide dagitti.

Ancak bu dagitilan fidelerden hiç kimse verim alamadi. Bu nedenle çilek sezonu ilçemizde iyi geçmedi. Geçtigimiz yildan ders alip, çilek neden verimli olmadi arastirildi mi yada bir önlem alindi mi bilmiyorum. Ama mutlaka bunun arastirilmasi lazim. Kdz. Eregli Ilçe Tarim Müdürlügü ve Kdz. Eregli Ziraat Odasi’ni bu konuda göreve çagiriyorum. Geçen yil iki kurumdan da hiç ses çikmadi. Bu yil da ayni sorunu yasamak is temiyoruz. Biz su anda kendi ektigimiz fideleri çogaltmaya çalisiyoruz. Is teyen herkese de fide veriyoruz. Çilek fidesi bulamayan bize ulassin, biz kendimizde olmasa bile bir sekilde temin eder talep edenlerin ihtiyaçlarini karsilariz” dedi.

Koç ayrica bu günlerde fidelerin ekilmemesi durumunda önümüzdeki yil çilegin kilogram fiyatinin 100 TL’yi asabilecegini söyledi.

Kaynak: İHA