Baskan Dönüsümü Tek Tek Anlatti

Gemlik Belediye Baskani Mehmet Ugur Sertaslan, Gemlik’te bes mahalleyi kapsayan kentsel dönüsüm projesini vatandasa bir bir anlatti.

Baskan Dönüsümü Tek Tek Anlatti
Gemlik’te deprem riskinin hat safhada oldugunu ve bunun yillardir çesitli otoriteler tarafindan dile getirildigini ifade eden Gemlik Belediye Baskani Mehmet Ugur Sertaslan, büyük depremin meydana geldigi 1999 yilindan bu zamana kadar geçen sürede hiçbir belediye yönetiminin kentsel dönüsüm konusunda ilerleme kat etmedigini ve Gemlik Belediyesi olarak yaptiklari Gemlik Yeniden projesinin uzun emeklerin sonucu ortaya çiktigini belirtti.

Gemlik’te pilot bölge olarak seçtikleri 23,5 hektarlik alanda uzun süren bir sosyolojik degerlendirme çalismasi gerçeklestirdiklerini belirten Gemlik Belediye Baskani Mehmet Ugur Sertaslan, kentsel dönüsüm projelerinin dokuz ayri basamaktan olustugunu ve ilk basamagi yapmadan digerlerine baslanirsa eksik kalacagini vurgularken, “Hepinizin evine geldik ve fotograflarini çektik ve sizlere kentsel dönüsümü destekler misin diye teker teker sorduk. Yüzde 90 civariniz ben desteklerim ama beni magdur etmeyin dedi.

Ortalama yüzde 20 eksiltme bu destegi alabilmeye olanak sagliyor" dedi.

"Komsulariniz bile degismeyecek”

Gemlik Belediyesi Kentsel Dönüsüm ofisinin bes aydir faaliyette oldugunu ve ön uzlasma görüsmelerinin devam ettigini ifade eden Gemlik Belediye Baskani Mehmet Ugur Sertaslan, görüsmeleri yüzde 20 eksiltme anlayisiyla sürdürdüklerini ama binanin yasi, cephesi, mevkii gibi çesitli kriterleri göz önünde bulundurarak teklifte bulunduklarini, projeye ret veren vatandasin sadece yüzde 8 seviyesinde oldugunu ve bu yüzde 8 in büyük çogunlugunun bos arsasi olan vatandaslar oldugunu dile getirirken, “Meclisten bu projemiz oy birligiyle geçti. Projemiz ile ilgili çok sayida dedikodu ortaya çikti. Projemiz yüzbinlerce metrekare konutu yüzde 20 ortalama eksiltmeyle ve yurttasi mümkün mertebe oldugu yerde ve komsularinizi da degistirmeden binalari dönüstürme amaci ile ortaya çikti” diye konustu.

"Sadece eski binayi yikip yeni binayi yapma projesi degil”

Gemlik Yeniden projesinin hep birlikte daha rahat alanlarda yasama projesi oldugunu vurgulayan Baskan Sertaslan, bölgeyi topyekûn kentsel dönüsüme sokmanin önemine degindi. Yapi stokunun çok eski oldugunu ve bu projeyle birlikte vatandasin daha rahat alanlarda, nefes alarak yasayacagini sözlerine eklerken, “Imzalanan ön uzlasma tutanaklarinin hukuken bir geçerliligi yok ama bize verdiginiz destegi görecegiz. Bu ileriki asamalara geçmek için çok önemli. Bundan sonra devletin, insaat sirketlerinin veya özel mütesebbislerin bu bölgede çalisma yapmasi için çaba gösterecegiz. Tüm etaplara birden baslamayacagiz. Bugünkü insaat maliyetleri üzerinden milyarlarca lira bir maliyet ortaya çikiyor. Kentsel dönüsümün getirdigi yararlardan istifade etmeniz için çalisacagiz” seklinde konustu.

“Ben sizi magdur edemem”

Bu bölgede yasayan vatandaslarin çok daha iyi bir bölgede yasam sürmeye hakki oldugunu ve bölgede yasayan yurttasi yine ayni bölgede, esit sartlarda yasatacaklarini, kimseden bir kurus para talep etmediklerine deginirken, “Bölgede bulunan dairelerimize deger katmak istiyoruz. Sahil olmasa bir metrekare yesil alan yok, otopark sikinti, bazi sokaklara çöp arabasi bile giremiyor. Bugün 300 - 500 bin Türk Lirasina satamadiginiz evin degeri milyonlarca lirayla ölçülsün istiyoruz. Kentsel dönüsüm yasasi çok net. Bir bölge kentsel dönüsüm alanina girdigi günden itibaren isterseniz kira yardimi veya ucuz faizli kredi yardimini devlet yapiyor. Bu iste hiç sorun yok. Bütün bu desteklerden de istifade edeceksiniz. Derdimiz, bu bölgeyi çok sayida yurttasin yararina olacak sekilde dönüstürmeye çalismak. Ben bunu asla dayatmam sizde niyetimin iyi oldugunu anlayin” diye konustu.

Bölgede yasayan tüm yurttaslari ön uzlasma ofisinde görüsmelere çagiran Gemlik Belediye Baskani Mehmet Ugur Sertaslan, vatandastan gelen tüm sorulari teker teker cevapladi.
Kaynak: İHA